Četrta zmaga Shiffrinove, prve točke za Bucikovo

Alpsko smučanje 22. Dec 201814:45 > 15:01
Getty Images

Po veleslalomski preizkušnji svetovnega pokala je v Courchevelu na vrsto prišla še slalomska, četrta v tej sezoni. Slovenske barve je branila trojica deklet in sicer Maruša Ferk, Ana Bucik in Andreja Slokar. Do točk, prvih v sezoni, je prišla zgolj Bucikova, vnovič je zmagala Mikaela Shiffrin.

Najboljše izhodišče za finale je imela Mikaela Shiffrin iz ZDA, ki je imela le štiri stotinke prednosti pred Slovakinjo Petro Vlhovo in 26 stotink pred tretjeuvrščeno Avstrijko Bernadette Schild. Ferkova, ki je startala 11. po vrsti, je že kmalu na začetku vožnje ob trenutku nepazljivosti povozila količek in odstopila, bolje pa se je nato razpletel nastop Bucikove. V cilju je za vodilno sicer zaostala 2.81 sekunde, kar pa je bilo vseeno dovolj za finale. Slokarjeva je med svetovno elito nastopila šele tretjič in se dobro borila s pogoji na progi. 4.36 sekunde zaostanka za Shiffrinovo jo je popeljalo na 44. mesto, od finala pa jo je ločila dobra sekunda.

Ani, ki je bila na polovici preizkušnje na 20. mestu, druga vožnja ni uspela čisto po željah, saj je ob prihodu čez ciljno črto postavila peti čas voženj, a je vknjižila prve letošnje točke. Do nove zmage je prišla Shiffrinova (za Američanko je bila to že zmaga številka 50 v svetovnem pokalu), Vlhova je bila druga iz petega mesta po prvem teku pa se je na stopničke prebila Švedinja Frida Hansdotter. Bucikova je dan v Franciji sklenila na 22. mestu.

Glavni trener Denis Šteharnik je po preizkušnji dejal: “Za Ano lahko rečem to, da sigurno nisem zadovoljen z njenimi vožnjami, predstavami. A če pogledamo podrobneje, se v Leviju ni uvrstila v finale, v Killingtonu je odstopila, tako da je nujno potrebovala točke. Zdaj se je na lestvici dvignila, morda bo že na naslednji tekmi startala med prvimi petnajstimi, saj manjka nekaj tekmovalk. Nujno je potrebovala rezultat, da dobi nazaj samozavest. Njeno smučanje ni bilo takšno, da bi napadala, ampak je le želela zadržati pozicijo, zato je bilo tako kot je. Drugače smuča boljše. Kar se tiče Maruše je bila trenutno naša najbolj vroča tekmovalka, na treningih je smučala najhitreje, bila je spredaj. Žal pa nam ne gre nič po načrtih. Tista tekmovalka, ki je trenutno v najboljši formi, od začetka sezone naprej, ne naredi rezultata, vedno se nekaj zgodi. A upam, da se bo to čim prej prekinilo in da punce dobijo nazaj samozavest, da bodo lahko nastopale sproščeno, da bodo lahko tekmovale, drugače je to zelo težko. Trenutno niso v takem stanju, v bistvu imajo psihološke probleme. Niso sproščene, rabijo neke rezultate, potrditve, tako da to ni pravo stanje. Naporno je bilo v zadnjih treh tednih. Zdaj se gre na zaslužen počitek, nadaljujemo 26., ko se začnemo pripravljati za Semmering, tam pa upam da izboljšamo rezultate.”