Vingegaard potrdil prevlado, konec Pogačarjevih sanj o zmagi

Kolesarstvo 21. Jul 202217:37 > 18:34 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Na 18., še zadnji gorski etapi 109. Dirke po Franciji je Tadej Pogačar s številnimi napadi skušal streti Jonasa Vingegaarda. A ob novi odlični moštveni predstavi Jumbo Visme je Danec na zadnjem klancu na Hautacam zlomil slovenskega šampiona in potrdil, da mu nedeljsko slavje v Parizu lahko preprečijo le še veliko presenečenje, nesreča ali smola. Pred zadnjimi tremi etapami njegova prednost pred Pogačarjem znaša tri minute in 26 sekund.

Najtežja etapa letošnjega Toura je za Tadeja Pogačarja pomenila zadnjo priložnost za napad na rumeno majico. Dvakratni branilec zmage na Dirki po Franciji je poizkusil že na predzadnjem klancu, toda Jonas Vingegaard mu je znova brez večjih težav sledil. Ob zaključku na zloglasni Hautacam pa se je za ključno znova izkazala moč ekipe.

Člana Jumbo Visme je v zadnjem resnem gorskem cilju letošnje francoske pentlje najprej ‘na varnem’ držal Američan Sepp Kuss, nato pa je svoje mojstrstvo pokazal še Wout van Aert. Ko je Belgijec, sicer nosilec sprinterske zelene majice, silovito pospešil, se je zlomil tudi Pogačar.

Vingegaard se je v ospredju odpeljal proti etapni zmagi, drugi na najbolj prestižni dirki v svetu kolesarstva, s tem pa je pred zaključnim koncem tedna še povečal prednost v skupnem seštevku. Pogačar je namreč ciljno črto prečkal 1:04 za Dancem, po odštetih bonifikacijah pa pred zadnjimi tremi etapami za njim skupno zaostaja velikih 3:26.

Foto: Guliverimage

Glede na trase naslednjih dni (jutri ravninska etapa, v soboto kronometer in v nedeljo ravninska parada šampionov v Parizu) je brez velikega presenečenja ali nesreče oziroma smole Danca jasno, da mora 23-letnik iz Klanca pri Komendi po dveh letih predati žezlo najboljšega na Dirki po Franciji. V uteho pa mu ostaja bela majica za najboljšega v skupnem seštevku do 25 let.

“Neverjetno. Zjutraj sem rekel punci in hčerki, da želim zmagati zanju. Uspelo mi je. Ko sem prečkal ciljno črto, sem bil vesel, da je končno konec. Bilo je res težko. Z zmago sem super zadovoljen. Do Pariza sta še dva dni, moramo ostati zbrani,” je v prvem odzivu dejal glavni junak dneva Jonas Vingegaard. O končnem slavju še ni želel govoriti: “Najprej jutri, nato sobota, šele nato bomo v Parizu. O tem bomo govorili po sobotnem kronometru.”

Dotaknil pa se je tudi dogodka na zadnjem spustu, ko je športno počakal Pogačarja, ki se je znašel na tleh: “Zgrešil je ovinek in zapeljal je v pesek. Skušal je rešiti, a mu je kolo zdrsnilo. Počakal sem ga. Zahvaliti se moram celotni ekipi. Izjemno. Wout van Aert, Sepp Kuss … Vsi so bili odlični, zahvala gre njim. Brez njih mi ne bi uspelo.”

Vesoljski van Aert z odločilno potezo

Pogačar, tokrat za razliko od dneva prej ni imel prave pomoči moštvenih kolegov, je sicer držal obljubo. Na predzadnjem kategoriziranem vzponu je poskušal z napadi na Vingegaarda, a ta se ni dal, odbijal napade, na spustu pa nato tudi športno počakal Slovenca, ko je ta padel.

Na zadnjem, 14 kilometrov dolgem klancu pa je s pomočjo moštvenih kolegov, Američana Seppa Kussa in neverjetnega Belgijca Wouta van Aerta, nosilca zelene majice za najboljšega na dirki po točkah, ki je bil v ubežni skupini, prišel do druge etapne zmage na dirki in najbrž tudi končnega zmagoslavja.

Veselje izjemnega pomočnika Wouta van Aerta. Foto: Guliverimage

Poleg vsega si je tudi priboril majico najboljšega v razvrstitvi za pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih.

Izidi, 18. etapa:

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 03:59:50

2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) + 1:04

3. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma) 2:10

4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 2:54

5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 2:58

6. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana Qazaqstan) 3:09

7. Daniel Martinez (Ineos/Grenadiers) isti čas

8. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) 3:27

9. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-hansgrohe) 4:04

10. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ) 4:09

124. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 35:41

126. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange) 36:25

130. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) isti čas

Skupni vrstni red po 18. etapi:

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 71:53:34

2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) + 3:26

3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 8:00

4. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 11:05

5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic) 13:25

6. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert) 13:43

7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora – Hansgrohe) 14:10

8. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 16:11

9. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana) 20:09

10. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 20:17

78. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 3:30:59

85. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 3:42:06

106. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 4:09:27

18. etapa, v živo:

KONEC ETAPE! Jonas Vingegaard je zmagovalec na Hautacamu! S tem je potrdil prevlado na letošnji Dirki po Franciji in bo v nedeljo, če ne bo velikega presenečenja ali smole, slavil skupno zmago. Pogačar je v cilj prišel kot drugi z več kot minuto zaostanka (+1:04).

1 kilometer do cilja: Vingegaard bo zmagovalec 18. etape. Druge na letošnjem Touru!

1,5 kilometra do cilja: Razlika med najboljšima kolesarjema letošnjega Toura je več kot 40 sekund.

2,7 kilometra do cilja: Pogačar zaostaja slabe pol minute in skuša loviti Vingegaarda. A Jonas v ospredju ne popušča.

3,6 kilometra do cilja: Spustil je tudi van Aert in Vingegaard se pelje proti etapni zmagi.

4,4 kilometra do cilja: Ob pospeševanju van Aerta in Vingegaarda je Pogačar spustil tempo in rumena ter zelena majica sta se odpeljali.

5 kilometrov do cilja: V najtežjem predelu klanca na Hautacam je Kuss potegnil Pogačarja in Vingegaarda do Van Aerta, ki zdaj vleče dvojico. V ospredju so rumena, bela in zelena majica.

7 kilometrov do cilja: V ozadju je Sepp Kuss toliko dvignil tempo, da je odpadel Geraint Thomas. Do čela dirke zasledovalcem manjka le še 40 sekund.

9 kilometrov do cilja: Van Aert je v ospredju pospešil in skuša sam priti do zmage. Z Martinezom sta se otresla Pinota.

10 kilometrov do cilja: Vodilna trojica vztraja v svojem tempu, a se prednost vse bolj topi. Trenutno znaša 1:14, v ozadju pa Kuss narekuje visok tempo, ki Pogačarju zaenkrat ne dovoljuje napadov. Med obema skupinicama sta še Lucenko in Verona.

13,6 kilometra do cilja: Začenja se zadnji klanec dneva! In zadnji pravi gorski cilj letošnjega Toura! 13,6 km in 7,8%! Prednost Pinota, van Aerta (oba se borita še za pikčasto majico) in Martineza je narasla na več kot dve minuti, Pogačarju in Vingegaardu pa so se v ozadju pridružili še Thomas, Kuss, Benoot, Meintjes, Houle …

Foto: Organizator dirke

20 kilometrov do cilja: Težave rumene in bele majice so šle najbolj na roko vodilni trojici (Martinez, van Aert, Pinot), ki v zadnjih 20 km etape vstopa z 1:35 prednosti. Vingegaard in Pogačar sta po težavah umirila tempo, Pogi je k sebi poklical moštveni avtomobil. Zadnji klanec – Hautacam – se začne dobrih 13 km do cilja.

28 kilometrov do cilja: Zdaj še težave za Pogačarja, ki je zdrsnil s kolesa in se pobral. Jonas ga je počakal in Tadej mu je ponudil roko.

30 kilometrov do cilja: Pogačar se spušča zelo tvegano, Jonas pa je v enem od ovinkov komaj še ujel svoje kolo. A se je spet prilepil na zadek Slovenca.

33,3 kilometra do cilja: Vodilna trojica je že prečkala gorski cilj na Spandellesu, prvemu je to uspelo Van Aertu. Z dobro minuto in pol zamude prihajata Vingegaard in Pogačar, vmes je še nekaj ubežnikov, ki so popustili. Sledi slabih 18 kilometrov spusta, nato se začne še zadnje veliko trpljenje letošnjega Toura.

Točke za pikčasto majico na Col du Spandellesu:

1. Wout van Aert, 10 točk
2. Dani Martinez, 8 točk
3. Thibaut Pinot, 6 točk
4. Alexey Lutsenko, 4 točke
5. Carlos Verona, 2 točki
6. Valentin Madouas, 1 točka

35 kilometrov: V zelo kratkem času novo pospeševanje Pogačarja, ki je za trenutek ušel Vingegaardu, a se Danec enostavno ne da. Sta pa oba že mimo Thomasa!

36 kilometrov do cilja: Zdaj se je trojici z rumeno majico pridružil Geraint Thomas in takoj napadel! To ni v slogu Britanca, a Valižana rumena in bela majica ne lovita.

37 kilometrov do cilja: Na čelu dirke so ostali Wout van Aert, Dani Martinez in Thibaut Pinot. V ozadju se je skupina okrog rumene majice po umirjanju Kussa združila, a je Pogačar takoj poskusil z novim napadom. Ki mu znova odgovarjata le oba člana Jumbo Visme.

39 kilometrov do cilja: Že na polovici predzadnjega klanca je silovito napadel Tadej Pogačar! Edini, ki mu lahko sledi od najboljših, je Jonas Vingegaard. Kmalu se je dvojici pridružil Sepp Kuss (Jumbo Visma).

41 kilometrov do cilja: V drugi klanec je že vstopila tudi glavnina, na čelo se je postavil Pogačarjev pomočnik Brandon McNulty. Američan navija močan tempo, stik sta že izgubila Enric Mas in Thomas Pidcock.

43,6 kilometra do cilja: Po dolgem spustu se začenja drugi, najlažji klanec dneva. A vzpon na Col du Spandelles ne bo nič kaj lahek. Dolg je 10,3 kilometra, povprečni naklon pa znaša 8,3 odstotka. V ospredju ima 21 kolesarjev skoraj dve minuti prednosti pred skupino z Meintjesom, skupina z rumeno majico pa že štiri minute in pol.

Foto: Organizator dirke

66,5 kilometra do cilja: Ubežniki so že prečkali prvi gorski cilj dneva. Prvo mesto je osvojil Giulio Ciccone, ki se je v seštevku za pikčasto majico Simonu Geschkeju približal le na tri točke. Z manj kot 50 sekund sledita Meintjes in Chris Hamilton, rumena majica in preostala glavnina pa že več kot tri minute. Zdaj je na sporedu več kot 20 kilometrov spusta z vmesnim klančkom na Col du Soulor, nato se začne vzpon na Spandelles.

Točke za pikčasto majico na Col du Aubisqueju: 

1. Giulio Ciccone, 20 točk
2. Thibaut Pinot, 15 točk
3. Wout van Aert, 12 točk
4. Valentin Madouas, 10 točk
5. Tiesj Benoot, 8 točk
6. Dani Martinez, 6 točk
7. Carlos Verona, 4 točke
8. Enric Mas, 2 točki

72 kilometrov do cilja: Ubežna skupina je spet združena, v njej je 23 kolesarjev. Meintjes s svojo skupino zaostaja več kot minuto, rumena majica še eno več.

75 kilometrov do cilja: V ospredju je pobegnila četverica Bauke Mollema, Giulio Ciccone (oba Trek Segafredo), Wout van Aert (Jumbo Visma) in Carlos Verona (Movistar), ki ima pred zasledovalci okoli minuto prednosti. Rumena majica zaostaja 1:28, tempo narekuje ekipa Arkee Samsic za Naira Quintano. Iz glavnine se skuša v ospredje preseliti še skupno sedmouvrščeni Louis Meintjes.

82,9 kilometra do cilja: Začenja se prvi klanec dneva! Najprej je na vrsti vzpon na Col de Aubisque (ekstra kategorije), ki je dolg kar 16,4 kilometra in ima 7,1-odstotni naklon.

84,7 kilometra do cilja: Kolesarji so že čez edini leteči sprint v današnji etapi. V Larunsu je črto prvi prečkal Wout van Aert, ki še vedno nabira točke, čeprav je zelena majica ob uspešnem prihodu v Pariz matematično že njegova. Drugo mesto je osvojil Matej Mohorič.

Točke za zeleno majico na vmesnem sprintu v Larunsu:

1. Van Aert, 20 točk
2. Mohoric, 17 točk
3. Politt, 15 točk
4. Capiot, 13 točk
5. De Wulf, 11 točk
6. Kron, 10 točk
7. Haller, 9 točk
8. Ciccone, 8 točk
9. B. Thomas, 7 točk
10. Benoot, 6 točk
11. Bonnamour, 5 točk
12. Schachmann, 4 točke
13. Van Baarle, 3 točke
14. Jungels, 2 točki
15. Uran, 1 točka

90 kilometrov do cilja: Še nekaj kolesarjem se je uspelo prebiti med ubežnike, kjer je zdaj 33 kolesarjev. Prednost pred glavnino znaša manj kot pol minute. Za nekaj drame je poskrbel padec Nilsa Eeckoffa, kateremu sta se umikala avtomobil UAE Emirates in fotograf na motorju, posledično pa je na tleh pristal še Jack Bauer.

100 kilometrov do cilja: Zdaj je pobegnila večja skupina 16 kolesarjev, med katerimi je tudi Matej Mohorič! Kmalu zatem se je ta skupina še povečala, v njej je zdaj 28 tekmovalcev.

110 kilometrov do cilja: Tudi ta beg ni prišel daleč, po zaslugi ekipe Cofidis (ki brani pikčasto majico Simona Geschkeja) je ujela šesterico in glavnina je spet združena. Težave pa ima Pogačarjev pomočnik Mikkel Bjerg, ki je že drugič izpustil tempo skupine z rumeno majico.

114 kilometrov do cilja: Šesterica ubežnikov si je uspela prikolesariti pol minute prednosti. V vodilni skupini so Christophe Laporte (Jumbo-Visma), Stan Dewulf (AG2R Citroen), Andreas Leknessund (Team DSM), Stefan Bissegger (EF Education), Florian Vermeersch (Lotto Soudal) in Michael Matthews (Team BikeExchange).

120 kilometrov do cilja: Wouta Van Aerta je glavnina ujela, takoj pa je z napadom poizkusil še en član Jumbo-Visme Christophe Laporte.

133 kilometrov do cilja: Van Aert si je privozil 15 sekund prednosti pred glavnino, Powlessa v begu ni več. Poizkuša tudi Jan Tratnik, a zaenkrat se mu ni uspelo odlepiti od glavnine.

143 kilometrov do cilja: Napada kdo drug kot Wout Van Aert (Jumbo-Visma), ki si znova želi v beg. Nizozemska ekipa želi z Belgijcem v begu znova pritisniti na UAE. Sledi mu Neilson Powless (EF Education First).

Zaradi okužbe s covidom-19 so dirko zapustili še trije kolesarji: Damiano Caruso (Bahrain – Victorious), Chris Froome (Israel Start-Up) in Imanol Erviti (Movistar).

Profil 18. etape. Foto: letour.fr/en

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!