Pri dekletih za naslov kar tri slovenske ekipe

Klemen Brumec

Srednjeevropsko prvenstvo, v katerem imamo Slovenci v letošnji sezoni kar šest predstavnikov, se počasi bliža koncu.

Pri ženskah je že jasno, da se v boj za lovoriko podajajo kar tri slovenske, Nova KBM Branik, Calcit Volley in Gen-i Volley, pri moških pa bomo v finalu zagotovo spremljali ACH Volley Ljubljana, po vsej verjetnosti pa tudi kamniški Calcit.

Že v soboto, 8. februarja, bo v Novi Gorici potekal zaključni turnir najboljših štirih ženskih ekip v srednjeevropski ligi MEVZA, kar tri bodo slovenske. V prvenstvu so najbolj navdušile odbojkarice Nove KBM Branik, ki so dobile kar deset od dvanajstih tekem in prepričljivo zasedajo vrh lestvice. V tem krogu so sicer izgubile na gostovanju v Banja Luki, a so tja odpotovale z drugo ekipo. Na drugem mestu je ekipa ŽOK Bimal-Jedinstvo iz Brčkega, tretji pa je kamniški Calcit Volley, ki si je minuli vikend z zmago s 3:1 nad hrvaškim moštvom HOK Kaštela dokončno zagotovil uvrstitev na zaključni turnir. Eva Zatkovič, ki je na mestu korektorice zamenjala Olivero Brulec Kostić, je k zmagi prispevala kar 24 točk. Novogoriški Gen-i Volley na lestvici trenutno zaseda peto mesto, a v zadnjem krogu z zmago nad Banja Luko še lahko prehiti zagrebško Mladost, ki bo igrala proti Calcitu. V vsakem primeru pa imajo Primorke nastop na zaključnem turnirju že zagotovljen.

V moški konkurenci v ligi MEVZA, katere redni del se bo zaključil 22. februarja, prepričljivo vodi ACH Volley Ljubljana, ki je s sobotno zmago nad Mladostjo iz Brčkega neporažen že šest krogov, tudi sicer pa imajo slovenski prvaki na lestvici zajetno prednost pred drugouvrščenim Calcit Volleyjem. “Današnjo tekmo smo izkoristili predvsem zato, da smo igralce, ki so se v zadnjem času borili s poškodbami, vrnili v igro in tekmovalni ritem. Tu mislim predvsem na Mateja Köka in Dika Puriča. Za nas bo namreč zelo pomembno, da bomo imeli na tekmi Lige prvakov proti Kuzbassu na voljo vse igralce,” je po tekmi dejal trener ljubljanske vrste Matija Pleško.

Kamničani imajo do konca lige še dva kroga, že nocoj pa lahko z zmago nad Waldviertlom potrdijo uvrstitev na zaključni turnir najboljših štirih ekip v ligi, ki bo na sporedu 4. in 5. marca. Merkur Maribor je nastope v ligi zaključil s porazom v gosteh pri Kašteli, a Štajerci na Hrvaško niso odpotovali v polni zasedbi, saj so namesto tekme, ki ni več odločala o uvrstitvi na zaključni turnir, svoje nosilce igre raje spočili za nadaljevanje slovenskega prvenstva.