Luka Dončić največji srboritež lige NBA

Košarka 16. Nov 202210:31 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Luka Dončić je bil po osmi zmagi sezone, ko je na 13. tekmi še enajstič presegel mejo 30 točk, dobro razpoložen. Pred mediji se je moral tudi zagovarjati, zakaj je z nenavadno gesto utišal domače navijače in se po novi tehnični napaki posul s pepelom.

Glavni točki pogovora po obračunih Dallas Mavericks sta že praktično vso sezono enaki: Zapravljanje visoke prednosti in fantastična predstava Luke Dončića. Ni manjkalo veliko, da bi se Mavsi na naslovnicah znova znašli iz nepravih razlogov. Spomin na zapravljenih 22 točk proti Phoenixu, zgodovinskih 16 v zadnjih štirih minutah proti Oklahomi in 14 proti Washingtonu, pa smo našteli le tekme, ki so jih naposled izgubili in ne tistih, ki so jih vendarle uspeli izvleči, je namreč še zelo svež.

Da so Teksašani vendarle preživeli nov kolaps v drugem polčasu, je zaslužen predvsem Dončić, ki je 27 sekund pred koncem zadel “noro” trojko za vodstvo s 102:98. “Imel sem malce sreče, nekako me je našla žoga. Do konca sta bili še dve sekundi, vrgel sem in zadel. To je to, malce sreče, a jo bomo sprejeli,” je dejal prvi strelec lige NBA, ki je v smehu še odgovoril na vprašanje, zakaj se je po trojki veselil z gesto utišanja navijačev: “Ne vem, zakaj sem to storil, če sem povsem iskren. Nisem vedel, kaj narediti. Ne bi utišal naših navijačev. Res ne vem, kaj sem počel.”

Odločilna trojka iz prve vrste na parketu:

Ta trojka je sicer le maska na katastrofalno odigran drugi polčas, vzorec, ki se Teksašanom ponavlja že vso sezono. “Sploh v tretjih četrtinah zapravljamo prednosti, po tem smo zdaj že znani, tega si ne smemo dovoliti, temveč enako igrati naprej,” je zapravljeno vodstvo za kar 25 točk komentiral slovenski zvezdnik, ki je vendarle našel tudi razlog za zadovoljstvo: “V prvem polčasu smo prejeli le 32 točk, to je izjemno in redko vidiš na tekmi lige NBA.”

Glavni trener Jason Kidd je pred dnevi opozoril, da je Dončić to sezono ostal brez prave pomoči, oziroma bodo morali soigralci postati bolj konstantni s svojimi prispevki. Tokrat se sta se vendarle prebudila sicer obrambna specialista Reggie Bullock in Dorian Finney-Smith, ki sta bila na dosedanjih 12 tekmah močno pod lanskim povprečjem.

Luko je razveselil predvsem doprinos Bullocka: “Vesel sem zanj. Bil je pod pritiskom, da ne more več zadeti meta, a to, kar on počne na parketu, se v statistiki ne vidi. Danes je pokazal, da je odličen košarkar. Tudi Doe Doe (Dorian Finney-Smith, op.a.), oba sta naša ključna igralca.”

Luka ostaja zbiratelj tehničnih napak

Na svoji 13. tekmi v letošnji sezoni je Luka v enem izmed prodorov, ko nad njim ni bila dosojena osebna napaka, zaradi jeze nad sodniki prejel že svojo peto tehnično napako. Tako ostaja med vodilnimi košarkarji lige tudi v tej statistični kategoriji, skupaj z Draymondom Greenom in Kevinom Durantom zaseda vrh lestvice.

“To sem si zaslužil, se strinjam. Pogovoril sem se s Curtisom (sodnik Curtis Blair, op.a.), potem, ko je zapiskal. Strinjala sva se, da je bila zaslužena,” se je s pepelom posul Luka, ki je večkrat že poudaril, da bo moral bolje brzdati svoje živce, a mu tudi v svoji peti sezoni v ligi NBA še ni uspelo pokazati napredka na tem področju. Prav nasprotno, še vsako sezono doslej so številke poskočile.

Po podatkih spletne strani ESPN je Luka v svoji karieri nabral že 59 tovrstnih prekrškov, ki so mu skupno prislužili za 177.000 dolarjev kazni. Vsaka tehnična napaka, izključitev in nešportna osebna napaka se namreč tudi denarno kaznuje. Od sezone 2019/20 do danes pa je slovenski srboritež s 53 zbranimi tehničnimi prekrški celo vodilni v ligi, v noči na sredo je prehitel Draymonda Greena, ki je pri številki 52.

Mavsi bodo znova na delu že v noči na četrtek, ko v Dallas prihaja Houston. Povsem mogoče je, da bo Luka prejel prvo tekmo premora v letošnji sezoni. “Bomo videli, s trenerjem se bova odločila. Res je, da dolgo že igram košarko brez premora. Po zadnjih dveh tekmah v dveh dneh sem bil zelo utrujen, a zdaj se počutim odlično.”