Dončić priznal krivdo za napako, žarek upanja za Dallas

Košarka 27. Feb 20239:30
Luka Dončić
Foto: Profimedia

Dallas je v poznih nedeljskih urah po odličnem uvodu v tekmo in visokem vodstvu uprizoril popoln kolaps in izgubil proti Los Angeles Lakersom (108:111). To sezono si je eno od moštev lige NBA vsaj 27 točk naskoka priigralo na 138 tekmah. Vseh 138 je na koncu tudi slavilo. Ta niz so sinoči prekinili Mavsi.

Že sredi druge četrtine se je zdelo, da so Teksašani Jezernike spravili na kolena. Po trojki Christiana Wooda je na semaforju pisalo že 48:21, gostje so bili povsem potolčeni. Prav v tistem obdobju se je na parket vrnil Luka Dončić in bil po izjemno vroči uvodni četrtini, ko je vpisal kar 14 točk, v nadaljevanju nerazpoložen. Njegova bilanca v zadnjih šestih minutah igre prvega polčasa: trije zgrešeni meti, dve izgubljeni žogi, dve osebni napaki in zmanjšanje prednosti na +14.

Do začetka zadnjega dela sta bili ekipi poravnani. V četrti četrtini smo videli kar 13 sprememb vodstva, zadnjo v korist gostov, ki so tako postali prva od 139 ekip to sezono, ki je nadoknadila vsaj 27 točk zaostanka. Razloge za poraz gre iskati v številnih dejavnikih. Trener Jason Kidd je večkrat zamudil pri odločanju za minuto odmora in dopustil Lakersom, da se razigrajo. Čeprav je imel Dwight Powell ogromne težave z Anthonyjem Davisom, ga je strateg Dallasa puščal v igri. Powell je tekmo sklenil s 6 točkami, 6 skoki in indeksom (+/-) -14, Davis se je zaustavil pri 30 točkah in 15 skokih ter indeksom +16. Luka pa se je znova preveč ukvarjal s sojenjem, prav tako se je na trenutke zdelo, da mu zmanjkuje energije. Njegova pripravljenost vsaj trenutno brez dvoma še ni na zadovoljivi ravni.

Po povsem nedopustnem porazu je Kidd dejal, da se je vse začelo sesedati še pred polčasom: “Izgubili smo ritem, nismo igrali svoje igre, ko se ne obremenjuješ z drugimi dejavniki. Do sredine druge četrtine smo tako v napadu kot obrambi igrali na visokem nivoju. Nato smo dovolili, da nam nekaj sodniških odločitev vzame osredotočenost. Moramo biti boljši. Moramo dozoreti, če si želimo osvojiti naslov.” Kljub slabi igri Powella pa je Kidd začuda svojega prvega centra pohvalil za boj z Davisom.

Velika napaka Dončića

15 sekund pred koncem je veliko napako, ki je tudi dokončno prelomila dvoboj, napravil Luka. Žogo je po podaji Kyrieja Irvinga nespametno reševal in vrgel v roke Davisu, ki je nato s črte prostih metov povišal na štiri točke naskoka. “To je bila moja napaka. Pozabil sem, da lahko grem na svojo polovico. Zato sem poskušal rešiti žogo.” Dončić je odgovarjal tudi na vprašanje, če ekipi trenutno manjka več mirnosti iz zbranosti: “Imeli smo veliko vodstvo, ki ga ne bi smeli izpustiti. Preveč smo se sprostili, na tem moramo delati.”

Razburljiv zaključek tekme Dallas – LA Lakers:

Luka in Kyrie sta zdaj skupaj odigrala štiri dvoboje, a vpisala le eno zmago. Proti odpisanemu San Antoniu, ki se bori za visok izbor na naboru. Irving ob tem prosi za potrpežljivost: “Tako je to, ko se še učiš igrati skupaj, ne bo vedno lepo. Potrebno je uživati v procesu. Ne glede na zmage in poraze, v prihodnje bova brez dvoma bolje povezana, po minuti odmora pa bova bolje izpeljala akcijo.”

Žarek upanja za obrambo Dallasa

Edina pozitivna novica te dni v Dallasu je napredek Maxija Kleberja. Nemški visoki košarkar, ki ga Mavsi že od sredine decembra močno pogrešajo zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice, je vse bližje vrnitvi. Kidd je razkril, da trenira že od prejšnjega tedna in za zdaj nima nikakršnih težav. V Teksasu upajo, da se bo v kader vrnil že enkrat ta teden. Kleber je ob sila povprečnima Woodu in Powellu praktično edini visoki košarkar Dallasa, ki je nadpovprečen na obrambni strani parketa.

Njegov doprinos bo ključen v boju za končnico. Dallas je z novim porazom zdaj pri razmerju 32 zmag in 30 porazov. Trenutno še zaseda 6. mesto, ki kot zadnje zagotavlja neposredno uvrstitev v prvi krog, a konkurenca diha za ovratnik. Golden State, Utah in Minnesota imajo le zmago manj. Lakersi trenutno zaostajajo še za tri, a prihajajo v vse boljši ritem. Boj bo do sredine aprila neizprosen.

Lestvica zahodne konference:

Komentari

Vaš komentar