70-letni Slovenec osupnil svet

Drugi športi 7. Okt 202112:07 > 13:03 2 komentarja
Japec Jakopin je postavil svetovni veteranski rekord. Foto: CMAS

V turškem Kasu pozornosti svetovne potapljaške javnosti ne pleni le fantastična Alenka Artnik, ki je v torek v disciplini z enojno plavutjo še petič stopila na svetovni prestol, ampak pa tudi 70-letni Japec Jakopin, ki je v sredo zrušil veteranski svetovni rekord v disciplini FIM - potop brez plavutk, vlečenje ob vrvi.

Slovenska morska deklica Alenka Artnik je na prvi tekmovalni dan svetovnega prvenstva zablestela in v disciplini z enojno plavutjo s potopom 105 metrov še petič postala svetovna prvakinja, 40-letna Koprčanka pa ni edina slovenska predstavnica, ki navdušuje v turškem Kasu.

Prava atrakcija je tudi 70-letni Slovenec iz Leskovca pri Krškem Japec Jakopin. Prvi dan se je v CWT (op. p. enojna plavut) po težavah z nosno sponko obrnil na 53 metrih globine, dan kasneje pa je v FIM z odličnim potopom na 78 metrov postavil nov veteranski svetovni rekord in navdušil potapljaški svet.

Rekordni potop slovenskega veterana:

“Si lahko predstavljate, možakar je star 70 let. Nastopa na svetovnem prvenstvu in se meri z veliko mlajšimi. Fascinantno,” so se njegovemu potopu čudili v neposrednem prenosu.

Zdravnik in oblikovalec jadrnic

Jakopin je slovenski in tudi preostali svetovni javnosti poznan kot oblikovalec luksuznih jadrnic iz ogljikovih vlaken. Sicer zdravnik po izobrazbi, opravil je študij in doktoriral še iz kardioloških znanosti, a se kmalu posvetil tistemu, kar ga je veselilo – oblikovanju jadrnic.

Z bratom Jernejem sta se s tem poslom začela ukvarjati leta 1983 in postala znana po vsem svetu. Bila sta tudi polovična lastnika podjetja Seaway Group, ki je imel v nekem obdobju tudi 300 zaposlenih.

Foto: CMAS

Leta 2007 in 2010 je podjetje pridobilo priznanje gazela, ki ga prejmejo najhitrejša rastoča podjetja v Sloveniji.

Jeranko osvojil četrto mesto

Drugi tekmovalni dan je potekalo tudi tekmovanje v moški in ženski konkurenci. Po zmagi v CWT je Rus Aleksej Molčanov postal svetovni prvak tudi v FIM (121 m). Izkazal se je tudi Samo Jeranko, ki je bil s potopom 105 metrov četrti. V ženski konkurenci je ob odsotnosti Alessie Zecchini slavila Ukrajinka Natalija Žarkova (91 m).