Roglič z napadom odprl boj za rdečo majico

Kolesarstvo 3. Sep 202216:09 > 20:32
Delite:
Foto: Guliverimage

Ekvadorski kolesar Richard Carapaz (Ineos) je zmagovalec 14. etape dirke po Španiji. Carapaz je v cilj današnje zahtevne preizkušnje s sklepnim vzponom na 1820 metrov visoko goro Sierra de La Pandera prišel z osmimi sekundami prednosti pred Kolumbijcem Miguelom Angelom Lopezom (Astana) in Primožem Rogličem (Jumbo Visma).

Dvaintridesetletni Zasavec, ki letos naskakuje četrto zmago v nizu na Vuelti, je zmanjšal zaostanek za vodilnim Belgijcem Remcom Evenepoelom (Quick-Step Alpha Vinyl). Po današnji etapi med krajema Montoro in Sierra de La Pandera v dolžini 160,3 km za deset let mlajšim Belgijcem zaostaja 1:49 minute, pred tretjeuvrščenim Špancem Enricom Masom (Movistar) pa ima 56 sekund prednosti.

Drugi slovenski predstavnik Jan Polanc (UAE Emirates) je danes zasedel 23. mesto (+3:06), v skupni razvrstitvi je z devetega nazadoval na 12. mesto (+10:10).

Kolesarsko karavano na španski pentlji je danes čakala zahtevna etapa. Premagati je morala deset vzponov, najzahtevnejši del trase pa je sledil na koncu preizkušnje. Najprej jo je čakal vzpon druge težavnostne kategorije na 1191 m visoki prelaz Puerto de Los Villares, nato pa še prve kategorije na goro Sierra de La Pandera.

Večji del današnje etape je bila sicer v osredju skupina desetih kolesarjev. Med njimi je bil tudi lanski olimpijski prvak iz Tokia na cestni dirki in zmagovalec Gira iz leta 2019, Carapaz, a se glavnina – zavoljo njegovega prevelikega zaostanka v skupni razvrstitvi – s skupino ubežnih kolesarjev ni pretirano ukvarjala.

Glavni pretendenti za končno zmago na Vuelti so se bolj osredotočili na več kot 20 km dolga zadnja vzpona. Na prvi prelaz so prišli v strnjeni skupini, nato pa jih je čakal še devetkilometrski sklepni vzpon.

Štiri kilometre pred ciljem se je Roglič odločil za samostojen napad, nosilec rdeče majice iz Belgije pa ni mogel slediti ritmu, ki ga je narekoval Zasavec, sicer verižni trikratni zmagovalec Vuelte med letoma 2019 in 2021.

Tretjeuvrščeni v skupni razvrstitvi Mas je Rogliča najprej ujel, a nato omagal, tako da se je lanski olimpijski prvak v kronometru iz Tokia – skupaj z Lopezom – podal v odprt lov na Carapaza. V zadnjem kilometru sta se mu močno približala, a ga nista ujela.

A najbolj pomembno je, da je Roglič na današnji etapi za slabo minuto zmanjšal zaostanek za vodilnim Evenepoelom. V nedeljo, ko bo na sporedu nova zahtevna gorska etapa z dvema vzponoma prve težavnostne kategorije od Marzosa do Sierra Nevade v dolžini 153 km, bo imel priložnost, da mu še bolj zadiha za ovratnik ali pa celo obleče najbolj prestižno majico na španski pentlji.

Izidi, 14. etapa (Montoro – Sierra de La Pandera, 160,3 km):

1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers) 4:09:27
2. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) + 0:08
3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
4. Joao Almeida (Por/UAE Emirates) 0:27

5. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers) 0:36
6. Enric Mas (Špa/Movistar)
7. Thymen Arensman (Niz/DSM) 0:51
8. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl) 0:56

9. Juan Ayuso (Špa/UAE Emirates)
10. Wilco Kelderman (Niz/BORA-Hansgrohe) 1:24

23. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 3:06

Profil 14. etape:

Foto: A.S.O.
Komentari

Vaš komentar