Slovenke ne bodo igrale evropske lige

Uncategorized 24. Apr 20209:45 > 9:48
Aleš Oblak

S sedeža Evropske odbojkarske konfederacije (CEV) so sporočili, da je sezona evropskih klubskih tekmovanj zaključena, v letošnji sezoni prav tako ne bomo spremljali reprezentančne evropske lige. Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021 so za zdaj še na programu, CEV je že objavil rezervni termin.

Krovna evropska odbojkarska organizacija je v četrtek sporočila, da so vse tekme v okviru evropskih klubskih tekmovanj za sezono 2019/20 z današnjim dnem odpovedane, v Ligi prvakov ter pokalih CEV in CEV Challenge pa evropska zveza prvakov pričakovano ni določila. Bo pa CEV med klube, ki so nastopali v elitni Ligi prvakov razdelil 3,5 milijone evrov, klubi v preostalih dveh evropskih tekmovanjih bodo skupno prejeli 770.000 evrov. CEV je ob tem podaljšal rok za prijavo ekip v evropske pokale za sezono 2020/21, in sicer do 1. avgusta 2020.

Slovenska ženska izbrana vrsta je dokončno ostala brez nastopa v srebrni evropski ligi, saj je slednja, tako kot tudi zlata liga, odpovedana. Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021, ki bi jih morala naša dekleta odigrati med 15. avgustom in 6. septembrom, so za zdaj še na urniku. O poteku kvalifikacij bo CEV končno odločitev sprejel najkasneje 1. julija. Nadomestni datum kvalifikacij je med 1. in 17. januarjem 2021.

S CEV so tudi sporočili, da bodo že določena termina evropskih prvenstev za moške (2. september do 19. september 2021 – Slovenija je na prvenstvo že uvrščena) in ženske (19. avgust do 5. september 2021) po dogovoru z FIVB prilagodili terminu olimpijskih iger.

V kategoriji do 19 let za dekleta in do 20 let za fante je CEV že odpovedal 3. krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Na prvenstvo Stare celine se bodo tako uvrstile ekipe, ki bodo najboljše v 2. krogu kvalifikacij (pri dekletih sedem zmagovalk skupin in tri najboljše drugouvrščene reprezentance, pri fantih pa sedem zmagovalcev skupin in štiri najboljše drugouvrščene reprezentance). Drugi krog kvalifikacij bo za vse kategorije, poleg že omenjenih dveh tudi za dekleta do 17 let in fante do 18 let, prestavljen na začetek avgusta. Zadnji rok za odpoved kvalifikacij je 15. junij. Če CEV kvalifikacij ne bo mogel izpeljati, se bodo na evropska prvenstva reprezentance uvrstile glede na trenutne evropske lestvice. Zadnji rok za odpoved evropskih prvenstev do 17, do 18, do 19 in do 20 let, ki bi sicer morala potekati avgusta in septembra 2020, je 15. julij. Če bodo prvenstva odpovedana, se bodo kot kvalifikacije za uvrstitev na svetovna prvenstva 2021 štele uvrstitve na lestvicah CEV.

O tekmovanjih v odbojki na mivki CEV odloča sproti, posamezne turnirje mora odpovedati najmanj en mesec pred začetkom tekmovanja. So pa že prestavljena vsa evropska prvenstva za mlade kategorije, in sicer na september. Zadnji rok za odpoved prvenstev je 15. julij. (vir: OZS)