Slovenski talent, ki ga je prepoznal sloviti IMG

Tenis 26. Jan 20237:002 komentarja
Sara Kovačević; FOTO: Jan Gregorc

Nekdanja teniška igralka Maja Matevžič je v ljubljanskih Savljah pred par leti obnovila zapuščene betonske površine ter na noge postavila prijetno okolje športnega centra, idealnega za razvoj mladih upov. Iz baze otrok je zelo hitro začela izstopati 12-letna Sara Kovačević, ki je lani v Atenah s svojo predanostjo tako navdušila zbrane veljake, da je bila na licu mesta vključena v skupino slovite teniške agencije IMG. Sportklub se je podal na sled največjemu slovenskemu teniškemu diamantu v ženski konkurenci.

Sara bo marca napolnila 13 let, v šoli ima status posebne športnice, zato lahko dopoldne nemoteno trenira.

Izostanek se ji bistveno ne pozna, saj so v redovalnici skoraj same petice. Poleg tega, da je od lanskega leta del programa IMG Future Stars, njeno predanost športu dokazuje tudi končna lestvica deklic do 12. leta starosti pod okriljem Teniške zveze Slovenije za leto 2022, na kateri je Sara zadržala 1. mesto. Če bo želela nekoč postati članica kakšne slovite akademije v tujini, ji bodo vrata zagotovo na stežaj odprta, a vseeno bo mentor vselej ostal isti.

Maja Matevžič je z njo od začetka in tako bo ostalo. Pred tremi leti smo zadeve zastavili nekoliko bolj resno, gremo odločno po poti razvoja, Maja pa je v tem času postala kot del naše družine,” o tesni povezavi z nekdanjo 38. igralko WTA lestvice razlaga Sarin oče, Goran Kovačević.

Sara, kdo vas je navdušil za tenis in kdaj ste se prvič srečali z njim?

Moja sošolka v drugem razredu je igrala, povabila me je na trening. Prišla sem domov, prosila očeta, da bi rada poskusila, bilo mi je všeč, zaljubila sem se v tenis. Takrat je imela Maja (op. a.: Matevžič) igrišča še na igriščih ŽAK v Šiški.

Sara v pogovoru za Sportklub; FOTO: Jan Gregorc

 

Kdo je vaš vzornik? Zanima nas tako moška kot ženska konkurenca. Za koga navijate?

Trenutno nimam vzornikov, ker gledam na tenis bolj tako, da želim biti boljša od vseh. V ženski konkurenci sem idolizirala Marijo Šarapovo, pri moških Rogerja Federerja. Ko se je upokojil, mi je bilo hudo.

Se morda spomnite prve teniške tekme, ki ste si jo ogledali po televiziji?

Ne, verjetno je bila pa kakšna od Rogerja.

Glede na to, da je Maja od začetka zraven, sklepamo, da je bila tudi vaša prva trenerka. Drži?

Tako je. Ves čas mi stoji ob strani, pri treningu mi pomaga še trojica fantov, mati Tatjana skrbi za kuho, potem pa je v ekipi še kondicijski trener Jernej Pleša (KK Cedevita Olimpija).

Ste kdaj trenirali še kaj drugega, kot le tenis? Vas je mikalo, da se raje odločite za kakšno drugo panogo?

Na začetku sem se preizkušala v ritmični gimnastiki in atletiki, pri devetih letih je bil fokus nato samo še na tenisu. Pri ritmični gimnastiki me je zmotilo to, da ni bilo poudarka na tekmovalnosti.

Fotogalerija:

Sara med treningom; FOTO: Jan Gregorc
Sara Kovačević; FOTO: Jan Gregorc
Sara Kovačević; FOTO: Jan Gregorc
Sara Kovačević; FOTO: Jan Gregorc
Sara Kovačević; FOTO: Jan Gregorc
Sara Kovačević; FOTO: Jan Gregorc
Sara Kovačević; FOTO: Jan Gregorc
Sara Kovačević; FOTO: Jan Gregorc

Kako je z opremo? Kdo vas oblači, kakšen lopar imate?

Uporabljam lopar Dunlop FX 500, pred kratkim sem s tem opremljevalcem podpisala novo pogodbo, tako da bom odslej uporabljala tudi oblačila Dunlop, nosim pa športno obutev Nike.

V družbi Carlosa Alcaraza

Imate poseben status športnice. Opišite bralcem kako “žonglirate” med tenisom in šolo prosim. Vam je zaradi ogromna časa na igriščih kdaj žal, da za razliko od vrstnic karkoli zamujate?

Obiskujem osnovno šolo v Spodnji Šiški. Kadar sem v šoli, prisostvujem učnim uram normalno, kot ostali. Ko je čas za ocenjevanje, pišem kontrolne naloge normalno kot vsi. Če me takrat slučajno ni, se dogovorim za poseben datum. Ocene so odlične (smeh), je pa res, da mi edino zemljepis ni ravno najbolj pri srcu. Da bi zaradi tenisa kaj zamujala? Bomo videli kdo bo čez nekaj let kaj zamujal. Nič mi ne manjka, ker obožujem tenis in na treninge rada zahajam. Vse dobro.

Lani ste bili v Grčiji. Po kakšnem spletu okoliščin ste šli v Atene?

To je bil teniški turnir v organizaciji menedžmenta IMG, na katerem je nastopilo 24 izbrank in izbrancev s celega sveta. Izkušnja je bila odlična. Zjutraj si odigral tekmo, popoldne je prireditelj organiziral razne športne dejavnosti in predavanja. Spoznala sem številne nove prijateljice, pogledat sta nas prišla tudi Carlos Alcaraz ter Hubert Hurkacz. Tekme je sodil Portugalec, Carlos Ramos, komentirala je nekdanja britanska igralka Samantha Smith. Lepo smo se imeli.

O, super! Nam zaupate kakšen je bil razplet? Ste uspeli kaj zmagati?

Ne, ampak igrala sem zelo dobro.

Sara Kovačević; FOTO: Jan Gregorc

Kot nam je znano, ste tam naredili velik korak v svoji karieri. Je to res?

Da, podpisala sem z IMG, zdaj sem pod njihovim okriljem. To je zame predvsem še večja motivacija pred nadaljevanjem kariere, dodatna potrditev, da smo na pravi poti.

Sara Kovačević je, poleg Ele Nale Milič, edina igralka pod okriljem IMG v Sloveniji.

Kako je v Grčiji potekal ta proces? Kdo je pristopil do vas?

Opazili so me na prvem treningu, ljudje z IMG so spremljali moje tekme in očitno jim je bila moja igra všeč. Pristopili so do mojega očeta, se dogovorili za sestanek in podpisali.

Kaj to v praksi pomeni za vas?

Menedžment zame išče sponzorje, sodelovanje mi je prineslo stalnega opremljevalca Dunlop.

Kakšen je vaš vsakdan?

Večinoma zjutraj in dopoldne vendarle preživim v šoli, popoldne dve uri treniram, trikrat na teden pa opravim še po uro kondicijskega treninga. Ko pridem domov, so na vrsto zadeve za šolo.

Svojo igro lahko sestavite iz udarcev različnih igralk. Komu vse bi “kradli” in kaj?

Forehand bi vzela Arini Sabalenki, bekhend od Emme Raducanu, začetni udarec bi si sposodila od Serene Williams, “slajz” od Ashleigh Barty in volej od Ons Jabeur.

Ko sva že ravno pri aktivnih igralkah. Za koga stiskate pesti na pravkar potekajočem OP Avstralije?

Od preostalih tekmovalcev najbolj privoščim Novaku Đokoviću, pri dekletih sem bila na strani Ige Swiatek, a ker je izpadla, zdaj navijam za Arino Sabalenko. Pri Igi občudujem njeno “glavo”, zgled mi je njena konstantnost.

Lepo, da se že zelo zgodaj zavedate, kako pomemben vidik pri tenisu je mentalna priprava. Ali že delate kaj na tem? Imate kakšnega psihologa/-injo?

Ne še. Prezgodaj je.

Sara Kovačević se ogreva pred treningom; FOTO: Jan Gregorc

Zaupajte nam, kaj imate radi. Kateri je recimo vaš najljubši film, najljubša serija, najljubša knjiga, najljubša pesem, priljubljene počitnice?

Film z naslovom Togo, govori o majhnem psu, ki nikoli ne odneha. Serij praviloma ne gledam, a sem si vseeno pogledala teniško nadaljevanko Break Point. Trenutno je moja najljubša skladba “Unstoppable” od izvajalke Sie, najljubša knjiga bo pa “Božični pujs” od J. K. Rowling. Že od majhnih nog hodimo na počitnice v Primošten, tam mi je najlepše.

“Čez deset let? Osvajala bom velike stvari”

Kaj je vaša močna točka in kaj šibka točka, kjer imate rezerve?

Moj glavni adut je moja mirna glava. V pomembnih točkah se znam fokusirati, da dobim tisto točko. Šibke točke vedno obstajajo, ampak vsak dan trdo delam za to, da jih bi bilo čim manj, ali pa sploh ne.

Imate morda za bralce kakšno zanimivo anekdoto?

Žal je negativna. Lani sem se z družino odpravljala na mladinski turnir U12 v Francijo. Za pot v Auray smo imeli že vse spakirano, rezervirano prenočišče, plačane letalske karte. Tri dni pred začetkom turnirja je v teniškem centru tam nekdo podtaknil požar in vse skupaj je odpadlo. Cela dvorana je zgorela.

Sara z Majo Matevžič v Wimbledonu; FOTO: Guliverimage

Pred nami je leto 2023. Kakšen imate načrt? Kje boste nastopali?

Prvi turnir, ki ga bom odigrala, je Tennis Europe tekmovanje tretje kategorije do 14. leta starosti v Avstriji. Cilj je priti v slovensko reprezentanco U14, kar mi omogoča nastop na Summer Cup-u. Selektor je Marko Por. Enkrat na mesec bom nastopala na turnirjih Tennis Europe po Italiji, Avstriji in na Hrvaškem.

Kje se vidite čez deset let?

Redno bom nastopala na turnirjih velike četverice. Glede na to, da bom stara 23 let, bom mogoče kakšnega tudi že osvojila, povprečnost me ne zanima. Trenirala bom še zmeraj tukaj, v Savljah, pri Maji Matevžič.

Komentari

Vaš komentar