Znamenita dirka, kjer ima znova največ dela starka s koso

Avtomoto 7. Jun 202212:20 > 12:29 0 komentarjev
Foto: David Horn via Guliver

Spektakularna, a hkrati smrtonosna hitrostna preizkušnja na otoku Man, je v ponedeljek terjala že tretjo letošnjo žrtev. Neverjeten pogum, ki ga kažejo od adrenalina odvisni dirkači, prepogosto privede do tragičnih koncev. Nič drugače ni letos. Skupna številka umrlih se počasi bliža številki 300 ...

Isle of man TT je ena najznamenitejših dirkaških preizkušenj na svetu. Vsako leto se konec maja otok med Anglijo in Irsko za dva tedna spremeni v motociklistično nirvano, kjer se zberejo vsi najboljši cestni dirkači in se med seboj pomerijo v vožnji na čas. Tradicija, ki traja že vse od leta 1907.

Gorska steza v dolžino meri 60,7 kilometra in ima kar 219 zavojev. Start kroga je v Douglasu, glavnem mestu otoka Man in nato dirkače vodi skozi ozke mestne ulice polne nevarnih zidov, robnikov in kamnitih ograj ter v nadaljevanju še skozi razgibano pokrajino, kjer hitrost naraste močno nad 300 kilometrov na uro.

Spektakularni prizori s perspektive gledalcev:

Števec letošnjih žrtev že pri številki tri

Ker steza ni zavarovana in obdana z izletnimi conami, kot je denimo na uličnih dirkah formule ena, so tragične nesreče pogoste in tudi pričakovane. Zgolj na letošnji izvedbi dogodka – prvi teden je namenjen treningom in drugi dirkanju – so se smrtno ponesrečili že trije dirkači.

Prejšnji teden se je med treningom ubil Valižan Mark Purslow. V soboto je preminil francoski sovoznik v motorju s prikolico Olivier Lavorel. V ponedeljek je tragično končal še izkušeni motociklist Davy Morgan. 52-letni Severni Irec je bil tri desetletja reden gost cestnih preizkušenj, medtem ko je na Isle of Man TT debitiral leta 2002 in se pojavil na startu kar 80 dirk.

“Z največjim obžalovanjem in težkim srcem sporočamo vest, da se je v zadnjem krogu prve dirke v kategoriji Supersport Race smrtno ponesrečil Davy Morgan. Njegovi partnerici Trudy, družini, vsem ljubljenim in prijateljem izrekamo sožalje,” so v uradni izjavi zapisali organizatorji, ki so podobnih sporočil že vajeni pošiljati v javnost.

Skupaj s tremi, ki so umrli letos, je Isle of Man terjal že neverjetnih 263 žrtev med dirkači in skupno 278, če prištejemo še gledalce in ostalo osebje. V zadnjih 85 letih se zgolj leta 1982 na stezi ni ubil nihče, če štejemo zgolj tista leta, ko dirka ni odpadla.

Najbolj smrtonosno je bilo leto 2005, ko je umrlo kar 11 oseb na dveh različnih dirkaških dogodkih. Če štejemo zgolj Isle of Man TT, pa je največ življenj ugasnilo leta 1970, ko so našteli šest umrlih.

Rekord kroga, ki ga je leta 2018 postavil Peter Hickman (povprečna hitrost 218 km/h):

“Nihče mi ne meri s pištolo v glavo”

Vsako leto se ob polnjenju črne kronike pojavijo pozivi, naj oblast to smrtonosno preizkušnjo vendarle prepove, a zaman.

“Ne usedeš ne na motor in poletiš po cesti brez, da bi se točno zavedal, v kaj se spuščaš. James Hunt je pri 40 letih umrl po srčnem zastoju, Barry Sheene je pri 52 letih umrl za rakom. Če bi mi razdelil karte in bi imel na voljo, da preživim 48 čudovitih let, ali 60 slabih, bi izbral 48 dobrih. Nihče mi ne meri s pištolo v glavo,” je bil za The Sun slikovit John McGuinness, eden od starih mačkov najbolj norega motošportnega dogodka na svetu.

Grozljive nesreče z Isle of Man TT:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!