Športni direktor, ki želi podirati Zahovićeve rekorde

Nogomet 31. Jan 20229:00 > 9:334 komentarji
Foto: Uroš Skaza

Biti naslednik Zlatka Zahovića ni enostavna naloga. V slovenski reprezentanci ga pravzaprav še vedno čakamo. V NK Maribor pa je v velike čevlje izjemnega športnega direktorja (po kratkem neuspešnem obdobju Oliverja Bogatinova) stopil Marko Šuler in se na začetku svojega mandata spoprijel s celo kopico izzivov. Nekatere je že uspešno rešil, a kot priznava tudi sam, se pravo delo zanj šele začenja.

Na koledarju je bil 26. september. Maribor je z novim začasnim trenerjem Radovanom Karanovićem gostoval v Domžalah. Na tribuni za trenersko klopjo, ki je bila zaradi kratkega koncerta in predstavitve nove himne rumene družine prestavljena na drugo stran igrišča, je Marko Šuler sedel v družbi večine pomembnih mož štajerskega ponosa.

Kaj hitro smo opazili, da je precej nervozen. Nedavno je sprejel odstop trenerja Simona Rožmana in ker se je Štorovčan izkazal za napako, se je Korošec zavedal, da si še ene, v klubu kakršen je NK Maribor, ne sme privoščiti.

Štiri mesece kasneje v idiličnem ambientu krasnega hotela Susesi v Beleku pred naš mikrofon stopi precej, precej bolj miren. Maribor je na odmor odšel kot vodilna ekipa Prve lige Telemach, Radovan Karanović se je izkazal kot zadetek v polno in dobil pogodbo od leta 2024, nogometaši na pripravah dobro delajo in tako tudi igrajo na pripravljalnih tekmah.

Foto: Uroš Skaza

A v pogovoru nekdanji slovenski reprezentant prizna, da so to šele prvi koraki nove poti Maribora, ki želi znova pisati uspešne, ne samo domače, ampak tudi evropske zgodbe. Skozi naslednje vrstice tako med drugim izveste, kaj pričakuje od novincev v vijoličastem dresu, kakšna je njegova dolgoročna filozofija vodenja športnega dela NK Maribor in kdo so posamezniki, ki bi lahko v prihodnosti celo podrli prestopne rekorde vijolic, ki jih je s svojim delom postavljal Zlatko Zahović.

Igralci razmišljajo kratkoročno, mi moramo dolgoročno

Pred odhodom na priprave ste dobili veliko vprašanj o tem, kako smiselno je v času koronavirusa odpotovati na priprave v Turčijo. Ves čas ste poudarjali, da je Belek sestavni del sezone in da ga ne glede na vse ne boste odpovedali. Ste zadovoljni s tem, kar fantje kažejo tu v Turčiji?

Naprej moram potrkati na mizo, da so vsi zdravi in upam, da ostane tako. Dejstvo je, da Slovenije ni oaza brez korone, stanje je zelo podobno povsod po svetu in v tem res nisem videl razloga, da bi spreminjali načrte. Razmere v Beleku dobro poznamo, nekaj smo se naučil tudi iz lanske izkušnje. Pogoji so, to lahko vidite tudi sami, fantastični, fantje pa so celo bolj izolirani, kot če bi bili doma. Niti razmišljali nismo o tem, da ne bi prišli sem.

Kar se tiče samega dela na pripravah pa fantje dokazujejo, da razumejo, po kateri poti želimo. Trdo delajo, garajo in za zdaj gre vse po načrtih. Obenem pa se vsi zavedamo, da smo na začetku nove zgodbe in da je manevrskega prostora za izboljšave še precej.

Glede na tekmi z LASK-om in Crveno Zvezdo, pa tudi glede na besede trenerja Radovana Karanovića, se zdi, da se Maribor ne pripravlja samo na nadaljevanje prvenstva ampak tudi na evropsko poletje. Tudi vi stvari vidite tako?

Glavna baza, temelj celotne sezone se dela tukaj v Beleku. V Sloveniji je zimski odmor precej dolg in Maribor ga že vrsto let izkorišča za te priprave. Igralci seveda v prvi vrsti razmišljajo kratkoročno, nas pa mora zanimati nekoliko dolgoročnejši pogled. Dejstvo je, da poleti ni veliko premora, nasprotniki, ki jih imamo tu v Turčiji, so resni nasprotniki, ki uspešno nastopajo v Evropi. Te tekme dokazujejo, da fantje razumejo, kaj želimo. Zaenkrat vse poteka po naših željah, ampak ni še čas za nobeno evforijo. Smo na začetku dolge poti. Kot pogosto pravimo – pred nami je maraton.

Zdi se, da je Šuler s Karanovićem zadel v polno. Foto: Uroš Skaza

Ivanović je dobil priložnost, da popravi svojo napako

Ko pogledamo zimske okrepitve Maribora, je najbolj atraktivna, tudi zaradi znanih okoliščin in igranja za Olimpijo, Đorđe Ivanović. Kako to, da ste se odločili zanj, kako je bil vzpostavljen kontakt in v kakšni vlogi ga vidite v ekipi?

Po mojem mnenju sta tako Đorđe Ivanović kot Max Watson absolutno dodana vrednost ekipi. Đorđeja bomo verjetno še morali nekoliko počakati, tudi Max še ni v idealnem stanju, ampak to sta igralca, ki prihajata iz močnih, tujih prvenstev in verjamem, da se bosta hitro adaptirala.

Z Ivanovićem je bil kontakt vzpostavljen že nekaj časa. Dejstvo je, da vseh stvari ne moremo takoj zakrpati, posoje verjetno dolgoročno ne bodo ustaljena praksa, ampak narejene so tako, da je zgodba lahko dolgoročna. Đorđe je bil od prvega dne zelo zainteresiran, mi pa smo imeli dolžnost, da mu omogočimo igrati za tisti pravi klub, za katerega je želel igrati. Da popravi svojo napako. Na žalost klub iz Belorusije deluje na svoje načine in zato se je prihod papirjev nekoliko zavlekel, ampak dvoma o tem, da bo prišel, ni bilo.

Nekoliko ste se že dotaknili Maxa Watsona. V slovenskem nogometu ni ravno stalna praksa, da okrepitve prihajajo iz skandinavskega trga. Je to zdaj nov bazen, iz katerega bo črpal NK Maribor? Lahko pričakujemo še kakšno okrepitev iz skandinavskega nogometnega prostora?

Dejstvo je, da so bili v normalnih razmerah takšni igralci za nas nedosegljivi. Ampak ne živimo v normalnih razmerah. Po drugi strani pa se z uspešnimi projekti, kakršen je bil Robert Voloder, odpirajo nove poti. Vedno pravim, da je pri takšnih stvareh potrebno biti tudi dovolj hiter.

Je pa dejstvo, da lahko Maribor nogometašem ponudi ambiciozno okolje, boj za državni naslov in nastopanje v Evropi. Takih klubov ni na pretek in v tem nogometaši najdejo motiv. Vemo, kje nogometašem raste tržna vrednost – v Evropi. Tu pa ima Maribor močne argumente. Ime Maribor v Evropi nekaj pomeni.

Ime Maribor v Evropi nekaj pomeni. Foto: Uroš Skaza

Maribor je klub, v katerem bodo mladi dobili priložnost

Če se dotakneva še Stevana Nikolića, kakšen je njegov status?

Stevan je že od prvega dne igralec Maribora. Karakteristično je nekoliko specifičen, a velik potencial. Je na začetku svoje poti. Ni investicija, ker smo ga dobili brez odškodnine, ampak pogled v prihodnost, ki ga velja izkoristiti. Na teh pripravah bomo ugotovili, ali nam lahko pomaga takoj ali pa se bo nekaj časa kalil pri kakšni drugi ekipi. Igralci, ki so zanimivi Mariboru, so zanimivi marsikomu.

Dejali ste – prestopni rok je za nas zaključen. V slovenski nogometni javnosti smo se spraševali, kako pa boste zakrpali odhod Blaža Vrhovca. Glede na videno na teh pripravah, se kot rešitev ponuja Aljaž Antolin. Kako vidite njegovo vlogo v nadaljevanju sezone?

Že ves čas poudarjam, da v tej ekipi vidim ogromen potencial. Na tekmi proti LASK-u je bila povprečna starost ekipe v zaključku tekme 20 let, pa sta bila na igrišču Uskoković in Ivanović, ki sta precej starejša. Na igrišču so bili 18-, 19-letniki, ki so se enakovredno kosali z evropskim nasprotnikom. Ne samo Antolin, tudi Gal Gorenak, Enej Klampfer ter Žan Vipotnik, vse to so fantje, ki kažejo enormen potencial in resno trkajo na vrata prve ekipe Maribora.

Naša dolžnost je, da tem nogometašem ponudimo priložnosti, pripravljalne tekme pa dokazujejo, da se lahko nanje resno računa. Ne pozabimo še na Roka Maherja, ki je prav tako velik potencial. Je pa na koncu od nogometašev odvisno, ali bodo te priložnosti zagrabili. V preteklosti pri Mariboru za mlade ni bilo toliko priložnosti. Stvari se spreminjajo, vnema na igrišču in klima v garderobi pa kažeta, da se dela prava ekipa. To, kar Maribor tudi mora biti.

Maribor ima nogometaša, kakršnega v Sloveniji še ni bilo

Robert Voloder je bil zgodba o uspehu prvega dela sezone. Dejali ste, da je Maribor z njim desetkratno zaslužil, nikoli pa niste razkrili, natančne številke, ki je prišla na klubski račun. Transfermarkt ima ob prestopu iz Maribora v Kansas City zapisano številko 1.8 milijona evrov, kolikšen del je pripadel vam?

Ne vem, kakšno številko so objavili. Kot sem dejal, investicija Maribora se je najmanj desetkratno povrnila. Želeli smo si sicer, da Robert ostane do poletja, ker verjamem, da bi bil absolutno po Evropi ta prestop še višji. Je pa fant izrazil veliko željo po odhodu, Maribor pa živi od Evrope in od prestopov. Zagotovo pa je Voloder uspešna zgodba, nastalo vrzel pa smo že zakrpali z Uskokovićem in Watsonom.

Je pa tudi na področju prestopov v ekipi ogromno potenciala. Mislim, da imamo v svojih vrstah z Antoinejem Makoumboujem nogometaša, ki bo podrl vse rekorde. Gre za fanta, ki ga bomo lahko spremljali na velikih odrih, ker počne stvari, ki jih vidiš zelo zelo redko.

Katere so te stvari?

Ogledniki kličejo in se čudijo njegovim potezam z žogo, ima nenormalno kapaciteto. Gre za igralca, kakršnega v slovenskem prostoru zagotovo še ni bilo. Že poleti sem rekel, da gre za igralca, ki ga velja spremljati. Sploh glede na njegovo starost.

Antoine Makoumbou bo po mnenju Šulerja podrl vse mariborske rekorde. foto: NK Maribor.

Za pravo ceno so naprodaj vsi nogometaši Maribora

Ko smo že pri odhodih, je Gregor Sikošek v resnici tarča Crvene Zvezde ali pa so s tem mediji le dvigovali raven zanimanja za nedavno pripravljalno tekmo med Mariborom in Beograjčani?

Srbske medije redko spremljam. Zanimanje pa obstaja, ne samo zanj, ampak za kar nekaj naših nogometašev. Bomo videli, vsi igralci Maribora so naprodaj, ampak za pravo ceno. Dejstvo je, da je ekipa Maribora tržno zelo zanimiva, ampak pod ceno ne bomo prodali nikogar. Ekipa se gradi dolgoročno, konkurenca v moštvu je prava, Maribor se bori za naslov. Če pa dobimo pravo ponudbo, smo ji seveda pripravljeni prisluhniti.

Ekipa Maribora se gradi na daljše obdobje. S trenerjem Radovanom Karanovićem ste očitno zadovoljni, kakšna je njegova prihodnost?

Radovan ima pogodbo podpisano do leta 2024 in dokazuje tisto, kar smo si želeli in od njega pričakovali. Trenerskih menjav si zagotovo ne želim. V Mariboru vsi vemo, kaj je tisto, kar nas žene naprej, kaj so naši cilji. Na koncu pa bo čas pokazal, kako uspešni smo.

Pri vključevanju mladincev morajo biti previdni in pametni

Maribor je bil v preteklosti znan po tem, da je znal ujeti mlade nogometaše iz slovenskega prostora ter tudi preko naših meja, ki so iskali podpis prve profesionalne pogodbe. Je to tudi del vaše filozofije?

Absolutno. V Sloveniji mariborska nogometna šola izstopa na vseh področjih. Stvari zdaj zastavljamo nekoliko drugače, moto nogometne šole je ustvarjanje igralcev za prvo ekipo. Rezultat je zagotovo še vedno pomemben, a je podrejen vzgoji nogometašev za prvo ekipo. Tisto, kar nam manjka, skušamo nadomestiti s perspektivnimi mladimi nogometaši drugih klubov. Že v trenutni ekipi je verjetno največ fantov doslej, ki izhajajo iz naše šole. Tudi evropsko prvenstvo za mlade nogometaše je pokazalo, da je v reprezentanci osem, če ne celo devet nogometašev, ki so ustvarjeni v naši šoli. Je pa dejstvo, da moramo iti korak po korak.

V Mariboru je letvica postavljena zelo visoko in prehitevanje stvari ni prava pot. Tu moramo biti izjemno pazljivi in pametni, zaenkrat se kot primeren način dodatnega razvoja nogometašev izkazujejo posoje. Luka Zahović, Petar Stojanović, Dino Hotić, nenazadnje tudi Nino Žugelj in Aljoša Matko so se iz posoj vračali odlično pripravljeni in to prakso bomo uporabljali tudi v prihodnje. Prehod iz mladinskega v članski nogomet je izjemno zahteven. Maribor bo v mojem obdobju izpostavljal naše mlade nogometaše, tujci bodo zgolj dodana vrednost na mestih, kjer sami nimamo dovolj kvalitete.

V naslednjih letih bo vzgoja nogometašev za prvo ekipo dobila prednost pred rezultati. Foto: Uroš Skaza

Ko govorite o mladinskem pogonu, se morda obetajo kakšne dodatne investicije tudi na tem področju? Vemo, nogometna akademija po vzoru uspešnih tujih klubov je bila že ideja prejšnjega športnega direktorja …

To je že nekaj časa ideja Maribora. Je pa po drugi strani dejstvo, da smo letos v fazi velike tranzicije, popolne reorganizacije in po drugi strani tudi optimizacije ter stabilizacije kluba. Veliko stvari se je zamenjalo, ekipa se je popolnoma spremenila, predvsem pomladila. Najprej moramo postaviti zdrave temelje, nato pa stvari nadgrajevati. Z idejo akademije pa se absolutno strinjam. Dobri pogoji za mlade nogometaše so osnova. Glede na renome naše šole in celotnega kluba bomo, ko bo čas za to, naredili tudi ta korak.

Dejali ste, da je za Maribor vedno edini cilj naslov, koga pa vidite kot glavnega konkurenta?

Ogromno ekip. Dejstvo je, da so ekipe blizu na lestvici, tu je Koper, tu je Mura, Celje, Olimpija … Še vedno je blizu tudi Bravo. Vse je odprto in vse je mogoče. Razlike, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v tujini, so se zmanjšale. Razmere v svetu oziroma korona je precej premešala stvari. Zagotovo bo zanimivo vse do konca. Že pred nekaj leti sem napovedal, da naslovov z dvajsetimi ali petnajstimi točkami prednosti verjetno ne bo več. Verjamem pa v to, kar delamo. Cilj, ki smo si ga zadali, je absolutno uresničljiv.

Komentari

Vaš komentar