Hrvati o polomu in ‘masakriranju’ mrtveca

Košarka 1. Jul 202211:06 > 15:47 0 komentarjev
Damir Mulaomerović, foto: FIBA.

Debakel. Najbolj pogosta beseda v hrvaških medijih po porazu košarkarske reprezentance na gostovanju v Sloveniji, kjer so bili izbranci selektorja Damirja Mulaomerovića zgolj nemi opazovalci šova Luke Dončića in Gorana Dragića (97:69).

Hrvaški mediji so tokrat zelo enotni. Ne glede na lastništvo in sedež uredništva. Pričakovano. Po tako brezkrvni in predvsem brezidejni predstavi v Stožicah, kjer je prevladovala Slovenija, kaj drugega ni bilo niti pričakovati. Poraz proti zvezdniški zasedbi, katere prvo ime je Luka Dončić, pa po hrvaškem mnenju ni le posledica tekmečeve kakovosti. Hrvati tako odkrito priznavajo slabo igro, v prvi vrsti neuigranost in nepovezanost. Do izraza pa je prišla tudi rakava rana reprezentance – neobstoječi organizator igre v pravem pomenu besede. To je težava, na katero strokovnjaki opozarjajo že več let, rešitve pa sosedi zaenkrat ne iščejo v konceptu naturalizacije.

Ocena selektorja: Damir Mulaomerović

”Slovenija je bila v odlični atmosferi izjemna. Mi se nismo znašli, Nismo bili kos pritisku. Tekma je bila končana v prvi četrtini. Res je, Slovenci imajo Dončića, Dragića in druge. Nismo se znali braniti. Nato smo jih poskušali loviti. A po nekaj uspešnih akcijah, so hitro odgovorili. Nismo bili na pravi ravni. Slovencem lahko le čestitam. Predvsem Dončiću, zaradi katerega so boljši vsi ostali. In Dragiću, ki je res pravi vodja.”

Damir Mulaomerović, foto: FIBA.

Večerni list poroča o tem, da so Slovenci ponižali Hrvaško. Izpostavljajo, da je bila Slovenija sicer favorit, a takšne dominacije vendarle niso pričakovali. Opozarjajo tudi, da si je Mulaomerovićeva četa zdaj močno zapletla položaj v boju za napredovanje v drugi skupinski del kvalifikacij.

”Debakel Hrvaške v Stožicah. Dončić in soigralci popolnoma nadigrali naše košarkarje,” se glasi naslov v Jutarnjem listu. Tudi omenjeni časnik izpostavlja vlogo Dončića in Dragića. Zapisali so tudi, da je Ljubljana že več ur pred tekmo dihala z ekipo in skandirala svojim košarkarjem. ”Hrvati lahko to sosedom le zavidamo,” je v svoji reportaži zapisal Hrvoje Slišković. Slednji je bil oster tudi v svojem prvem komentarju. Zapisal je, da debakel ni bil režiran v Sloveniji, temveč že na Hrvaškem, zato odgovorne sprašuje, ali se mora hrvaška košarka res dotakniti dna.

Mike Tobey
Foto: Aleš Fevžer

Priljubljeni Index v članku z naslovom ”Hrvaško košarko je treba ugasniti” piše o najbolj žalostnem večeru. Osvetlili so dejstvo, da je Hrvaška tokrat nastopila s številnimi uglednimi košarkarji. ”Ko reprezentanca v najboljši postavi odigra na takšen način, ko državni prvak javno moleduje za denar, ko vsi drugi klubi živijo brez ideje in načrta in ko smo izkoristili vse tiste, ki kaj vedo o košarki, preostane le še , da ve skupaj ugasnemo,” je zapisal Saša Čobanov.

”Debakel v Ljubljani spada na lestvico največjih porazov,” so prepričani pri 24sata. Poročajo o bolečem porazu in pravi šoli košarke. V slovenski izvedbi. Zdravko Barišić je zapisal, da je bolje, če Hrvati svetovno prvenstvo gledajo preko malih ekranov. ”Tako bomo vsaj videli pravo košarko.”

Vrhunci tekme:

Dnevnik.hr prav tako piše o tem, da je Slovenija deklasirala Hrvaško. Obregnil se je še ob nešportno potezo kapetana Bojana Bogdanovića, ki se je v navalu jeze zaletel v sodnika.

Svoj delež je v kritični diskurz prispeval tudi dežurni kritik Aco Petrović, nekdanji selektor in jugoslovanski reprezentant. Njegov ”čivk” pri sosedih zelo odmeva. ”Najlažje bi bilo zdaj masakrirati mrtveca. No, nekaj je vendarle treba popraviti. Hitro je treba pripeljati tujca na mesto organizatorja igre. Ukiniti moramo strokovni svet ter pristojnosti prenesti na predsednika in upravni odbor. Tako naprej ne gre več,” je zapisal brat pokojnega Dražena Petrovića.