Elita prihaja v Kranjsko Goro, na progi tudi Slivnik

Drago Perko

V Kranjski Gori se veselijo jutrišnjega dne. V četrtek in petek bo Slovenija, točneje proga v Podkorenu, središče alpskega smučanja za športnike invalide, Kranjska Gora pa četrta postaja v letošnjem svetovnem pokalu.

Tekmi svetovnega pokala sta partnerski projekt Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijskega komiteja, podjetja Hit Alpinea d.d., ASK Kranjska Gora, RTC Žičnice Kranjska Gora ter Smučarskega kluba športnikov – invalidov Albatros.

Za točke svetovnega pokala se bo merilo 120 športnic in športnikov iz 21 držav. Med njimi bo tudi 17-letni Jernej Slivnik, ki je v minulih dneh pokazal zavidljivo formo na tekmah v Zagrebu. Zavoljo smole je ostal brez uvrstitve in točk.

Svetovna elita se bo predstavila v treh kategorijah – slepi in slabovidni, stoječi (športniki s cerebralno paralizo in s poškodbami okončin) in sedeči (športniki paraplegiki). Na Gorenjskem se bo predstavilo tudi nekaj asinj in asov svetovnega formata.

Slovakinja Henrieta Farkasova (rojena 1986; nastopa med slabovidnimi smučarkami) je aktualna svetovna slalomska in veleslalomska prvakinja (SP 2017) ter paraolimpisjka veleslalomska in smukaška zmagovalka iz Sočija!

Francozinja Marie Bochet (1994; ženske stoječe) je na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojila zlazo v smuku, superveleslalomu in supekombinaciji. Na paraolimpijskih igrah v Sočiju pa je osvojila kar kvartet medalj; štirikrat je bila najboljša tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Med sedečimi smučarkami prevladuje leta 1988 rojena Avstrijka Claudia Lösch, ki bo na paraolimpijskih igrah v Južni Koreji branila zlato iz veleslaloma in super G-ja. V teh dveh panogah je Löschova tudi aktualna svetovna prvakinja.

17-letni Italijan Giacomo Bertagnolli navdušuje med slabovidnimi smučarji. S svojim vodičem je lani postal svetovni prvak v superkombinaciji, marca pa ga čaka premiera na paraolimpijskih igrah.

24-letni Avstrijec Thomas Grochar (stoječi smučarji) je lani osvojil srebro na svetovnem prvenstvu. Med sedečimi smučarji pa si dodatno pozornost zasluži Hrvat Dino Sokolovič, ki je zmagal na prvi tekmi v Kranjski Gori, sedaj pa se je uspešno vrnil na sneg po 20 mesecih poškodb.

Getty Images

Svetovni pokal v paraalpskem smučanju:


veleslalom, 11.1.
1. tek (9.30)
2. tek (13.00)


veleslalom, 12.1.
1. tek (9.30)
2. tek (13.00)