Dončić v formi že pred sezono, tudi s pritoževanjem

Košarka 4. Okt 202111:53 > 11:59 1 komentar
Luka Dončić in Boban Marjanović med zabavanjem na uradnem fotografiranju; foto: Guliverimages

V klubih severnoameriške lige NBA je vse močneje zaznati skorajšnji začetek nove sezone, ki starta 19. oktobra. V noči na ponedeljek sta LA Lakers in Brooklyn Nets odigrala prvo pripravljalno tekmo, v Dallasu so v American Airlines Center organizirali tekmo znotraj moštva, odprto za javnost. V ospredju dogajanja je bil Luka Dončić.

Moštva so se znova zbrala 27. septembra, začelo se je s tradicionalnim druženjem z mediji, dan kasneje se je nadaljevalo z delom, tudi v Dallasu, kjer Luka Dončić vstopa v četrto sezono.

Za slovenskega zvezdnika se je prejšnja sezona zavlekla globoko v poletje, tako je z reprezentančno akcijo v Tokiu zaključil šele 7. avgusta. Počitka zato ni bilo dovolj, pravi Luka: “Seveda, da ga nisem imel dovolj. A vedno, ko bom imel priložnost igrati za svojo državo, bom igral. To je nekaj, kar počneš s srcem.”

Prvi zvezdnik olimpijskega turnirja v Tokiu, foto: FIBA.

Prvi strelec interne tekme

Po tednu dni treningov so Telički v noči na ponedeljek odigrali prvo tekmo, a šlo je za obračun znotraj moštva. Glavni trener Jason Kidd je svoje varovance razdelil na belo in modro ekipo. Že pred dnevi je novinec na klopi Mavsov napovedal prvo peterko, ki bo začela vsaj v pripravljalnem obdobju, a bi se lahko do začetka sezone še spremenila.

Udarno postavo je uvrstil v belo ekipo, tako so pripravljalni dvoboj pred številnimi navijači v domači dvorani Dallasa začeli Luka Dončić, Tim Hardaway, Dorian Finney-Smith, Kristaps Porzingis in Dwight Powell.

Vrhunci Luke Dončića:

Čeprav je bil Luka prvi strelec in asistent tekme (18 točk in 7 asistenc), je bila z 72:57 boljša modra ekipa, ki so jo od prvokategornikov sestavljali Jalen Brunson, Reggie Bullock, Sterling Brown, Maxi Kleber, Moses Brown, Trey Burke in Willie Cauley-Stein.

Necepljeni Burke na izhodnih vratih

Govorice glede morebitnih menjav se v Dallasu pojavljajo praktično že vso poletje, a vsaj za zdaj novemu športnemu direktorju Nicu Harrisonu še ni uspelo bistveno spremeniti ekipe, ki je končala lansko sezono.

Mediji v ZDA še naprej pričakujejo, da bo enkrat to sezono prišlo do menjave Gorana Dragića iz Toronta v Dallas, v zadnjih dneh se je v govoricah pojavilo tudi ime Treyja Burka. Organizator igre je po podpisu Mavsov s Frankom Ntilikino postal višek. A njegovo morebitno menjavo v drugo moštvo ovira tudi njegov status necepljenega košarkarja.

Od novincev, prišleki so Reggie Bullock, Moses Brown, Sterling Brown in Frank Ntilikina, je do zdaj najbolj navdušil Brown. Dallas ga je dobil v menjavi za Josha Richardsona, gre 21-letnega in 218 centimetrov visokega centra.

Brown živcira soigralce

“Brown na treningih ob živce spravlja vse, predvsem s skokom v napadu. Zelo bo pomagal našemu skoku. Odličen je, tudi v obrambi ustarja velik pritisk,” je nad doprinosom Browna zadovoljen Kidd.

Pred dnevi je po spletu zaokrožil posnetek s treninga Mavericksov, na katerem Brown najprej podeli blokado Dončiću in nato dvakrat silovito zabije. Luka je besnel nad sodniki, da se je žoga že dotaknila table. Zadnji se je vendarle smejal slovenski organizator igre, ki je Brownu vrnil s t.i. stepback trojko.

Brown proti Dončiću:

Na nedeljski pripravljalni tekmi je bilo vendarle manj pritoževanja, je dejal Kidd. “Pojasnili smo mu, da se ne sme jeziti nad sodniki in zapisnikarji, kar je v preteklosti pogosto počel. Na današnji tekmi se ni prav nič razburjal,” je pred mediji z nasmeškom razlagal Kidd. Pritoževanje je nekaj, kar je tudi Dončić že večkrat poudaril, da mora v prihodnje omejiti.

Pripravljalne tekme Dallas Mavericks:

Sreda, 6. oktobra: Dallas Mavericks – Utah Jazz
Petek, 8. oktobra: Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers
Sreda, 13. oktobra: Dallas Mavericks – Charlotte Hornets
Petek, 15. oktobra: Dallas Mavericks – Milwaukee Bucks