Pomanjkanje centrov priložnost za mladce, kot je Macura

Košarka 16. Jun 20219:00
Jurij Macura na tekmi Slovenije v kvaifikacijah za Eurobasket proti Avstriji 29. novembra 2020.

Slovensko košarkarsko reprezentanco danes čaka prva pripravljalna tekma pred olimpijskim kvalifikacijskim turnirjem v Litvi. Nasproti ji bodo stali hrvaški košarkarji. V prvi vrsti bo to test za tiste bolj obrobne člane moštva, ki imajo priložnost, da si pri selektorju Aleksandru Sekuliću izborijo večjo vlogo. Eden takšnih bo mladi Jurij Macura, ki igra na položaju centra, kjer je Slovenija najbolj podhranjena. Obračun na Reki se bo začel ob 19. uri, v neposrednem prenosu si ga poglejte na programu Sportklub 1!

Jurij Macura je z 21 leti drugi najmlajši član slovenske reprezentance. Minulo sezono je igral v Srbiji, kjer je zastopal barve beograjskega FMP-ja. Igral je s statusom posojenega košarkarja s strani Baskonije.

Vse je super. Po koncu ABA lige sem se vrnil nazaj, se pripravljal, naredil par treningov, da se po mesecu in pol vrnem v tekmovalno formo,” je dejal 211 centimetrov visoki košarkar, ki je sicer sezono začel v Primorski. Ko je jeseni razpadla, ga je pot odpeljala v FMP.

Selektor Aleksander Sekulić in Jurij Macura na zboru v četrtek, 10. junija.

V Beogradu se ni naigral. V ligi ABA je dobil priložnost na le devetih tekmah, v povprečju pa je bil na parketu dobrih 11 minut na srečanje: “V Primorski sem dobro odigral, a nato se je zgodilo, da so trenerja, ki me je želel v FMP-ju, vrgli ven. Prišel je drug, ki si mene ni najbolj želel. Pa še osem visokih nas je bilo. Tako sem eno tekmo odigral 20 minut, na naslednji se sploh nisem prebil v igro. Sem si želel večje vloge, ni bilo pa spet tako slabo.

V reprezentanci za energijo in moč

Z Baskonijo ima možnost podaljšanja pogodbe še za eno sezono. A zdaj je popolnoma osredotočen na reprezentanco: “Tu sem drugi najmlajši trenutno. Moja stvar je, da karkoli dobim od trenerja in soigralcev, izkoristim na maksimum. Dam energijo in moč, tudi kakšno osebno napako več lahko naredim.”

Macura na treningu reprezentance v Stožicah

Je eden enajstih košarkarjev od 19, ki so na pripravah od prvega dne, ko so začeli v četrtek, 10. junija v Zrečah. “S fanti se dobro razumemo, dobra atmosfera je, tudi dobro treniramo. Zaenkrat je vse po planu. Treningi so bili kar močni, smo dobro trenirali, ta prvi cikel je bil malce močnejši, da se vrnemo.

V torek se je treningom pridružil še Luka Dončić. Kot vsi navijači, se ga je razveselil tudi Jurij: “(Smeh, op.a.) Itak, da se veselim, kot se vsi. To bo druga dimenzija košarke.

V sredo ga torej čaka prva priložnost za dokazovanje. V ekipi sta še vedno le dva prava centra, poleg Macure še Žiga Dimec. Čaka se še prihod Alena Omića iz Francije, ali drugega naturaliziranega košarkarja. “Imajo dobro ekipo, niso za podcenjevati, tudi, če nimajo NBA igralcev. Mario Hezonja bo z njimi, treba se bo stepsti,” pred tekmo v Reki pravi Macura.

Morda ga bo reprezentanca potrebovala tudi v Litvi: “Tekmeci so močni, niso od včeraj. Treba se bo stepsti, z vsemi, tudi v skupinskem delu si ne smeš dovoliti poraza. Močni so, poznajo nas in mi njih. Dolgo smo skupaj, nismo se na novo zbrali, naša prednost je tukaj in v borbenosti. Tudi v kvaliteti z Luko.

V Litvi se bo Slovenija na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal med 29. junijem in 4. julijem, v skupini B pomerila z Angolo in Poljsko. Nato se bo v morebitnem polfinalu srečala z reprezentanco iz skupine A – Venezuelo, Južno Korejo ali domačini Litovci. Sledil bo finale, ki bo dal edinega potnika na olimpijske igre v Tokiu.

Komentari

Vaš komentar