Afriški nogometni zvezdnik pred izzivom kariere

Nogomet 19. Dec 202112:56 > 13:49 0 komentarjev
Foto: Cal Sport Media via AP/Guliverimages

Manj kot mesec dni pred začetkom afriškega pokala narodov v Kamerunu se tamkajšnji novoizvoljeni predsednik nacionalne nogometne zveze Samuel Eto'o nahaja pod vse večjim pritiskom. Njegova glavna naloga bo poskrbeti za varnost tako vseh nastopajočih kot tudi navijačev.

V zadnjih tednih so družbena omrežja polna ugibanj o morebitni prestavitvi afriškega pokala narodov, ki ga bo med 9. januarjem in 6. februarjem prihodnje leto gostil Kamerun. Pritisk vršijo predvsem najboljši evropski klubi, ki jih zaradi pandemije koronavirusa skrbi za zdravje svojih igralcev, všeč pa jim ni niti dejstvo, da na vrhuncu sezone nanje ne bodo mogli računati kar en mesec.

Foto: Cal Sport Media via AP/Guliverimage

Da je težava še nekoliko večja, gostitelja turnirja pestijo notranji nemiri. Spopadi med separatisti in vladnimi silami se namreč v angleško govorečem delu odvijajo že zadnja štiri leta, a je Afriška nogometna zveza (CAF) kakršnekoli novice o nasilju v državi označila za lažne.

Podprla sta ga tudi Messi in Roger Milla

Pred novoizvoljenim predsednikom Kamerunske nogometne zveze (Fecafoot) Samuelom Eto’ojem je tako izjemno zahtevno obdobje. Štirikrartni afriški nogometaš leta je bil na položaj imenovan minulo soboto, potem ko je na volitvah premagal dosedanjega prvega moža zveze Mbomba Njoyo.

Trikratni zmagovalec lige prvakov, ki je v dresu kamerunske vrste v 118 nastopih vpisal 56 golov, je ob izvolitvi dejal, da je to nedvomno eden od njegovih najlepših trenutkov v življenju. “Vsak glas predstavlja energijo in ambicijo naše nogometne družine, da naš šport dvignemo na še nikoli doslej videno raven,” je poudaril Eto’o.

Samuel Eto’o in Lionel Messi (Foto: Manu Fernandez/AP/Guliverimage)

Kot poroča Deutsche Welle, se je Eto’o v boj za predsedniški stolček sicer vmešal presenetljivo pozno, saj je svojo kandidaturo oddal le nekaj tednov pred volitvami. “Predsednik bom postal kljub vsem goljufijam,” je tedaj zatrdil nekdanji zvezdnik Barcelone in svojemu predhodniku, ki je bil izvoljen že leta 2018, a je Mednarodno športno razsodišče izide razveljavilo, očital, da mu je pri vodenju zveze “spektakularno spodletelo”.

Štiridesetletnik je imel ob tem močno oporo tudi v Lionelu Messiju in legendi kamerunskega nogometa Rogerju Milli, k ista javno podprla njegovo kandidaturo.

Korupcija in slabo upravljanje

Eto’o je sicer v svoji kampanji poudarek dajal predvsem na razvoju ženskega nogometa in pa odpravljanju korupcije, ki se je v zadnjih letih močno zažrla v tamkajšnjo nogometno zvezo. “Med kampanjo je Eto’o dejal, da so igralci v reprezentanci zgolj zavoljo nastopanja zanjo, a da so sedaj ti dnevi minili. Vpoklicani bodo le tisti, ki si to zaslužijo,” je za Deutsche Welle dejal dopisnik Moki Edwin Kindzeka.

Slabo upravljanje in notranji boji kamerunsko zvezo pestijo že leta, zato je Mednarodna nogometna zveza leta 2017 ustanovila poseben komite, ki je vodilo dnevne posle znotraj organizacije. Dve leti pozneje bi moral Kamerun tudi gostiti afriško prvenstvo, a mu je Caf tekmovanje zaradi zamud pri izgradnji infrastrukture kot tudi strahu zaradi nasilja v državi naknadno odvzelo.

Vprašljive vodstvene sposobnosti

Z nastopom Eto’oja na položaj prvega moža kamerunskega nogometa se je upanje tamkajšnjih navijačev na boljše čase znova povrnilo. Nogometaš v svoji domovini uživa zvezdniški status, a obenem velja za precej neizkušenega.

Samuel Eto'o
Foto: Guliverimage

“Njegovo telekomunikacijsko podjetje je propadlo. Nato se je podal v nepremičnine, a mu tudi tam ni šlo,” je poudaril Kindzeke in dodal, da po neuspeli poslih raste bojazen, da je nogometna legenda slab menedžer. “Kljub temu ga ljudje na ulici obožujejo, pa čeprav ne vedo veliko o njegovih vodstvenih sposobnostih.”

Ker se bliža načrtovani začetek afriškega pokala narodov, bo Eto’o zelo zaposlen. Že sedaj naj bi se redno sestajal s predstavniki CAF, v prihodnjih dneh pa naj bi se srečal tudi s predsednikom Fife Giannijem Infantinom. Med drugim bo moral pomiriti tudi Združenje evropskih nogometnih klubov, ki je že dejalo, da je zaradi prvenstva “globoko zaskrbljeno”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!