Umrl mož, ki je zadel prvo trojko v zgodovini

Košarka 18. Jan 202320:18
Foto: Guliverimage

Umrl je Chris Ford, ki je kot prvi zadel met, ki je za vedno spremenil košarko. V dresu Boston Celticsov, s katerimi je leta 1981 osvojil naslov prvaka lige NBA, je namreč kot prvi igralec v zgodovini zadel met za tri točke. Ford je umrl v 75. letu starosti.

“Družina Ford z žalostjo sporoča, da je 17. januarja 2023 umrl Chris. Zelo je ljubil svojo družino, mesto Boston, navijače in celotno družino Celtics. Vedno je kazal ponižnost in spoštovanje do vseh, ki so imeli to srečo, da so bili del njegovega življenja,” je v izjavi zapisala Fordova družina

Forda so leta 1974 najprej na naboru izbral Detroit Pistons, prvih šest sezon v ligi NBA je igral v Detroitu, nato pa je leta 1978 odšel v Boston. V Bostonu se je Ford zapisal v zgodovino lige NBA.

Leta 1979 je na uvodni tekmi sezone v Bostonu zadel prvi met za tri točke v ligi NBA. Soigralci iz ekipe Celtics so mu dali vzdevek “Doc”, potem ko je Ford zabil preko izjemnega Juliusa Ervinga.

Leta 1981 je Ford začel na 74 tekah in je imel pomembno vlogo ob Larryju Birdu, Kevinu McHalu, Robertu Parishu in Cedricu Maxwellu na poti Bostona do osvojitve naslova prvaka. V končnici sezone je v povprečju dosegel 9,1 točke na tekmo, Celticsi so v finalu lige NBA premagali Houston Rockets.

To je bil edini naslov, ki ga je Ford osvojil kot igralec, vendar je takoj po upokojitvi leta 1982 postal pomočnik trenerja v bostonskem moštvu in v letih 1984 in 1986 osvojil še dva naslova.

Komentari

Vaš komentar