Simon Rožman zažugal igralcem: Alibijev ni več

Nogomet 19. Feb. 202218:02 > 22. Feb. 2022 7:07
Delite:
Kako se bo v svoji drugi celjski epizodi znašel Simon Rožman?

Nogometaši Celja so vpisali še drugi poraz v spomladanskem delu slovenskega prvenstva. Po ničli proti Kopru (1:2) jih je v Spodnji Šiški v 22. krogu s 3:0 premagal Bravo in jih pahnil na rob boja za obstanek. Čeprav je komaj dobro sedel na celjsko klop, se je v nadvse zahtevnem položaju znašel trener Simon Rožman, ki se sprašuje, zakaj je njegovim igralcem tako stresno nastopati v Prvi ligi Telemach.

Ambiciozni celjski ekipi se ponavlja scenarij iz lanske sezone, ko so skoraj do zadnjega trepetali za obstanek v prvi ligi. Tedaj jih je pred najhujšim rešil prihod Agrona Šalje na trenersko klop, letos je vloga uigravanja razglašenega savinjskega orkestra pripadla Simonu Rožmanu.

Pri tem je zanimivo, da imajo grofi po 22 krogih kljub na papirju precej kakovostnejši zasedbi na računu celo štiri točke manj kot v enakem obdobju lani. Če za nameček v nedeljo Tabor v Sežani premaga Olimpijo, pa se lahko znajdejo celo na mestih, ki vodijo v drugi kakovostni rang slovenskega nogometa.

nogometaši
Foto: NK Celje

“Imamo določeno kakovost, ki bi tudi na današnji tekmi morala priti do izraza,“ je po prepričljivem porazu z 0:3 proti Bravu trdil Simon Rožman, a spomnil, da je v roke dobil praktično novo moštvo, saj jih je v zadnjem mesecu in pol okrepilo kar 14 novih nogometašev. Vseeno razočaranja nad prikazano predstavo ni skrival, s prstom pa pokazal tudi na svoje igralce, ki se ob prejetih zadetkih in lovljenju zaostanka ne znajajo spopadati s pritiskom.

O čem je še govoril Simon Rožman po tekmi?

Foto: Jure Banfi

O tekmi:

Ni veliko za govoriti. V tekmo smo dobro startali, imeli dve priložnosti, ki bi lahko spremenile potek igre. Sledil je prelahko prejet zadetek ob postavljeni obrambi. Po prejetem zadetku se nikakor nismo uspeli vrniti v ritem in se lovili do polčasa. Korekcije v igri so prinesle, kar smo si želeli in podobno kot proti Kopru imeli prevlado. Sredi drugega polčasa nikakor nismo mogli zadeti iz kar nekaj odbitih žog. Tretji gol je nato odločil tekmo. Domov odhajamo praznih rok in pred nami je zares ogromno dela.

O tem, ali je težko po dveh zaporednih porazih:

Gre za skoraj novo ekipo, saj smo kadrovali še pred dvema dnevoma. Začenjamo z ničle. Ne bo lahko, niti se pred začetkom spomladanskega dela nisem slepil, da bo. To je tek na dolge proge. Se strinjam, da je težko. Presenetilo me je, da so fantje v takem stresu, kar kaže tudi njihova telesna govorica. Zaradi tega na tekmah ne dajejo tistega, kar pokažejo na treningih. Ne nazadnje sem tudi z opravljenim delom v pripravljalnem obdobju zelo zadovoljen. Treba bo najti mir in ekipo, ki jo bomo morali nato stabilizirati. Pred nami je ogromno trdega dela, a se nadejam, da bomo že na naslednji tekmi dosegli zmago, ki jo močno potrebujemo za dvig samozavesti.

O tem, da za uigravanje ekipe ni na voljo veliko časa:

Drži. Že v petek nas čaka dvoboj z Aluminijem, kar v tem trenutku predstavlja za nas derbi. Fante bomo poskušali dvigniti predvsem psihološko, saj preprosto ne razumem tega, da nam ob visokih ciljih stres  predstavlja slovenska liga.

O tem ali še vedno ni našel začetne postave in ali je na igrišče poslal napačno udarno enajsterico:

Nismo še našli kontinuitete, kajti tudi do prihodov igralcev je prihajalo s časovnim zamikom. Zagotovo še vedno iščemo udarno enajsterico. Priložnost za igro so dobili vsi fantje in nekateri so jo izkoristili odlično, spet drugi zelo slabo. Alibijev ni več. Imamo določeno kakovost, ki bi morala tudi na današnji tekmi priti do izraza. Predvsem v obrambi, ko je za žogo sedem igralcev, mi pa prejmemo zadetek. To je zame nedopustno.

O morebitnem povečanju pritiska iz klubske pisarne:

Prav je, da si kot športniki postavljamo visoke cilje. Zagotovo si tudi sami nalagamo pritisk. A če fantom, ki sanjajo o večjih klubih, pritisk predstavlja prva liga, potem se je treba vprašati marsikaj. Vodstvo je naredilo vse, da smo imeli idealne pogoje. Celje je organizacijsko in na srednji rok tudi finančno najbolj stabilnih klubov. Tega na igrišču ne kažemo, zato bo treba zelo hitro spremeniti predvsem mentaliteto. A verjamem, da imamo dovolj kvalitete in bomo, ko se bodo zadeve izkristalizirala in ekipa uigrala, dosegali bistveno boljše rezultate.

O tem, čemu pripisuje padec v igri po spodbudnem začetku:

Ne vem. Zmotilo me je predvsem, da smo se po prejetem zadetku lovili cel polčas. Stanje šoka je bilo absolutno predolgo. To me je zelo zmotilo. Drugi polčas je bil na višji ravni in bilismo  nevarnejši za nasprotnikova vrata.

Neuigranost Celja predvsem v obrambi so Ljubljančani znali izkoristiti in nasprotniku povzročali kar nekaj težav na krilih in z globinskimi podajami. Ko je popustil uvodni pritisk tekmeca, so v razmaku vsega šestih minut dvakrat zatresli mrežo prek Gregorja Bajdeta, učinkovito predstavo v napadu pa nato kronali v drugem delu z golom Lorena Maružina v 77. minuti.

Bravo je tako po remiju z Muro pred tednom dni danes prišla še do četrte točke v drugem delu Prve lige Telemach in se utrdil na četrtem mestu, obenem pa sploh prvič v tej sezoni in po ljubljanskem derbiju proti Olimpiji maja lani nasprotniku zabil tri gole. “Zaenkrat še nismo tam, kjer želimo biti, a ko bomo, bomo verjetno še bolj nevarni,“ je samozavestno dejal trener Šiškarjev Dejan Grabić.

O čem je še govoril Dejan Grabić po tekmi?

Dejan Grabić. FOTO: Uroš Skaza.

O tekmi:

Nismo pričakovali tako dobrega in visokega pritiska s celjske strani. Proti Mariboru so izhajali iz druge cone, zato smo pričakovali podobno igro. Ko so bili na začetku tekme zelo dobri, smo imeli težave pri sprejemanju odločitev. Pod njihovim pritiskom so bile naše podaje prekratke v prvo in drugo linijo. Ko smo začeli podajati naši devetki in desetki, smo zadihali in zaigrali bolje. Če obračun gledam kot celoto, smo igrali zelo blizu sprememb, ki smo jih uvedli. Predvsem v fazi obrambe, ko se poskušamo braniti visoko.

O tem ali bo Bravo v spomladanskem delu bolj učinkovit kot jeseni:

Na to vam ne znam odgovoriti. Če bomo dobri ob visokem branjenju, je tudi verjetnost za ustvarjanje priložnosti večja.

O tem, da Bravo napada in se brani drugače kot jeseni:

Želimo biti čim bolj direktni. Ko nasprotnik izgubi žogo, nastanejo luknje v obrambi, direktna igra pa takrat zanj predstavlja največji stres. A le, če igraš kvalitetno. Zaenkrat še nismo tam, kjer želimo biti, a ko bomo, bomo verjetno še bolj nevarni. Nasprotniku želimo povzročati stres že z našim branjenjem kot tudi, ko izgubi žogo. To smo danes počeli dobro.

O ciljih Brava v nadaljevanju:

Se ne spreminjajo. Lansko sezono smo imeli sredi spomladanskega dela 13 točk pred Aluminijem in smo nato v zadnjem krogu trepetali za obstanek. Vsi poznamo slovensko ligo. Če bomo blizu vrha, bomo storili vse, da nekaj dosežemo, v nasprotnem primeru se bomo borili za druge stvari.

O novi vlogi Almina Kurtovića na sredini igrišča:

Jeseni smo ga postavili na položaj levega bočnega branilca. Bil je klubski projekt, vendar se je prepočasi učil individualnega branjenja, zato smo po njegovi strani prejemali preveč golov. Zaradi tega je padel v krizo in ni igral veliko. Že decembra sem mu nato obljubil, da bo dobil priložnost na drugem položaju, saj je kljub neigranju fantastično treniral. Na položaju, kjer igra sedaj, je lahko zelo zanimiv. Je moderen vezist in lahko igra od enega do drugega kazenskega prostora. Je discipliniran, hiter in ima dobro tehniko. Če bo igral tako tudi v nadaljevanju, lahko postane presenečenje sezone.

Komentari

Vaš komentar