Podžgani Luka Dončić v slogu Michaela Jordana

Košarka 30. Jun 202223:28 > 01. Jul 2022 8:07 4 komentarji
Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

"Hvala navijačem, hvala soigralcem, hvala Goranu Dragiću," je ob presenetljivo gladki zmagi nad Hrvaško (97:69) dejal Luka Dončić in ob tem med vrsticami vendarle priznal, da so mu hrvaške izjave o pomanjkljivi igri v obrambi prišle do živega.

Prevečkrat je bil v podobnem položaju v ligi NBA, da bi po tekmi pomislili na kakšno obžalovanje ”zgrešenega” evropskega trojnega dvojčka. 21 točk, 10 asistenc, 8 skokov. Ne, Luka Dončić ni lovil dveh manjkajočih skokov. Svoje delo je opravil. Skupaj s soigralci. Na koncu za veličastno zmago nad Hrvaško (97:69). Ta je bila razorožena že v prvi četrtini. Plus 25 po prvih desetih minutah ni služilo kot uspavalna tableta, temveč bolj pomirjevalo za osredotočeno in zbrano igro v preostalih treh četrtinah.

Z izjemo Žige Dimca so se vsi slovenski košarkarji vpisali med strelce. Izjemni Goran Dragić je ob slovesu od Stožic dosegel 19 točk, tri manj je prispeval Mike Tobey … A vlogo prvega igralca je vendarle odigral tisti, od katerega se je to najbolj pričakovalo. Luka Dončić. “Pred takšno publiko je lahko igrati. To smo vedeli. A vedeli smo tudi, da ima Hrvaška kakovostno ekipo. Dobro smo se pripravili in odlično opravili svoje delo. Držali smo ritem in dobili, kar smo želeli,” je prve vtise zbiral ljubljanski zvezdnik in se zahvaljeval navijačem. “Kadar igramo v Stožicah, smo deležni spektakla.”

Vrhunci Luke Dončića proti Hrvaški:

A zanimivo je, da je Dončić v največji dvorani v državi odigral šele svojo tretjo tekmo. Vedno proti Hrvatom. Ta pa je bila prva s pravim rezultatsko-tekmovalnim nabojem. Štela je namreč za pomembni točki v boju za nastop na svetovnem prvenstvu. LD 77 seveda želi biti del spektakla, ki ga bodo gostili Filipini, Malezija in Japonska. Svoj delež mora prispevati zdaj in avgusta, medtem ko pa bo novembra in februarja upal, da bodo njegovi soigralci dokončali delo, tako da bo lahko po EuroBasketu in olimpijskih igrah debitiral še na SP.

Pot do Azije je še dolga. Tega se zaveda tudi prvi zvezdnik slovenske košarke, ki vnovič ni razočaral. Vidna je bila tudi izjemna motiviranost. Kot tudi nesporno dejstvo, da je pogosto iskal očesni stik s tekmeci, jim namenjal dovtipe in gestikulacije. Je to vse posledica hrvaških izjav o tem, da je obramba njegova šibka točka? V slogu Michaela Jordana, ki je zbadljive besede tekmecev vselej vzel zelo resno in, kot pravi sam, osebno. Dončićeva tarča je bil predvsem Ante Žižić.

“Izjave? To je sicer dodaten motiv,” se je nasmehni. Z nasmehom je povedal več kot z besedami. Nato je nadaljeval. “Čeprav me podobne izjave res motivirajo in so dobre zame, pa v prvi vrsti zagon dobim s strani publike in soigralcev. Uživam v tej skupini. Privilegij je, da lahko igram s takšno ekipo,” pravi Luka, ki je ključ za zmago videl v agresivni obrambi v prvi četrtini. Sledilo je le učinkovito nadaljevanje. Obenem je to tudi dobra napoved pred nedeljsko tekmo na Švedskem. Začela se bo ob 17.00. Prav tako s prenosom na Sportklubu.

Selektorjeve besede

Da se včasih kar čudi, koga ima v svoji ekipi, se je zdela kar primerna izbira besed. Aleksander Sekulić je bil zelo odkrit. “Izjemen večer v odličnem vzdušju. Začeli smo skorajda popolno. Z delnim rezultatom 20:0 smo pobegnili, si zagotovili mirnejšo tekmo in tudi končali v tem slogu. S tem smo se zahvalili najboljšim navijačem. Podprli so nas v pomemben trenutku. To je igralce poneslo,” je na novinarski konferenci po tekmi dejal selektor, ki ni pozabil izpostaviti, da je dodaten elan predstavljala tudi vrnitev Gorana Dragića. “Vesel in ponosen sem, da sem lahko del zgodovine in tega slovesa,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje