Skomina pojasnjuje: je bil Maribor v Domžalah oškodovan?

Nogomet 28. Feb 20239:282 komentarja
Foto: Uroš Skaza

V sodniškem pogledu oddaje Pod prečko smo tudi tokrat s pomočjo našega nekdanjega vrhunskega mednarodnega sodnika Damirja Skomine analizirali sodniške odločitve na tekmah Prve lige Telemach. Največ vprašanj so je odpiralo po četrtkovi tekmi med Domžalami in Mariborom (1:1).

Prva analizirana situacija, ki je dvigovala precej prahu, je bila igra z roko branilca Maribora Gregorja Sikoška v svojem kazenskem prostoru. Sodniki ob tem niso dosodili enajstmetrovke, se Damir Skomina strinja z njimi?

“Pri roki je vedno sodniška interpretacija oziroma glavno vprašanje, ali se igralec s to roko naredi večjega. V tem primeru menim, da je položaj roke v tej situaciji normalen. Ne moremo pričakovati, da bo ta roka povsem ob pasu. V kolikor bi bila roka nekaj centimetrov dlje od telesa, bi bila zgodba že drugačna. Žoga je udarjena iz neposredne bližine, kar tudi igra vlogo, branilec nima časa odreagirati. Te roke enostavno ne more umakniti. Takšna roka se kaznuje samo na golovi črti,” poudarja naš sodniški gost.

Zelo podobna udarca s komolcem, ampak …

Na isti tekmi je v zaključku polčasa Max Watson v skoku z roko zadel Franka Kovačevića. Po intervenciji VAR-a je sodnik pokazal na belo točko. Kaj o tem meni Damir Skomina?

“Kazenski udarec in opomin igralcu. Resda je igralec igral z žogo, ampak sam gib komolca v obraz se mora kaznovati. Do udarca pride že preden pride do izbijanja žoge. Razumem pogled nogometnega sveta, da se drugače ne more skočiti, ampak problematičen je ta zamah, pri katerem pride do velike intenzitete udarca v glavo napadalca. Tu sodnik nima izbire.”

A navijači Maribora so imeli v teh dneh kar precej komentarjev na situacijo, ki se je zgodila že pred tem in v kateri je na drugi strani branilec Domžal Andrej Đurić s komolcem v obraz udaril Žana Vipotnika.

Damir Skomina pojasnjuje: “Zelo podobna situacija, v tolmačenju ne more biti razlike. Ravno tako lahko govorimo o kazenskem udarcu in opominu. Zelo pomembno je, da je kriterij na obeh straneh enak. Ker temu ni tako, je razumljiv gnev klubov, ko se zelo podobne situacije drugačno interpretirajo. Morda je tu težava samo o tem, da je posnetek slabši, ni stranskega pogleda, zato lahko malce ugibamo o tem, ali je branilec napadalca zadel s komolcem v obraz. Zato se VAR ne more vključiti. Ostaja kanček dvoma.”

Celoten sodniški pogled z Damirjem Skomino

Komentari

Vaš komentar