Zlata lisica v znamenju Shiffrinove, Hrovatova enajsta

Getty Images

Američanka Mikaela Shiffrin na slalomski tekmi na Zlati lisici v Mariboru ni imela prave konkurence, saj je drugouvrščeno Anno-Swenn Larsson prehitela za 78 stotink sekunde. Najboljša Slovenka Metra Hrovat na 11. mestu, Ana Bucik je končala na 24. mestu.

Dekleta so se v Mariboru pomerila na novi tekmi svetovnega pokala. Na sporedu je bil seveda slalom za 55. Zlato lisico, ki pa je potekal ob zelo visokih temperaturah, tako da gre pohvala znova organizatorju, ki je pripravil dobre pogoje za nastope tekmovalk. Danes je bilo le-teh na startu 69, med njimi tudi slovenska šesterica.

Po prvem teku na vrhu razpredelnice ni bilo presenečenj. Američanka Mikaela Shiffrin je zasedala prvo mesto, druga je bila Slovakinja Petra Vlhova, ki je za pot med 64-imi količki potrebovala eno sekundo več, še devet stotink sekunde dlje pa se je na progi zadržala Švedinja Anna Swenn Larsson.

Prvi slovenski nastop smo videli pri startni številki 21, ki jo je nosila Maruša Ferk. Naša smučarka na poti ni naredila kakšne večje napake, a ob prihodu v cilj ni bila zadovoljna, saj je za vodilno zaostala 4.96 sekunde in s tem zasedla 19. mesto. Takoj za njo je startala Ana Bucik in bila nekoliko hitrejša. Šest desetink boljši čas od reprezentančne kolegice jo je popeljal na mesto pred njo.

Ana je po nastopu rekla: “Danes sem se fokusirala na to, da bo vse tehnično pravilno, da bom v dobri poziciji, da bodo odkloni ta pravi. Mislim, da je bilo tehnično kar v redu, a je bilo malo preveč zavijanja, linija je bila premalo ozka in premalo je bilo napadanja, ki je potrebno na tako lahki progi. Sigurno bi si želela, da bi bila v cilju hitrejša. Razmere niso najlažje, sem pa pozitivno presenečena, saj sem pričakovala več lukenj. Glede na vreme so naredili maksimum.”

Zelo sem razočarana. Izgleda, da sem hotela preveč in potem je šla vsa ta energija v napačno smer. Poskušala sem biti igriva, smučke pa potem s tem izgleda niso stekle,” pa je v cilju dejala Maruša.

Meta Hrovat, ki se je na pot podala 29. po vrsti se je odrezala bolje. Napadalnejši nastop ji je prinesel tudi soliden čas, ki je bil 3.38 sekunde slabši od Shiffrinove, s čimer se je uvrstila na 17. mesto. “Vožnja mi ni bila všeč. Bila je borbena cel čas, a temperature so noro visoke in temu primerno tudi proga razpada. Da se peljati, a moraš biti mehak in sproščen, da lahko slediš tempu. V drugi vožnji bom imela boljše izhodišče, smo šele na pol poti,” je bil komentar Hrovatove.

Meta in Ana, ki je zasedla 24. mesto, sta bili tako tudi edini slovenski predstavnici v finalu. Maruša je dan v Mariboru sklenila na 33. mestu, četrti slalom med elito se je za Nejo Dvornik končal s 45. mestom, Klara Livk je postavila 49. čas voženj, Andreja Slokar, ki je zabeležila šesti nastop v svetovnem pokalu pa je odstopila.

Bucikova je v drugo smučala solidno, a ne čisto po željah, saj je ob prihodu v ciljno areno, kjer se je zbralo veliko število navijačev, zasedla četrto mesto. Drugi nastop Hrovatove je bil večino poti odličen, žal pa ji je boljši čas preprečila napaka nekaj zavojev pred ciljem. Vseeno se je uvrstila na prvo mesto oziroma si ga delila z Avstrijko Katharino Huber, na mestu za vodilne pa je nato ostala naslednjih pet nastopov. Boj za stopničke se je končal z novo zmago Shiffrinove, Swenn Larssonova je napredovala na drugo mesto, tretja pa je bila Švicarka Wendy Holdener, sicer šesta po uvodni predstavi.

Hrovatova je z enajstim časom voženj z eno mesto izboljšala svoj najboljši slalomski rezultat. Novo odlično uvrstitev je pospremila takole: “Sem zadovoljna z današnjim rezultatom. Kakor sem že rekla se napake v slalomu dogajajo, a delam na tem, da izboljšam pozicijo, tako da se tudi te napake ne bodo več tako pogosto pojavljale. Z drugo vožnjo sem do napake čisto zadovoljna, to je stvar, na kateri lahko gradim za Are in za tekme do konca sezone.” Za tem je še povzela tekmovanje za Zlato lisico: “Z rezultati sem zadovoljna. Glede na to, kakšna je podlaga in kakšno je vreme, so organizatorji res poskrbeli za korektne tekme. Lahko rečem, da grem mirno v Are, z dobrimi občutki.”

Bucikova, ki je na koncu zasedla 24. mesto, pa je nato rekla: “Sigurno bi si želela biti kakšno mesto višje, a sem zadovoljna, ker sem na progi dobila občutke, ki sem jih že nekaj časa iskala. Od tu grem lahko naprej in še dodam mojemu smučanju.” Za tem je še spregovorila o načrtih za čas pred svetovnim prvenstvom: “Šla bom na dve tekmi evropskega pokala v slalomu in tam poskušala še nekaj dodati. Tekma je najboljši trening, tako da upam, da bom tam lahko naredila korak naprej, da bom potem v Areju boljše smučala.” (vir: sloski.si)