Moskovčanka kraljica Wimbledona

Grand Slam 9. Jul 202217:04 > 18:27 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

V Moskvi rojena teniška igralka Jelena Ribakina, ki od leta 2018 igra za Kazahstan, je v Wimbledonu prišla svojega do prvega grand slama. V finalu je s 3:6, 6:2 in 6:2 ugnala Tunizijko Ons Jabeur.

Rusinja s kazahstanskim potnim listom je finalni dvoboj v Wimbledonu začela slabo. V prvem nizu je bila povsem nemočna in Tunizijka se je po pol ure sprehodila vodstva z 1:0. V drugem nizu se je Ribakina pobrala, naravnala roko na servisu in Jabeurjovi začela povzročati težave, vse skupaj pa se je odražalo tudi na rezultatu.

Zadnja točka na dvoboju:

23-letna Moskovčanka je hitro izenačila na 1:1, nato pa je takoj na začetku Tunizijki še vzela začetni udarec. Pri 3:2 je imela Jabeurjova priložnost, da Ribaniki vzame servis. Vodila je že 40:0, a Kazahstanka se ni dala in odbila vse napade. Povedla je s 4:2, nato pa ona v naslednji igri še enkrat odvzela servis Tunizijki in zbežala na neulovljivo prednost. Prišla je do svoje prve zmage za grand slam, zgodovinske prve za Kazahstan.

Ironično je, da je zmagovalka turnirja postala Rusinja, ki ima stalno bivališče v Moskvi in ki je kazahstansko državljanstvo vzela 2018 zaradi boljših finančnih pogojev.

V žep pospravila 2,3 milijona evrov

Za triindvajsetletnico je to največji uspeh v karieri in prvi naslov na enem od štirih največjih turnirjev na svetu. Za nagrado je prejela 2,3 milijona evrov, glede na to, da letošnji turnir v Wimbledonu zaradi neudeležbe ruskih in beloruskih športnikov ne šteje za točke WTA, pa bo ostala na 23. mestu svetovne računalniške lestvice.

Wimbledon, ženske (47 milijonov evrov)

Ons Jabeur (Tun/3) – Jelena Ribakina (Kaz/17) 6:3, 2:6, 2:6