Bogatinov: Maribor je bil prvi, potem pa je prišel Šuler

Nogomet 1. Nov 202211:05
Oliver Bogatinov je pisarne znova zamenjal za mesto ob robu igrišča in je novi trener Radomelj. foto: Uroš Skaza

V tokratni oddaji Pod prečko smo v studiu gostili trenerja sežanskega Tabora Dušana Kosića in športnega direktorja Kopra Oliverja Bogatinova. Slednji je pred prihodom na Bonifiko v vlogi športnega direktorja deloval tudi v NK Maribor, kjer je bil "most" med obdobjem Zlatka Zahovića in Marka Šulerja. V luči prihajajočega srečanja omenjenih akterjev v prihodnji oddaji Pod prečko se je na svoj čas v mestu ob Dravi spomnil tudi Bogatinov.

Ko je marca 2020 Oliver Bogatinov prevzel mesto športnega direktorja Maribora, se je dobro zavedal, kako težka naloga je pred njim. Njegov predhodnik Zlatko Zahović je v dobrem desetletju delovanja “na novo spisal” klubsko zgodovino, po njegovem odhodu pa je nekdanji trener Aluminija prevzel vlogo tistega, ki bo začel novo, manj finančno razkošno in v mlade nogometaše usmerjeno obdobje vijolic.

Le 11 mesecev je Bogatinov bdel nad športnim delom NK Maribor. Njegov odhod iz Ljudskega vrta težko označimo kot sporazumen, kar potrjujejo njegove tedanje besede: “V slogu nekaterih drugih zapisov se moram tudi sam posuti s pepelom, saj sem kriv, ker sem v letu 2021 pripeljal v klub pomočnika, ki je ob močni podpori konstantnih sil, ki delujejo zunaj uradnega dela kluba, v slačilnico vnesel nemir in porušil red. Novemu športnemu direktorju želim, da bo tisto, kar bo sejal, tudi žel.

Camoranesi, Bogatinov
Camoranesi, Bogatinov

Uprava Maribora še danes išče alibije

Omenjeni pomočnik je bil Marko Šuler, ki je se danes kot športni direktor Maribora ukvarja s pravzaprav še hujšo krizo, kot jo je ekipa doživljala v obdobju Bogatinova. V luči težko pričakovane debate, ko prihodnji teden v oddajo Pod prečko ob Šulerju prihaja tudi Zlatko Zahović, se tudi Oliver Bogatinov spominja obdobja, ko je bil športni direktor vijolic.

“Kar imata rešiti med sabo, bosta rešila sama, mi pa jih bomo zagotovo z zanimanjem poslušali. Zlatka izredno spoštujem, je najbolj uspešen športni delavec v zgodovini slovenskega nogometa. To so dejstva. Njegove lovorike oziroma lovorike kluba v tistem obdobju, govorijo same zase. Te stvari je nehvaležno komentirati. Klub ima še danes enake težave, kot jih je imel takrat, ko se je Zlatko Zahović umaknili iz kluba,” razmišlja gost oddaje Pod prečko.

Težave, ki jih v zadnjem obdobju povezujemo z delovanjem NK Maribor, se dotikajo predvsem naraščanja informacij o tem, da so v športni del kluba preveč vmešane pisarne, ki s svojimi odločitvami vnašajo nemir v prvo moštvo. Nekaj podobnega je v svojem obdobju zaznaval tudi Bogatinov.

“To so težave, na katere vsi opozarjajo. Težave, ki jih morajo rešiti znotraj kluba. Svoje obdobje moram postaviti v kontekst, klub sta zapustila Zahović in Milanić, znotraj kluba so bili diskutabilni odnosi, pričakovanja javnosti in navijačev pa kot vedno visoka. To je bilo obdobje rezultatske krize, Maribor je bil po 22. krogih četrti. Te težave se ponavljajo, danes je klub šesti in v upravi nekako iščejo alibije,” razmišlja sedanji športni direktor Kopra, ki opozarja, da so ob spremembah v evropskem nogometu in finančnim minusom, ki ga ustvarjajo slovenski klubi, pred našim nogometom veliki izzivi.

Kaj bi si Marko Šuler svetoval, če bi bil danes pomočnik?

Maribor je verjetno najbolj nogometno mesto v Sloveniji in ta občutek je v svojem obdobju dobil tudi Oliver Bogatinov. 44-letnik pa je hkrati prepričan, da bi se ob drugačnih okoliščinah lahko njegovo obdobje v mestu ob Dravi končalo tudi drugače.

Veličina Maribora je v navijačih, ki so gonilna sila kluba. Nogomet se igra zaradi njih. Zame so najboljši v Sloveniji. Radi imajo svoj klub, zanj bodo naredili vse. Posameznike, ki so del kluba, spoštujejo. A radi imajo samo klub. Z mojim prihodom smo bili četrti na lestvici, potem pa koledarsko leto ob vseh težavah končali prvi na lestvici – do prihoda Marka Šulerja. To so dejstva. Sam sem opravil svoje delo po svoji najboljši vesti in znanju,” se spominja gost oddaje Pod prečko.

V začetku leta 2021 se je Bogatinovu kot pomočnik športnega direktorja pridružil Marko Šuler. Njuno sodelovanje je trajalo le dober mesec, nato pa je sledil tudi v javnosti precej odmeven spor, ki ga je izgubil današnji športni direktor Kopra.

“Marka sem pripeljal kot svojega pomočnika in vedno je imel veliko idej in rešitev. Bil je tudi dober sogovornik. O Marku vse najboljše, me pa zanima – če bi bil Marko danes sam sebi pomočnik, koliko rešitev bi našel,” ta del debate zaključuje Oliver Bogatinov in ponuja sijajno izhodišče pred nogometno debato jeseni, ko se prihodnji teden v našem studiu srečujeta Zlatko Zahović in Marko Šuler.

Komentari

Vaš komentar