V slovenski reprezentanci morda kmalu naslednji Američan

Košarka 14. Jun 202120:05 > 20:11
Ameriški center Mike Toby, foto: Guliverimage.

Največja težava slovenske košarkarske reprezentance pred kvalifikacijami za olimpijske igre ostaja položaj centra. Selektor Aleksander Sekulić zato pušča povsem odprta vrata naturalizaciji, v kolikor se Sloveniji ne bo pridružil Alen Omić, košarkar bosanskih korenin s slovenskim potnim listom. Kot rešitev se ponuja center Valencie, Američan Mike Tobey.

Slovenska košarkarska reprezentanca ima trenutno v zasedbi le dva centra – Žigo Dimca in Jurija Macuro. Ta teden naj bi imel Aleksander Sekulić končno na voljo vse košarkarje, oziroma skoraj vse.

Še vedno je odprto vprašanje naturaliziranega košarkarja, namreč ni še znano, ali bo iz Francije, kjer zastopa barve JL Bourga, prišel naturalizirani Alen Omić.

Položaj je odprt. Ne zapiramo si vrat, kar se tiče naturalizacije. Ne vem, a je to sploh še izvedljivo, ali ne. Dogovor imam, da se z Alenom Omićem slišiva, da izvem, kakšna je njegova situacija v klubu, ali bo igral v končnici, ali ne,” je sporočil selektor Slovenije.

Alen Omić je letos prvi skakalec francoske lige (Foto: Guliverimage)

Klubi naj bi morali do 15. junija spustiti košarkarje, ki igrajo za reprezentance, takšna so navodila Fibe, je že pred dnevi razkril Sekulić. Če Omića ne bo, naj bi Slovenija že našla alternativo.

Sekulića skrbi, če je za urejanje vse birokracije za Omićevo alternativo, sploh na voljo dovolj časa. V Kaunas namreč potujejo že 25. junija.

Anthony Randolph, Jordan Morgan in zdaj še Mike Tobey? Povsem mogoče je, da bo v dresu slovenske košarkarske reprezentance nastopil še tretji Američan od leta 2017.

Najti moramo pravi način, če pride Omić ali kdorkoli drug, da ne plešemo levo, desno. Moramo biti korektni do vseh,” je o morebitnem prihodu ameriškega centra, ki si v Valencii deli slačilnico s Klemnom Prepeličem, povedal Sekulić.

Kdo je Mike Tobey?

Gre za 26-letnega Američana, ki v višino meri 213 centimetrov in ga krasi tudi mehka roka. Že tretjo sezono igra za Valencio, v minuli je v Evroligi v povprečju na tekmo prispeval 9,6 točke in 5 skokov. Je košarkar, ki se iz pick and roll igre dobro odvaja proti obroču in je s tem dobra tarča za podajo pod obroč.

Prav tako dobro zadene z razdalje. V Evroligi je minulo sezono za tri metal 39,6 odstotno, v španskem prvenstvu še bolje – 40,7 odstotka.

Vrhunci Tobeyja v letošnji sezoni

Pred dnevi je o naturalizaciji spregovoril tudi Edo Murić, kapetan reprezentance: “Z Anthonyjem Randolphom se je dobro izšlo, a je bilo precej več časa. Težka uganka. Verjamem v strategijo, da bodo pripeljali igralca, ki ga potrebujemo. Ali bo to Alen Omić, ali kdo drug. Važno je, da pride človek s čisto glavo in enim ciljem, to je ne predstavljati sebe, temveč Slovenijo in nam pomagati, karkoli bo že to. Ali bo moral skakati, ali se smejati, karkoli.

Kvalifikacijski turnir v Kaunasu: V Litvi se bo Slovenija na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal med 29. junijem in 4. julijem, v skupini B pomerila z Angolo in Poljsko. Nato se bo v morebitnem polfinalu srečala z reprezentanco iz skupine A – Venezuelo, Južno Korejo ali domačini Litovci. Sledil bo finale, ki bo dal edinega potnika na olimpijske igre v Tokiu.

Komentari

Vaš komentar