Košarkarska poezija ima slovenski pečat

Košarka 30. Jun 202222:10 > 01. Jul 2022 8:10 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

V izjemnem vzdušju razprodanih Stožic je slovenska košarkarska reprezentanca igraje in prepričljivo premagala Hrvaško (97:69), s tem prišla do pomembne zmage v boju za nastop na svetovnem prvenstvu 2023, spisala novo poglavje evforije okrog Luke Dončić in se poklonila poslavljajočemu se kapetanu Goranu Dragiću.

Strah pred tem, da bi Hrvaška pokvarila domače reprezentančno slovo Gorana Dragića, razvrednotila vrnitev Luke Dončića v Ljubljano in razblinila navijaško evforijo, ki se je znova ustvarila, je bil odveč. Pravzaprav je odpadel že v prvem polčasu. Pa niti ne zaradi izjemne razlike, ki jo je ustvarila Slovenija, temveč tudi zaradi pristopa, odločnosti in pravzaprav same govorice telesa. Resda z nekaj nihanji, ki so razumljiva, toda zasedba Aleksandra Sekulića je do tretje zmage v kvalifikacijski skupini C prišla s pravo košarkarsko poezijo.  S slovenskim pečatom. Na slednjem je bilo vidnih 21 točk Luke Dončića (8 skokov, 10 asistenc). Pa seveda tudi 19 točk Gorana Dragića.

Vrhunci Gorana Dragića:

Kot bi spektakularna predstavitev domače reprezentance, kakršne Ljubljana še ni bila deležna, in ubrano petje slovenske himne, ob katerem bi bila France Prešeren in Stanko Premrl upravičeno ponosna, prižgala zažigalno vrvico, je Sekulićeva četa tekmo odprla eksplozivno. Verjetno si tudi največji navijaški optimisti niso obetali takšnega začetka, pod katerega sta se v dirigentskih in izvedbenih vlogah podpisala Dragić in Dončić ter posledično energijo prenesla na soigralce. Slovenci so namreč po uvodnem izmenjavanju točk Hrvate povsem stisnili v kot. V delnem rezultatu 20:0 so namreč gostje delovali kot povsem razbita vojska. Brez ideje v igri, brez kroženja žoge in z velikimi težavami tam, kjer bi morami biti, vsaj na papirju, močnejši – v skoku. Za nameček jih je na cedilu pustil še skok.

Po koncu tekme je za mikrofon prijel Luka Dončić in dejal, da si Goran Dragić zaslužil glasen aplavz. Nato je sprožil glasno skandiranje ‘MVP, MVP …’ Nato je spregovoril še Dragić: ”Hvala za vsa ta leta. To bom večno pomnil. Zdaj pa naj gre Slovenija po zlato kolajno. Z Dončićem!”

Na drugi strani je Dragić narekoval izjemen ritem. Dončiću ga kajpak ni bilo težko ujeti. In nadgraditi. Ko je bil na semaforju rezultat 27:6, je prvi dosegel že devet, drugi sedem točk. Pri rezultatu 31:8, ki je odražal tudi neverjetno strelsko nenatančnost Mulaomerovićeve vrste, si je domači selektor lahko celo privoščil, da je še pred iztekom prve četrtine zamenjal celotno peterko. Vseeno je bilo pri rezultatu 33:8 in slovenski nezgrešljivosti pri metu za dve točki (9:9) jasno, da se tovrstno igranje mačke z mišjo ne bo moglo nadaljevati v nedogled. In se ni. V drugi četrtini se je tako razigral do takrat skoraj nevidni Mario Hezonja (11 točk v drugi četrtini). Kljub ”izgubljeni” drugi četrtini (27:21), pa je Slovenija vendarle ohranjala napadalni navdih, s katerim je preprečevala, da si se prednost stopila do psihološke meje navidezne dosegljivosti.

Vrhunci Luke Dončića:

Kapital iz prvega polčasa je bil obenem tudi dovolj za dokaj mirno in samozavestno slovensko nadaljevanje, medtem ko pa so gostje, pri katerih je v oči bodla težava z organizacijo napadov, vse bolj poskušali z individualnimi akciji. A čeprav so ob tem nanizali nekaj všečnih akcij, pa je na drug strani slovenski napadalni stroj mlel še naprej. In ker so imeli evropski prvaki pred zadnjimi desetimi minutami 25 točk naskoka (76:51) , je bila zadnja četrtina bolj podobna šovi atraktivnih akcij in nizanju navijaških napevov. Vse do končnih 97:69.

“Rekel sem, da ne bom jokal. Hvala navijači. Slovenski grb mi pomeni vse,” je po tekmi dejal Dragić in pomahal Stožicam. Zadnjič bo, kot vse kaže, slovenski dres oblekel v nedeljo na Švedskem.

Slovenija : Hrvaška 97:69

Dvorana Stožice, gledalcev 12.500, sodniki: Rosso (Francija), Castillo (Španija), Proc (Poljska).
Slovenija: G. Dragić 19 (3:7), Nikolić 6, Murić 8, Tobey 16 (2:3), Blažič 2, Hrovat 9 (3:4), Z. Dragić 8, Glas 3, Macura 2, Čebašek 3, Dončić 21 (6:8).
Hrvaška: Filipović 5, Hezonja 22 (3:5), Zubčić 4 (1:2), Drežnjak 2, Rogić 3 (1:2), Zubac 14 (4:10), Žižić 6 (2:2), Bogdanović 13 (0:1).
Prosti meti: Slovenija 14:22, Hrvaška 11:22.
Met za dve točki: Slovenija 25:34, Hrvaška 17:38.
Met za tri točke: Slovenija 11:37 (Dončić 3, Nikolić 2, Murić 2, Z. Dragić 2, Glas, Čebašek), Hrvaška 8:28 (Hezonja 3, Bogdanović 3, Zubčić, Filipović).
Skoki: Slovenija 49 (39 + 10), Hrvaška 36 (28 + 8).
Osebne napake: Slovenija 24, Hrvaška 20.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!