Bronasto odličje je ostalo v kovčku

Odbojka 23. Sep 202315:00 0 komentarjev
Jan Kozamernik
Foto: SK

Teden dni po osvojenem bronu so slovenski odbojkarji že pred novo misijo. V nedeljo potujejo na Japonsko, kjer jih čaka kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. "Olimpijske igre so želja in prioriteta vseh nas, ki že dolga leta igramo na vseh prvenstvih," pravi izkušeni slovenski reprezentant Jan Kozamernik.

Komaj so se vrnili z evropskega prvenstva, že je pred njimi nov izziv. Slovenski odbojkarji časa za proslavljanje tretjega mesta na tekmovanju in za počitek niso imeli na pretek, saj jih na Japonskem prihodnji teden čaka še zadnje dejanje reprezentančne sezone – kvalifikacije za olimpijske igre. “Moja medalja je trenutno v mojem kovčku v hotelu,” je priznal slovenski reprezentant Jan Kozamernik, ki zaradi napornega tekmovalnega ritma odličja še ni imel časa pospraviti v svojo vitrino. “Po vrnitvi v Slovenijo sploh nisem odpakiral, saj bom potreboval iste stvari za Japonsko. Naše celotno poletje je v kovčkih,” se je v pogovru za Sportklub pošalil odbojkar.

Jan, kako ste preživeli dneve po vrnitvi z Rima?

Imeli smo dva dni prosto. Sam sem bil doma in bolja ali manj počival, za kaj drugega niti ni bilo časa. Želel sem si vzeti čas za ženo in odmisliti odbojko, saj je na tej točki leta to najbolj pomembno. V sredo smo se že zbrali in imeli kup obveznosti. Obiskali smo ljubljanskega župana in sponzorje, danes pa smo že nazaj v dvorani.

Kako ste z ekipo proslavili bronasto odličje?

Čas za proslavljanje smo si vzeli že v Rimu, saj se na srečo domov nismo odpravili takoj po tekmi. Smo si privoščili, a vse te občutke smo zdaj pustili v Italiji, saj je bilo treba resetirati glave, da lahko nadaljujemo s pripravami.

Morda je bilo tako le videti, vendar se je zdelo, da ste se tokrat brona razveselili precej bolj kot na primer srebra na preteklem evropskem prvenstvu.

Definitivno so občutki veliko lepši, ko na tekmi za medaljo zmagaš. Občutek je bil podoben, kot kadar se uvrstiš v finale, ko veš, da si osvojil medaljo. Si vesel, saj veš, da bi lahko tekmovanje zapustil brez kolajne, kot se nam je to zgodilo na lanskem svetovnem prvenstvu. Takrat je bilo zelo težko, saj smo se ravno tako trudili, a nam je na koncu nekaj zmanjkalo. Mislim, da smo si tokrat uspeh zaslužili in vesel sem, da nam je uspelo.

slovenska odbojkarska reprezentanca
Foto: CEV

Verjetno je tudi precej lažje z medaljo okoli vratu oditi na olimpijske kvalifikacije?

Zagotovo. Že celo poletje delamo prav za olimpijski turnir. Seveda smo bili osredotočeni tudi na evropsko prvenstvo, a cilj je bil, da se olimpijskih kvalifikacij udeležimo vrhunsko pripravljeni in da pokažemo svoje najboljše predstave, saj si uvrstitve v Pariz močno želimo. Mislim, da smo formo dobro stopnjevali.

Olimpijske igre so želja in prioriteta vseh nas, ki že dolga leta igramo na vseh prvenstvih. Na vseh smo že nastopili, le še olimpijske igre nam manjkajo. Tudi zato je želja tako velika. Nismo pa bili zaradi tega nič manj osredotočeni na preostali dve letošnji tekmovanji.

Koliko je po zares napornem poletju še ostalo energije za olimpijski kvalifikacijski turnir?

Seveda je naporno, a prav zato smo veliko delali prav na fizični pripravi. Imamo dobrega trenerja za fizično pripravo, zato po zaključku evropskega prvenstva niti nismo tako utrujeni. Spomnim se preteklih prvenstev, ko je bila utrujenost precej večja. No, morda pa še ni popustil adrenalin. Vseeno je bil prvi trening po nekaj dneh zelo uspešen, kar me veseli in nadeja z navdihom za naprej.

Jan Kozamernik, Gregor Ropret
Jan Kozamernik Foto: FIVB

Vas zaradi velikih naporov mučijo tudi poškodbe?

Kar naprej me kaj muči, vendar je to nekaj običajnega. A naši fizioterapevti delajo zelo dobro, prav tako se veliko posvečamo regeneraciji. Poleg tega smo v zadnjih letih na tem področju naredili še korak naprej, zato resnejših problemov ne vidim.

Menite, da bo turnir v Tokiu še težji in napornejši od evropskega prvenstva?

Čaka nas manj tekem kot na evropskem prvenstvu, a v bolj zgoščenem času. Kar se tiče zahtevnosti nasprotnikov, pa je pred nami težek turnir. A za uvod igramo proti štirim reprezentancam, ki si jih želimo in jih moramo premagati. Šele nato bodo sledili obračuni, ki bodo verjetno šteli za končno uvrstitev. Če nam bo spodletelo na eni od prvih štirih tekem, nam bo precej težje, zato bodo zelo pomembne. Tudi zato bomo morali vanje vstopiti stoodstotni, v nadaljevanju pa iti na vse ali nič.

Bi izpostavili nasprotnika, ki se vam zdi še posebej nevaren?

Če igramo pravo odbojko, kot smo jo nekajkrat že prikazali na evropskem prvenstvu, nam redko katera reprezentanca lahko konkurira. A obenem moramo biti tudi mi pravi. Nasprotnik bo pritiskal na nas, mi pa se moramo odzvati in biti mirni v takšnih situacijah. Ne smemo se pustiti sprovocirati, držati moramo skupaj. To nas je krasilo na zadnjem evropskem prvenstvu, zato upam, da bo tako tudi na Japonskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!