Srebrni po klofuti komisarjev sporočajo: Ni še konec

Avtomoto 12. Dec 202121:10 > 21:18 3 komentarji
Pred člani Red Bulla je slavje dolgo v noč. Foto: Hassan Ammar - AP Photo via Guliver

Po neverjetnem razpletu zadnje dirke sezone v formuli ena se je dokončna odločitev o prvaku še dodatno zapletla. Mercedes je namreč - pričakovano - takoj po dirki vložil dve pritožbi, a so komisarji v Abu Dabiju obe zavrnili. Pri Red Bullu so razočarani nad potezo Tota Wolffa in druščine, zdaj jih čaka zasluženo slavje.

Srebrni prvič po letu 2013 niso osvojili dirkaškega naslova, zato sta bili pritožbi nad burnim dogajanjem v zadnjih krogih pričakovani, skozi oči številnih poznavalcev formule ena pa tudi smiselni.

Prva pritožba se je nanašala na dogajanje glede zaostalih dirkačev v predzadnjem krogu, saj jih je lahko prehitel zgolj Verstappen, ne pa tudi ostali dirkači v nadaljevanju. V nemškem moštvu so želeli, da obveljajo rezultati predzadnjega kroga, saj niso imeli vsi dirkači možnosti, da se vrnejo v isti krog kot vodilni.

V drugi pritožbi pa je Mercedes opozoril, da je Verstappen v predzadnjem krogu, ko se je varnostni avto umaknil, Hamilton diktiral ritem v ospredju, tekmeca za kratek čas celo prehitel.

Dogajanje v zadnjem krogu:

Horner razočaran, Mercedes s pravnikom

Obe moštvi sta bili poklicani h komisarjem, šef ekipe Red Bull Christian Horner pa je pred zaslišanjem dejal, da je razočaran nad potezo Mercedesa. Verstappen je takrat v izjavi za medije povedal, da ta poteza “v majhni meri povzema tudi celotno sezono”. Hamilton izjav za javnost ni dajal, čakal je na končno razsodbo. Pri Mercedesu so na zaslišanje s seboj menda odpeljali celo profesionalnega pravnika.

Po dveh obiskih komisarjev je svoje mnenje izrazil nekdanji dirkač F1, David Coulthard: “Kako pa naj bi se končalo, ko je v igri naslov prvaka? Če bo odločeno s strani treh komisarjev, dirkaškega komisarja in kupom odvetnikov, bo to pri meni, žal, pustilo grenak priokus.”

Prehitevanje ni vplivalo na rezultat, druga pritožba ni na mestu

Po dolgem čakanju je nato postalo jasno, da je prva pritožba Mercedesa (prehitevanje ob varnostnem avtomobilu) zavrnjena. “Čeprav ga je za trenutek prehitel, pa je nato spet zaostal za njim,” se glasi pojasnilo. Kmalu zatem pa je prišla še odločitev, da je zavrnjena tudi druga pritožba. “Čeprav člen, ki določa, da morajo zaostali dirkači mimo vodilnih, ni bil izpolnjen v celoti, pa je vodstvo dirke po napisu, da se varnostni avto umika, zelenega astona martina tudi dejansko poklicalo v garažo. Zato pritožba Mercedesa, da bi dirko za krog skrajšali, ni na mestu,” so pojasnili komisarji.

“Razočaranje je, da smo morali iti skozi to. Za nami je osebno leto, ponosen sem na Maxa in celotno ekipo. Zdaj je svetovni prvak, tudi uradno. Vozil je s strastjo, odločnostjo in željo. Nismo želeli, da se vse skupaj konča pri komisarjih, a se je. Na srečo so sprejeli pravo odločitev. Čas je za slavje!” je po odločitvi komisarjev dejal rdečih bikov Horner. Verstappen pa je v kratki izjavi za Sky Sports dejal: “Za mano je zelo zelo stresen dan. Čas je za malo pijače.”

Mercedes ne bo odnehal

Pri Mercedesu so se na odločitve odzvali z besedami, da jih zdaj čaka ekipno posvetovanje o naslednjih potezah (možna je pritožba na razsodišče FIA). Na voljo imajo 48 ur, da oblikujejo pritožbo, da bodo to tudi storili, pa so potrdili na družbenih omrežjih.. Možna je tudi pritožba na Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani. A odločitev bo morala biti sprejeta zelo hitro, saj je v četrtek gala podelitev pokalov, po njej spreminjanje rezultatov za leto 2021 ne bo več mogoče.

Vse naslednje poteze bomo seveda spremljali tudi na naši spletni strani, kjer si boste lahko jutri prebrali portret novega svetovnega prvaka Maxa Verstappna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje