Neizprosen boj z blatom in kockami dobil Colbrelli

Kolesarstvo 3. Okt 202117:20 > 04. Okt 2021 9:48
Prizori z lanske dirke: v ospredju zmagovalec Sonny Colbrelli. Foto: Guliverimage

Enodnevna kolesarska klasika Pariz - Roubaix velja za eno najzahtevnejših v karavani, če pa jo začinijo še slabi vremenski pogoji, ki vladajo prvo oktobrsko nedeljo, pa vse skupaj še močno oteži zadevo. To se je danes tudi zgodilo, na koncu pa je slavo povsem blaten po več kot šestih urah mučenja na kolesu pobral Sonny Colbrelli, ki je na velodromu v Roubaixu v zaključnem sprintu premagal Floriana Vermeerscha in Mathieuja van der Poela.

Vrhunci dirke

Italijanski kolesar je bil najmočnejši v zaključku tega spomenika, odločilna poteza dneva pa se je zgodila prav v zaključnem sprintu, ko je član ekipe Bahrain Victorious presprintal Vermeerscha in Van der Poela. Omenjena kolesarja sta na koncu osvojila drugo in tretje mesto, četrti pa je bil Italijan Gianni Moscon. Ta je dolgo časa vztrajal v samostojnem pobegu, nato pa imel veliko smole. Najprej mu je spustila zračnica na zadnjem kolesu, nato je še padel. Trojica zasledovalcev ga je 16 kilometrov ujela in se mu odpeljala. Zmaga Colbrellija je prva za Italijo po 22 letih, 31-letnik pa jo je proslavil zelo čustveno, saj je v cilju kar kričal od sreče.

“Neverjetno. Moja prva zmaga na dirki Pariz – Roubaix. Zelo sem vesel, uspel mi je res super sprint v zaključku. Ta uspeh mi pomeni ogromno. Hvala vsem za podporo,” je po dirki povedal Colbrelli, ki je po zmagi na domačem evropskem prvenstvu v letošnjo zbirko zmag dodal še enodnevno klasiko.

Mohorič s težavo že zgodaj v dnevu

Kolesarji so se borili s 257,7 km dolgo trasa od Compiegna do Roubaixa s 30 tlakovanimi odseki oziroma granitnimi kockami. Ti so razdeljeni v pet različnih težavnosti, s petimi zvezdicami pa se lahko pohvalijo trije peklenski odseki, zadnji od tega 15 km pred ciljem. Edini slovenski predstavnik Matej Mohorič (Bahrain Victorious), je upal na dober rezultat, a mu popustila zračnica in je moral zamenjati kolo. Ob hitrejšem tempu Van der Poela je popustil in zaostal, kasneje pa odstopil.

Dirka bi morala biti na sporedu drugi konec tedna v aprilu, a so jo organizatorji zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili na prvi vikend oktobra.

Letos so prvič izpeljali tudi žensko preizkušnjo, ki jo je dobila Britanka Lizzie Deignan.

Atraktivne fotografije in video z današnje klasike Pariz – Roubaix:

Foto: Guliverimage

Foto: Guliverimage

Foto: Guliverimage

Foto: Guliverimage

Foto: Guliverimage
Foto: Guliverimage

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje