Primož Roglič na kraju svoje nočne more

Kolesarstvo 8. Jul 202210:05 > 12:23
Foto: Guliverimage

Karavana kolesarske dirke po Franciji se bo danes v sedmi etapi podala v Vogeze in se spopadla s klancem, ki je leta 2020 odločil zmagovalca Toura. Gre za klanec, na katerem Primož Roglič ni bil pravi ter je rumeno majico nepričakovano predal rojaku Tadeju Pogačarju.

Spomnimo: Šlo za odločilni kronometer. Roglič je imel pred 36 km dolgim gorskim kronometrom skoraj 57 sekund prednost pred Pogačarjem, zato prav nihče ni verjel, da lahko Kisovčan na odločilni etapi izgubi tako visoko prednost in preda rumeno majico vodilnega.

A Pogačar je eksplodiral, deklasiral konkurenco in za več kot minuto ugnal vse, Roglič pa je zaostal skoraj dve minuti in v slabi uri izgubil vse, za kar je garal pred tem.

Na La Super Planche des Belles Filles bo danes zaključek običajne etape, ki se bo začela v Tomblainu (176,3 km). Kolesarje pa ne čaka zgolj šest kilometrov dolg vzpon kot leta 2020, temveč še za kilometer daljša pot s klančinami do 24 odstotkov in makadamskim odsekom.

Razočaranje Primoža Rogliča je bilo veliko:

Pogačar brani rumeno majico, kakšna bo taktika ekipe Jumbo Visma?

Na današnji etapi bo rumeno majico vodilnega nosil ravno Pogačar, ki je na četrtkovi razgibani etapni prišel do zmage in konkurenci pokazal, če ga ne ustavi višja sila, ga bo težko premagati.

Pogi ima v skupnem seštevku štiri sekunde naskoka pred Američanom Neilsonom Powlessom. Na tretjem mestu 31 sekund zaostaja Rogličev klubski kolega, Danec Jonas Vingegaard.

Znova v svoji najljubši barvi. Foto: Guliverimage

Od preostalih Slovencev je v skupnem seštevku najvišje Roglič na 28. mestu. Kljub izpahnjeni rami v peti etapi, je v četrtek dirkal zelo dobro in preizkušnjo zaključil na devetem mestu.

V seštevku zaostaja že velikih 2:27, zato so mnogi prepričani, da mu ekipa Jumbo Visma danes ne bo pustila napadati, Rogla bo najbrž zdaj delal za sotekmovalca Vingegaardu in mu pomagal, da izjemni Pogačar ne pobegne še bolj.

Start razgibane etape bo ob 13.15, v cilju pa najboljše organizatorji pričakujejo okoli 17.30.

Profil 7. etape dirke po Franciji – Tomblaine – La Super Planche des Belles Filles (176,3 km):