Roglič z izjemnim napadom do rumene majice: “Res sem užival”

Kolesarstvo 11. Jun 202218:30 > 18:42 1 komentar
Foto: Guliverimage

Primož Roglič je na predzadnji etapi Dirke po Dofineji oblekel rumeno majico vodilnega. Na sedmi etapi se je s pomočjo Jonasa Vingegaarda brez težav oddaljil od tekmecev, osvojil je drugo mesto in bo jutri samo še branil vodilno pozicijo.

Etapo je sicer osvojil Carlos Verona (Movistar), ki je na koncu obdržal le 13 sekund prednosti pred Rogličem. Ta je pobral tudi bonifikacijske sekunde za drugo mesto, tretje pa je osvojil njegov moštveni kolega Jonas Vingegaard, ki je tri kilometre pred koncem Rogliču izdatno pomagal narediti razliko do ostalih kolesarjev.

Primož Roglič ni imel najtežje naloge pri napadanju rumene majice. Vsi konkurenti, ki so mu bili pred današnjo etapo najbližje oziroma celo pred njim v skupnem seštevku, so hitro odpadli iz glavnine. Rumena majica Wout Van Aert je popustil 32 kilometrov pred ciljem, tako ali tako pa ni bilo za pričakovati, da bo Belgijec tudi po današnji etapi najboljši v generalni razvrstitvi.

“Danes sem res užival. Na tem klancu sem bil po kar nekaj letih in šlo mi je res dobro,” je bil po etapi nad svojo formo navdušen 32-letnik.

4 kilometre pred koncem etape sta popustila še drugi v skupnem seštevku Mattia Cattaneo (Quick-Step) in četrti Ethan Hayter (Ineos) in Roglič je virtualno že držal rumeno majico.

“Seveda sem razmišljal tudi o etapni zmagi, a to ni bila naša glavna skrb. Potrebno je bilo napasti rumeno majico. Ekipa je bila res močna, prišli smo blizu. Carlos Verona pa je bil danes premočen in res si zasluži zmago,” je Roglič razmišljal po predzadnji etapi Dirke po Dofineji. “V ekipi smo se dogovorili, da naj poizkuša najmočnejši. Danes sem rekel Jonasu, da sem pripravljen in da bom napadel, on pa je svoje delo prav tako opravil izvrstno.”

Roglič še vedno trdi, da je Dirko po Dofineji vzel bolj kot trening in pripravo na Tour. Skupna zmaga ga ne bremeni: “Na dirko sem prišel iskat prave občutke, pravo formo. Res sem vesel, da napredujem in dobivam občutke v nogah. Ni važno, če zmagam ali izgubim, moramo pa ostati optimistični, jutrišnja etapa je težka z nekaterimi dolgimi klanci.”

Roglič ima v skupnem seštevku zdaj 44 sekund prednosti pred Vingegaardom in 1:24 pred Benom O’Connorjem (AG2R Citroen).

Van Aert je izgubil rumeno, še vedno pa drži majico za najboljšega kolesarja po točkah. Prednost v seštevku hribolazcev je povišal Francoz Pierre Rolland (B&B Hotels), ki ima zdaj že 38 točk prednosti pred današnjim zmagovalcem Verono.

Odločilna etapa kolesarje čaka jutri. Ta bo še težja od današnje z zaključnim vzponom na Plateau de Salaison.

Profil jutrišnje etape:

8. etapa. Foto: criterium-du-dauphine.fr

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje