Brez dirk do 1. junija, prioriteta Tour, Vuelta in Giro

Uncategorized 3. Apr 202010:16 > 10:32
Getty Images/Maja Hitij

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je zaradi pandemije koronavirusa do 1. junija soglasno podaljšala prepoved cestnih dirk in drugih prireditev.

Že drugič v dveh tednih je zveza na sestanek povabila predstavnike zveze profesionalnih cestnih kolesarjev, AIOCC (organizatorji prireditev), AIGCP (ekipe) in CPA (kolesarji). Govora je bilo seveda o vplivu pandemije koronavirusa ne cestno kolesarjenje. 

Glede na trenutne resne zdravstvene razmere po vsem svetu so se soglasno odločili, da do 1. junija podaljšajo prepoved kolesarskih temovanj. Zveza se je tudi odločila, da bo to veljalo za vse kolesarske discipline v vseh kategorijah. 

“Naša glavna naloga je, da poizkusimo uskladiti koledar dirk za drugo polovico sezone. Zaradi pandemije koronavirusa moramo upoštevati različne scenarije,” so sporočili iz UCI-ja. 

Po poročanju italijanskega časnika La Gazzetta dello Sport je povsem mogoče, da se bo kolesarska sezona podaljšala do novembra. Še pred začetkom zasedanja je podpredsednik UCI Renato Di Rocco razkril, da so novi možni datumi začetka kolesarske sezone 1. julija, 15. julij in 1. avgust. 

Cilj je organizirati tri glavne dirke, ki so francoski Tour de France, italijanski Giro d’Italia in španska Vuelta. Pa tudi največje enodnevne klasike kot je naprimer dirka Paris–Roubaix.

Zaenkrat se pričakuje, da bo Vuelta potekala konec avgusta, Giro bi lahko bil v oktobru, Tour pa je predviden od 27. junija do 19. julija. 

Na zahtevo kolesarskih ekip pa bo ustanovljena tudi posebna delovna skupina, ki bo preučila možnosti kar se tiče plač kolesarjev med pandemijo. Za zdaj so začasno znižanje plač napovedali pri Lotto Soudal in Astani toda zagotovo bodo sledile tudi druge vrhunske ekipe glede na to, da je kolesarstvo precej odvisno od sponzorjev. 

Do danes je UCI prejel več kot 450 prošenj za preložitev oziroma odpoved med katerimi je večina povezana s cestno kolesarskimi dogodki.