Izjemen slalom Bucikove za prve stopničke

Getty Images

Ana Bucik je po zaslugi izjemnega slaloma na superkombinaciji v Lenzerheideju zasedla tretje mesto in tako prvič v karieri stopila na oder za zmagovalke. Bucikovo sta prehiteli le Marta Bassino (za eno samo stotinko) in Wendy Holdener.

Superveleslalomski del preizkušnje se je začel ob 10. uri, ko se je na pot po progi Silvana Beltramettija podala prva izmed 46. tekmovalk. Z dobrim kilometrom in pol proge je najhitreje opravila Lindsey Vonn iz ZDA, ki je postavila čas 1:11.84. Šest desetink je zaostala Italijanka Federica Brignone, še pet stotink dlje pa se je na poti zadržala Norvežanka Ragnhild Movinckel. Na četrto mesto so se uvrstile kar tri tekmovalke, Švicarki Lara Gut in Wendy Holdener ter Italijanka Marta Bassino. Zaostanek teh je znašal 0.71 sekunde.

Maruša Ferk in Ana Bucik sta startali s številkama 11 in 21 in prikazali podobni vožnji. Po koncu uvodnega dela kombinacije sta se obdržali v trideseterici in imeli tako boljši izhodišči za slalomski nastop. Ferkova je z zaostankom 3.06 sekunde za Vonnovo zasedla 29. mesto, Bucikova pa z 3.20 zaostanka 30. Tina Robnik je nastopila zadnja po vrsti in se odrezala dobro, saj je prišla na 25. mesto. Ob njenem imenu se je izpisala številka +2.78.

Ani je uspela izjemna slalomska vožnja brez napak, ki ji je prinesla skupni čas 2:02.74. Maruša je za tem zaostala 1.48 sekunde, a že kmalu je postalo jasno, da bosta naši tekmovalki pridobili precej mest. Tina je nato odstopila kmalu po startu, saj je povozila količek, Ana pa je v prostoru za vodilno pridobivala mesto za mestom. Prva, ki je uspela prehiteti Bucikovo, je bila Bassinova, ki je imela po superveleslalomu kar 2.51 sekunde prednosti. Italijanka je cel čas nastopa izgubljala na času, na koncu pa je vodstvo prevzela s samo stotinko naskoka. Holdenerjeva je nato pričakovano prišla na prvo mesto, Gutova pa je nato precej zaostala. Mowincklova in Brignonejeva sta za tem odstopili, Vonnova pa je prišla na četrto mesto, kar je pomenilo da se je Ana lahko veselila izjemnega uspeha. Tretje mesto si je priborila z daleč najboljšim časom slaloma, zmagovalka Holdenerjeva je namreč zaostala 93 stotink. Odličen rezultat je uspel tudi Maruši, ki je prvi tekmovalni dan v Švici sklenila na desetem mestu, saj je pridobila kar 19. mest.

V Lenzerheideju je v soboto na sporedu veleslalomska preizkušnja na kateri bodo naše barve branile Ana Drev, Tina Robnik, Meta Hrovat in Ana Bucik. (vir: sloski.si)