Odbojkarji še naprej 12., dekleta na 30. mestu

FIVB

Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je objavila novi lestvici. Slovenski odbojkarji še naprej ostajajo na visokem 12. mestu, Slovenke so ohranile 30. mesto.

Letošnja tekmovalna sezona pod okriljem mednarodne zveze je bila z izjemo kvalifikacij za olimpijske igre, ki so v Evropi potekale januarja, v celoti odpovedana. Kljub temu je na lestvici FIVB prišlo do sprememb, a te v moški konkurenci niso vplivale na razvrstitev do vključno 22. mesta, saj se razmerje moči med najboljšimi reprezentancami tokrat ni spremenilo. Na vrhu s prepričljivo prednostjo ostajajo Brazilci, ki so zbrali 427 točk. Drugi so Poljaki s 384 točkami, tretji pa Američani s 365 točkami. V prvi deseterici so še Rusija, Argentina, Francija, Italija, Iran, Japonska in Kanada. Slovenski odbojkarji z 218 točkami ostajajo na 12. mestu, pred njimi so Srbi z 248 točkami.

Na ženski lestvici je moč zaslediti več sprememb, tudi v prvi deseterici, v kateri so Turkinje s petega mesta izpodrinile Srbkinje. Na prvem mestu so še naprej Kitajke s 391 točkami, druge so Američanke, ki imajo 382 točk, tretje pa Brazilke s skupno 328 točkami. Med desetimi najuspešnejšimi reprezentancami so še Italija, Japonska, Rusija, Dominikanska republika in Južna Koreja. Slovenke s 122 točkami zasedajo 30. mesto in imajo lepe možnosti za napredovanje, saj za Hrvaško, Azerbajdžanom, Mehiko, Perujem in Slovaško zaostajajo manj kot 10 točk. (vir: OZS)