Slovenci še naprej v dobri formi

Matic Eržen

Medtem ko epidemija korona virusa za zdaj še nima večjega vpliva na odbojkarska prvenstva po Evropi, v katerih še naprej uspešno igrajo slovenski reprezentanti in reprezentantke, je italijansko prvenstvo, v katerem spremljamo pet slovenskih odbojkarjev, močno okrnjeno.

Na tekmi med Milanom, za katerega igra Jan Kozamernik in Padovo, so bili odbojkarji obeh ekip že pripravljeni na ogrevanje in obračun pred praznimi tribunami, a je bilo srečanje na koncu vseeno odpovedano. Obvezni pregled vseh igralcev je namreč pokazal, da imajo nekateri odbojkarji Milana povišano telesno temperaturo, zato je delegat tekmo odpovedal.

So pa zato na parket v derbiju kroga stopili odbojkarji Lube Civitanove in Trentina. Po vodstvu Itas Trentina, za katerega Klemen Čebulj tokrat ni dosegel točk, je sledil popoln preobrat, s 3:2 je slavila Civitanova. Več razlogov za zadovoljstvo je imel minuli teden Jani Kovačič, ki se je z Ravenno veselil zmage s 3:2 nad Vibo Valentio, naš prosti igralec pa se je izkazal z 38 % idealnim sprejemom. Pri ženskah so bile v italijanskem prvenstvu vse tekme odpovedane.

Na Poljskem so obračun med PGE Skra Belchatowom in Czarni Radomom, pri katerem si kruh služita Alen Pajenk in Dejan Vinčić, po petih nizih dobili odbojkarji Belchatowa. Reprezentančni bloker Pajenk je nanizal kar 14 točk (62 % napad), podajalec Vinčić pa se je po dolgotrajni odsotnosti zaradi poškodbe očesa vrnil na igrišče in v zadnjih dveh nizih dobil priložnost za igro. Pri dekletih je bil na sporedu zaključni turnir tamkajšnjega pokala, na katerem je Žana Zdovc Sporer z Legionowim, ki ga vodi Alessandro Chiappini, v polfinalu izgubila z Rzeszowim. Mlada slovenska odbojkarica je dobila priložnost za dokazovanje, a ni vknjižila točk. Eva Mori z LKS-om na zaključku ni nastopila.

V Franciji je Narbonne Jana Klobučarja precej namučil favorizirani Cannes, ki je na koncu slavil s 3:1, naš reprezentant je znova oblekel dres sprejemalca in dobil priložnost v tretjem nizu. Tekma med Ajacciom in Nantesom, za katerega igra reprezentančni podajalec Gregor Ropret, je bila odpovedana. Po petih nizih se je v nemškem prvenstvu končalo srečanje med ekipama Netzhoppers in Alpenvolleys Haching. Sašo Štalekar je odigral celoten obračun in dosegel sedem točk, a je Hypo Tirol vseeno izgubil s 3:2.

Aydin Saše Planinšec je prišel do nove zmage v turškem prvenstvu, naša reprezentančna blokerka je ob 71 % napadu nanizala osem točk. Tonček Štern je s Halkbankom izgubil v gosteh pri Arkasu, naš korektor se je izkazal s 13 točkami (57 % napad). Žiga Štern se je s Foinikasom Syrosom na gostovanju pri Elpis Ampelokipiju veselil vseh treh točk, uspešen konec tedna v grškem prvenstvu je tudi za Moniko Potokar, ki je s Panathinaikosom slavila proti ASP Thetisu. Darja Eržen je bila s PAOKom tokrat prosta. Statistika tekem še ni na voljo.

V Romuniji je Stiinta Bacau Tine Grudina tokrat morala priznati premoč Targovistu, a je slovenska blokerka znova igrala odlično in dosegla kar 13 točk. Sara Najdič z Medgidio v tem krogu ni imela tekme. (vir: OZS)