LeBron do rekorda s položaja, ki ga je igral prvič v karieri

Košarka 29. Dec 202118:27 > 18:301 komentar
Foto: Troy Taormina-USA TODAY Sports via Guliver

Tik pred svojim 37. rojstnim dnem se je LeBron James znova zapisal v zgodovino. Čeprav je proti Houstonu nastopil že na svoji 1599. tekmi v karieri, je sploh prvič dvoboj začel na položaju centra. Ob tem je v rednem delu sezone kot najmlajši v zgodovini presegel mejo 36 tisoč točk.

Košarkarje, ki so presegli magično mejo 36.000 točk, lahko preštejemo na prste ene roke. Kareem Abdul Jabbar, Karl Malone in po 28. decembru 2021 še LeBron James. Tukaj se naštevanje že zaključi.

Večna lestvica strelcev lige NBA:

1. Kareem Abdul-Jabbar 38.387

2. Karl Malone 36.928
3. LeBron James 36.001
4. Kobe Bryant 33.643
5. Michael Jordan 32.292

Hkrati je od trojice tudi najmlajši, ki se lahko pohvali s tem mejnikom. Na dan tekme je štel 36 let in 363 dni. To pa ni edini mejnik pri točkah, ki ga je legendarni Američan dosegel kot najmlajši v zgodovini, rekord drži za prav vse tisočice od 1.000 do 36.000 točk!

“Še vedno igram na visokem nivoju, sem že v 19. sezoni, a zagotovo nisem na polovici polovici kariere, temveč se zavedam, da sem že na drugi strani tega hriba. Bomo videli, kam me bodo ponesli igra, moje telo in moja miselnost. Dokler bom v glavi ostal svež in bo telo lahko sledilo, bom igral. Igra mi bo sama sporočila, ko bo napočil čas za konec. Vložil sem toliko časa, da bom takrat lahko pomirjen,” se je na kariero po tekmi ozrl LeBron.

Prvič začel na centru

Proti Houstonu je ob zmagi s 132:123 vpisal 32 točk, 11 skokov in 11 asistenc, kar mu je uspelo s položaja centra. Lakersi so bili brez Dwighta Howarda in DeAndreja Jordana, že nekaj časa je zaradi poškodbe odsoten tudi Anthony Davis.

Od osmih košarkarjev LA Lakers, ki so nastopili na zadnji tekmi, sta bila le dva višja od dveh metrov. Ob LeBronu je bil takšen še 37-letni Carmelo Anthony (201 cm).

Foto: Guliverimage

V sili razmer, potem ko je moštvo povsem zdesetkal koronavirus, Jezerniki enostavno niso imeli druge rešitve. “Mislim, da se ne zavedate, kaj je pravkar storil. Vse štiri četrtine je igral centra in dominiral. Neverjetno. Lahko smo srečni, da ga imamo možnost gledati, to je nekaj čudovitega,” je zvezdniku LA Lakers laskal pomočnik glavnega trenerja David Fizdale.

“Ko sem odraščal sem bil suh fantek, nikoli nisem bil med večjimi ali zaigral na položaju centra. Vedno sem igral na krilu ali kot organizator igre,” pa je dejal LeBron, ki v višino meri 206 centimetrov in tehta 114 kilogramov.

Vrhunci LeBrona proti Houstonu:

“Vedno sem bil ponosen na to, da lahko igram praktično vseh pet položajev. Oziroma vsaj poznam vseh pet položajev, kaj od tebe zahtevajo. Tokrat sem moral igrati na centri in se poskušal udeležiti kar se da veliko akcij,” je dodal James.

Samooklicani kralj bo 37 let dopolnil v četrtek, 30. decembra. V ligi NBA igra že svojo 19. sezono. Če mu bo zdravje to dopuščalo in bo ohranil približno podobno učinkovitost, kot jo kaže v zadnjih nekaj sezonah, bi lahko presegel tudi legendarnega Kareema. Zaostaja le še 2.386 točk, če bi v nadaljevanju kariere v povprečju dajal po 25 točk, bi za rekord moral odigrati le še 96 tekem.

Komentari

Vaš komentar