Sekulić pred odhodom v Tokio potrdil visoke ambicije

Košarka 15. Jul 202113:09 > 14:08
Selektor Slovenije Aleksander Sekulić, foto: FIBA.

Konec je priprav slovenske košarkarske reprezentance na domačih tleh. V Radovljici je bil poudarek na dvigovanju fizične pripravljenosti in iskanju ritma, v petek sledi pot v deželo vzhajajočega sonca, kjer bo Slovenija debitirala na olimpijskih igrah. Cilj je medalja.

“Na olimpijske igre moramo iti z velikimi ambicijami. To ne pomeni, da smo prepotentni ali koga podcenjujemo, spoštujemo vsako ekipo. To je za nas velik izziv, ne obremenjujemo se s končnim izidom, želim si, da se osredotočimo na vsako tekmo posebej,” je povedal selektor Aleksander Sekulić.

Še bolj odločen je bil Klemen Prepelič: “Nihče ni zadržan. Dejstvo je, da je treba iti tekmo po tekmo, a mislim, da si z Luko vedno v borbi za medalje, za najvišja mesta. Vse je odvisno od nas samih. Predvsem se moramo ukvarjati sami s sabo. Tudi premalo časa je za spoznavanje nasprotnikov. Če bomo pravi, če bo prava energija, o želji tako ne dvomim, potem se lahko pogovarjamo tudi o medalji.”

Klemen Prepelič, foto: FIBA.

Prioriteta na šestdnevnih pripravah na Bledu je bila predvsem dvigovanje igralcev na višjo raven v fizičnem smislu. Z nasprotniki se bodo ukvarjali na Japonskem, je razkril Sekulić. Prva nasprotnica Slovenije bo Argentina, ki je v noči na četrtek s 108:80 izgubila na pripravljalni tekmi proti ZDA.

Argentina je izgubila tri pripravljalne tekme. ZDA prvi dve, proti Argentincem so tako Američani vpisali šele prvo zmago na treh tekmah. Kot prvi so jih ugnali Nigerijci, nato še Avstralci.

“Napovedi so nehvaležne. Vsi vidimo, kaj je naredila Nigerija, premagala Argentino in ZDA, a nato izgubila proti Avstraliji za 30 točk. Pripravljalne tekme so eno, uradne drugo, zagotovo pa mi gremo tja po medaljo,” je še dodal ostrostrelec slovenske reprezentance.

Največja prednost je nedotaknjen kader

Veseli dejstvo, da zdravstvenih težav v slovenskem taboru ni. Še najbolj je nekaterim reprezentantom ponagajala reakcija po cepljenju proti covidu-19.

“Prednost je, da je enaka zasedba igrala že v Kaunasu. Dobro smo delovali, nekatere zadeve lahko še izboljšamo. To je naše vodilo za naprej,” je dejal Sekulić.

Pomisleka o menjavi katerega od 12 članov ekipe ni bilo, je še zatrdil. Žan Mark Šiško, ki se je poškodoval na zadnji tekmi klubske sezone v dresu Bayerna, še vedno sanira poškodbo.

Slovenija bo v Tokiu še boljša

Selektor si je vse tekme iz Kaunasa znova pogledal: “Vsako sem že sproti v Kaunasu, zadnjo smo skupaj pogledali tukaj. Način, kako igrajo, skupaj držijo, iskanje rešitev v težkih trenutkih, veseli me, da smo znali težke trenutke prebroditi na pravi način. V napadu smo igrali suvereno, izkazalo se je, da lahko tudi v obrambi odigramo vrhunsko proti ekipi, kakršna je Litva.” V Tokiu pričakuje še boljšo Slovenijo, je še povedal Sekulić.

Sekulić o mnenju košarkarjev, da je na trenerskem štabu premalo pozornosti

Prepelič je kot morda največjo pomanjkljivost izpostavil skok: “Celotna slika je videti precej dobro. Težko je govoriti, kaj je bilo dobro in kaj slabo. Morda skok, lahko bi se mi, manjši igralci, bolje vključevali, pobirali predvsem te daljše odbitke.”

Improvizacija in odprti meti

Kot je pred dnevi poudaril že Jaka Blažič, je tudi Prepelič potrdil, da toliko odprtih metov še ni imel: “Brez dvoma. Ne gre toliko za odprte mete, gre tudi za to, da ko prideš iz bloka, pride podaja v pravem trenutku, da ne čakaš na žogo. Luka je verjetno najboljši na svetu v tem, mi moramo to izkoristiti in zadeti te odprte mete.”

Pri Dončiću je v igri tudi veliko improvizacije, kar je dodaten izziv za trenerski štab, je povedal Sekulić: “Kako izvleči maksimum iz te ekipe, predvsem kako unovčiti Luko. Če ga damo v kalup, bomo omejili maksimum, ki ga lahko daje. Pomembno je, da vsi skupaj, predvsem igralci, začutijo, do kod lahko sežejo s to svobodo oziroma na kak način želim, da ustvarjajo. Red mora biti, imamo igralce na terenu, ki morajo dihati skupaj, najt pravo pot do uspeha.”

Ker bo Slovenija prvič igrala na olimpijskih igrah, bo Sekulić postal prvi slovenski košarkarski trener, ki jo bo vodil na turnirju. “V veliko čast mi je, da sem lahko v ekipi, ki jo vidite za menoj. Gre za fantastično skupino fantov. Že to, da si selektor svoje države, je velika čast. Da lahko vodim reprezentanco na olimpijskih igrah, je še toliko večja,” je ponosno odgovoril Sekulić.

Člani slovenske košarkarske reprezentance so na Bledu srečali Urško Žolnir in olimpijsko baklo.

Pred dnevi so košarkarji že spoznali tudi olimpijsko baklo. Ambasadorka projekta Slovenska bakla, zlata olimpijka Urška Žolnir Jugovar, je baklo prinesla v park hotela blizu jezera, kjer so jo pričakali naši košarkarji. Prisluhnili so tudi nagovoru Žolnir, ki jim je razložila, kakšna je pot proti olimpijski kolajni.

“Olimpijska vas, vzdušje, druženje z ostalimi športniki. Urška nam je povedala, kako je to videti, kar kocine so nam šle pokonci. Komaj že čakamo, da se vse skupaj začne,” je obisk Žolnir, ki je na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 prejela zlato medaljo, komentiral Prepelič.

Sekulič o tem, ali bi lahko Luka nosil slovensko zastavo

Slovenci na Japonsko potujejo v petek. Najprej bodo nastanjeni v košarkarskem kampu v mestu Fukui, 22. julija sledi selitev v Tokio.

Tekme Slovenije v skupini C:
26. 7. ob 6.40: Slovenija — Argentina
29. 7. ob 6.40: Slovenija — Japonska
1. 8. ob 10.20: Slovenija — Španija

Komentari

Vaš komentar