Agüero ob deseti obletnici sanjskega zadetka dobil svoj kip

Nogomet 13. Maj 202215:59 > 15:59 0 komentarjev
Foto: Martin Rickett via Guliver

Pri Manchester Cityju so danes razkrili kip legende kluba Sergia Agüera pred stadionom Etihad ob deseti obletnici enega izmed najbolj ikoničnih trenutkov angleške Premier lige, ko je prav argentinski napadalec v 94. minuti srečanja poskrbel za preobrat in speljal naslov mestnim rivalom.

Kip Sergia Agüera so navijačem po vsem svetu predstavili s posebnim posnetkom ob tej priložnosti, skupaj z Vincentom Kompanyjem in Davidom Silvo pa tvori trojico, ki obeležuje prelomno obdobje kluba.

Na vzhodni strani stadiona Etihad stoji velik kip Agüera, ki ga je ustvaril večkrat nagrajeni kipar Andy Scott, izdelan pa je bil iz več tisoč varjenih kosov pocinkanega jekla. Ponoči bodo Agüerov kip ter kipa Kompanyja in Silve posebej osvetljeni z modro osvetlitvijo.

Scott, ki je eden najbolj cenjenih kiparjev svoje generacije, je Agüerov kip v celoti ustvaril v svojem studiu v Philadelphiji, nato pa so ga v začetku tega meseca pripeljali v Manchester.

Agüerov kip, ki je zdaj nameščen pred stadionom Etihad, obeležuje njegov izjemen prispevek k uspehu kluba, zlasti pa njegovo ključno vlogo v enem od največjih trenutkov v zgodovini nogometa, po katerem se ga bodo večno spominjali navijači Manchester Cityja po vsem svetu.

Agüero, ki je bil nedavno sprejet v Dvorano slavnih angleške Premier lige, je v času svojega igranja v klubu osvojil petnajst velikih trofej, vključno s petimi naslovi angleškega prvaka, enim pokalom FA in rekordnimi šestimi ligaškimi pokali.

Predsednik Manchester Cityja Khaldoon Al Mubarak je po postavitvi kipa pred stadionom Etihad povedal: “Prispevek Sergia Agüera za Manchester City v odločilnem obdobju kluba je neprecenljiv. Nedvomno je eden najboljših igralcev, ki so kadarkoli igrali to igro.

“Ko naši navijači pomislijo na Agüera, se jim takoj prikliče v spomin kultni trenutek v 20. sekundi 94. minute in gol, ki je klubu zagotovil prvi naslov prvaka po 44 letih, toda kot dokazuje njegovih 260 golov za klub, njegova zapuščina in vpliv v Manchester Cityju presegata zgolj ta trenutek. Prav je, da je Sergio prejel svoj lastni kip, s katerim bo počastil svoje dosežke v enem najpomembnejših poglavij bogate in dolge zgodovine Manchester Cityja,” je še dodal predsednik Cityja.

Argentinec četrti najboljši strelec v zgodovini Premier lige

“Videti sebe pred desetimi leti je zelo ganljivo. V teh desetih letih mi je uspelo osvojiti veliko trofej in pomagati klubu, da je postal eden najpomembnejših na svetu. Klubu sem zelo hvaležen, da je postavil ta kip v priznanje moji nogometni karieri v Manchestru. To je nekaj zelo posebnega,” je ob razkritju dejal Agüero.

Kipar Andy Scott je dodal: “V čast mi je bilo delati na projektu, ki navijačem Manchester Cityja po vsem svetu toliko pomeni, in tako počastiti tako pomembnega igralca v življenju tega nogometnega kluba. Nisem si delal iluzij o tem, kako pomemben je ta kip za klub, navijače in samega Sergia, in upam, da bo ta kip prinesel veselje in srečo vsem, ki ga bodo videli.”

Agüero je četrti najboljši strelec v zgodovini Premier lige s 184 zadetki na 275 tekmah; pred njim so le Alan Shearer (260), Wayne Rooney (208) in Andrew Cole (187). Obenem je tudi najboljši tuji strelec v Angliji. Je pa tik za njim že napadalec Tottenhama Harry Kane, ki je dosegel že 181 zadetkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!