Slovenski tabor po kalvariji z opremo: Veseli smo, da smo celi (VIDEO)

Smučarski skoki 13. Jan 202412:56 1 komentar
FOTO: Guliverimage

Prvo preizkušnjo smučarskih skakalk v Saporu je zaznamoval velik zaplet, saj so Slovenke in še nekaj ostalih tekmovalk na Japonsko pripotovale brez opreme. A kaotična zgodba je imela na koncu srečen konec, za kar so najbolj zaslužene predvsem ostale tekmice, ki so se izkazale z veliko športno gesto.

Slovenska ženska reprezentanca v smučarskih skokih je vse od prihoda na Japonsko doživljala pravo kalvarijo. Tekmovalke Zorana Zupančiča so zaradi napake letalske družbe ostale brez opreme, posledično pa so izpustile trening na skakalnici, kaj kmalu pa bi lahko ostale tudi brez nastopov v kvalifikacijah in celo tekme. A z veliko športno gesto so se izkazale ostale reprezentance Japonske, Nemčije in Kanade, ki so Slovenkam priskočile na pomoč in jim posodile drese ter smuči.

Skozi kvalifikacijsko sito so se tako uspele prebiti Nika Prevc, Ema Klinec in Katra Komar, smolo pa je imela Nika Križnar, saj ji ustrezne opreme niso uspeli zagotoviti. “Dali smo vse od sebe in se trudili po najboljših močeh, da bi oprema le prišla pravočasno do hotela. Ker pa to ni bilo možno, smo izbrali plan Ž in upam, da bo ta uspel,” je na družbenem omrežju zapisala Nika Križnar.

Zupančič po zmešnjavi težko zbral misli

Velika sreča v nesreči je bila, da so slovenske tekmovalke tik pred začetkom tekme le dobile svojo opremo, za kar je imel ogromno zaslug slovenski konzul na Japonskem Jaka Miklavčič, ki je na letališču v Tokiu preživel kar 15 ur in poskrbel, da je oprema prišla v Saporo.

“Ne vem, če lahko po vsej zmešnjavi zberem misli. Najprej velika zahvala konzolu Jaki Miklavčiču, ki je 15 ur prebil na letališču in poskrbel, da je naša oprema odšla na letalo. Več ni mogel storiti. Prav tako zahvala ostalim reprezentancam. Japonkam Sari Takanaši, Juki Ito in Kurumi Ičinohe, Kanadčanki Alexandrii Louttit in Nemki Katharini Schmid, ki so posodile opremo. Res lepo. Vsi se zavedamo, da je bilo tudi za naše tekmovalke težko,” je misli po tekmi strnil glavni trener Zoran Zupančič.

Ne glede na težave so se njegove skakalke odrezale nad pričakovanji, še posebej Nika Prevc, ki je bila po prvi seriji v vodstvu, na koncu pa zasedla deseto mesto. Mesto boljša je bila Ema Klinec, do točk pa je z 22. dosežkom prišla tudi Katra Komar.

“Tvegale so in so nastopile z opremo, ki verjetno niti ni bila tekmovalna. Občutki so drugačni, saj nekatere smuči niti niso imele strukture. Vse smo morali prešiti in urediti v zelo kratkem času, saj nismo vedeli, ali bo oprema prispela. Na koncu je pred samim tekmovanjem. Občutki so bili zaradi tega zmedeni. Poleg tega še čudna druga serija z veliko težavami in močnim sneženjem. Na koncu se je izšlo, kot se je. Veseli smo, da smo celi. Zdaj imamo vse, zato moramo zbrati svoje misli in se pripraviti na jutrišnjo tekmo,” je poudaril 48-letnik.

Hvaležni tudi Nika Prevc in Ema Klinec

Vesela, da so sploh lahko nastopile, je bila tudi Nika Prevc, presenečena, da ji je navkljub vsem pretresom v zadnjih dneh uspel tako dober prvi skok. Bržkone bi bil zelo uspešen tudi drugi, če se ji le ne bi primerila velika smola, zaradi česar je v drugo pristala precej višje na doskočišču.

“Bolj kot kvaliteta mojih skokov je bilo danes pomembno, da sem lahko sploh nastopila. Zato bi se rada zahvalila Sari Takanaši za smuči in Alexandrii Loutitt za dres. Zaradi njiju sem sploh lahko nastopila v kvalifikacijah. Kasneje sem le lahko skočila s svojo opremo. Kar se tiče skokov, me je kljub menjavi opreme presenetila moja suverenost. Pri zadnjem skoku se mi je zgodila neprijeten dogodek, saj se mi je odpela zadnja tačka in se je skok končal le z varovalko v peti čevljev,” je pojasnila vodilna skakalka v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Zelo hvaležna tekmicam je bila tudi danes najboljša Slovenka Ema Klinec, ki je svoj nastop v kvalifikacijah označila kar za manjši čudež. “Tako kot vsi sem tudi jaz najbolj zadovoljna, da smo lahko nastopili. Pred kvalifikacijami je bilo veliko stresa – različen dres in smuči, ki so se na koncu izkazale za zelo dobre. Pred prvo serijo sem le skakala s svojo opremo. Tako kot Zoran, bi se rada zahvalila Katharini Althaus za smuči in Ringo Mijadžimi za dres. Bil je manjši čudež, da mi je bil dres prav in tudi, da so bile smuči dobre. Skoki so bili solidni, a je težko zbrati konkretne občutke, saj se je dogajalo zares veliko,” je povedala Ema Klinec, ki se tako kot celotna reprezentanca nadeja, da bodo rezultati na nedeljski tekmi še nekoliko boljši.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje