Đoković na sveti travi pokazal, kdo je vladar Wimbledona

Grand Slam 10. Jul 202217:47 > 18:42
Foto: Guliverimages

Zadnje dejanje letošnjega turnirja v Wimbledonu, veliki finale med Novakom Đokovićem in Nickom Kyrgiosom, se je razpletlo po željah Srba. Slednji je sicer izgubil prvi niz, nato pa vendarle dokazal, da je bolj vajen igranja na tej ravni kot Avstralec in slavil s 3:1 v nizih (4:6, 6:3, 6:4, 7:6).

Novak Đoković : Nick Kyrgios 3:1 (4:6, 6:3, 6:4, 7:6)

Po skoraj natanko treh urah velikega finala je Novak Đoković prišel do svoje 21. lovorike za Grand Slam.  Ves čas, še posebej pa v drugem, tretjem in četrtem nizu se je zdelo, da je toliko boljši igralec kot Kyrgios, da njegova zmaga v resnici nikoli ni bila ogrožena. V prvem nizu je Avstralec odlično serviral in na ta način še uspel držati korak s Srbom, nato pa se je tehtnica začela prevešati na stran velikega favorita finala.

“Nick, zagotovo se boš vrnil. Pokazal si, zakaj si eden najboljših igralcev na travi, želim ti vse najboljše. Nikoli si nisem mislil, da bom kdaj tako lepo govoril o tebi. To je zdaj bratska romantika. Ne vem še, kdaj bova šla na večerjo, ampak upam, da je to začetek dobrega odnosa,” je po sedmi lovoriki na sveti travi najprej poražencu čestital Novak Đoković.

Foto: Guliverimages

“Nimam več besed, kaj zame pomeni ta turnir. Ima posebno mesto v moje srcu. Zaradi njega sem začel igrati tenis pri štirih, petih letih. Gledal sem Peta Samprasa in si zaželel loparja. Tenis sem vedno povezoval s travo. Že igrati tu je nekaj posebnega, vsi ti naslovi pa vse skupaj naredijo zares čudovito in nepozabno,” je še dodal Novak Đoković in se zahvalil svoji družini ter trenerjem.

“Je neke vrste Bog. Sploh ne vem več, kolikokrat je osvojil ta turnir. Nisem igral slabo, a ni ga bilo mogoče premagati. Za mano so krasni tedni. Z ekipo smo vsi zelo utrujeni. To je največji uspeh moje kariere,” pa je iskreno po tekmi povedal Kyrgios.

Potek tekme:

4. niz

KONEC, NOVAK ĐOKOVIĆ JE SEDMIČ OSVOJIL ODPRTO PRVENSTVO VELIKE BRITANIJE!

Ogromna prednost Đokovića, ki vodi s 6:1!

Dvojna napaka Kyrgiosa, nato tudi neizsiljena napaka Đokovića.

Pred nami je podaljšana igra!

Čeprav s precej težavami je Nick Kyrgios dobil vseh šest servisnih iger v četrtem nizu.

Krasna točka Novaka Đokovića.

Kyrgios bo moral na servis Srba odigrati precej drugače, če želi preobrniti potek tekme.

Đoković za zdaj na svoj servis Avstralcu ne daje nikakršnih priložnosti za “break”.

3. niz

V deveti igri “break” Đokovića! Kyrgios se psihološko počasi lomi.

Đoković ima manj težav z osvajanjem iger na svoj servis.

Tekma je vse bolj napeta. Igre so precej daljše, kot so bile denimo v prvem nizu.

Že uvodna igra je bila zelo zanimiva. Kyrgios je zdržal pritisk Đokovića in vendarle povedel z 1:0.

2. niz

Podoben scenarij kot v prvi igri, toda tokrat je prvi nasprotniku servis vzel Novak Đoković. Z nekaj težavami ga je tudi potrdil.

Đoković se vrača. Čeprav svojih iger ne dobiva povsem suvereno, ima krasno priložnost za to, da v nizih poravna na ena.

Uf, Đoković je ubranil štiri “break” žogice nasprotnika in dobil drugi niz! Takšnih priložnosti Avstralec danes ne bo imel veliko, počasi pa tudi izgublja živce …

1. niz

Po 12. minutah je izid 2:2, na uvodu nasprotnika nimata težav z osvajanjem svoje igre na svoj servis.

V peti igri prvi “break”! Kyrgios je v lepi prednosti za osvojitev prvega niza.

Avstralec Đokoviću do konca niza ni več pustil pravih možnosti, da se vrne v igro. Zelo suvereno dobljen niz.

Kaj se je dogajalo pred dvobojem?

Nick Kyrgios je pred tekmo na svojem Instagram profilu objavil zapis novinarja Sportkluba Saše Ozma, ki je na Twitterju zapisal pogovor obeh finalistov. Đoković je Kyrgiosu dejal, da je Avstralec potreboval pet let, da je o Srbu povedal nekaj lepega. Kyrgios mu je nato odvrnil, da ga je branil, ko je bilo to najbolj pomembno (na Odprtem prvenstvu Avstralije). Novak pa je dodal: “In to cenim.”

Foto: zajem zaslona

Temperamentni Avstralec je ob tem šaljivo zapisal: “Očitno sva zdaj prijatelja?” Đoković mu je odgovoril: “Če me povabiš na pijačo ali večerjo, sprejmem. Zmagovalec finala časti.”

Kyrgios je dejal, da imata z Đokovićem posebno prijateljsko razmerje. “Kar je čudno, saj se pred časom nisva razumela. Bil sem eden izmed redkih tenisačev, ki sem se postavil zanj ob drami na letošnjem Odprtem prvenstvu Avstralije. Mislim, da sem tam dobil njegovo spoštovanje.”

“Zdaj si piševa preko družbenih omrežij, kar je zelo čudno. Novak mi je ta teden napisal: Upam, da se vidiva v nedeljo,” je še dodal Kyrgios.

Zanimiva je predvsem statistika njunih dvobojev. V karieri sta odigrala dva medsebojna obračuna, oba pa je dobil Avstralec. Dvakrat sta se srečala leta 2017, v Indian Wellsu in Acapulcu, Kyrgios pa Đokoviću ni prepustil niti enega niza. Po petih letih se bosta končno spet srečala, in to na največjem teniškem odru na svetu: na sveti travi Wimbledona. Srb se bori za svoj 21 naslov na turnirjih za Grand Slam, medtem ko njegov tokratni nasprotnik lovi svojega prvega.