Pred nadaljevanjem: Ilka v Italiji in Švici

Getty Images

Januar bo za smučarke v hitrih disciplinah poln tekem v svetovnem pokalu, vse skupaj pa se bo začelo v avstrijskem Zauchenseeju drugi januarski konec tedna. Po odpadlih tekmah v Val d’Iseru je premor daljši od pričakovanega, slovenska smučarka Ilka Štuhec pa to izkorišča za dodaten trening.

Na prvih nekaj tekmah letošnje sezone svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec ni pokazala vsega, kar zmore, zato je pred nadaljevanjem sezone še toliko bolj motivirana in osredotočena na trening in izpopolnjevanje smučarske tehnike. Sedmi čas na prvem treningu v Val d’Iseru je bil spodbudna popotnica, nato pa se smučarke več niso preizkusile ne na treningu, ne tekmah.

“V Val d’Iseru je bila Ilka spet na pravi poti, pokazala je dobro predstavo na prvem treningu, kar je bilo obetavno,” se dogajanja v Franciji spominja trener Stefan Abplanalp. V ekipi so se odločili skrajšati odmor v Sloveniji in se hitreje od načrtovanega odpraviti na snežni trening. Od 28. decembra trenirajo v Švici, v smučarskem središču Hasliberg. “Še vedno poizkušamo dobiti čim več kilometrov na snegu, trenirali smo tudi slalom. Po kratkem božičnem premoru nismo želeli izpustiti priložnosti za trening na snegu. Odšli smo v Švico, v Hasliberg, kjer smučamo od 28. decembra. Zdaj se osredotočamo na veleslalomski blok treninga, da izpopolnimo tehniko, da dobimo čim več voženj in ponovitev, da pridemo do avtomatizacije,” načrt med pripravami komentira Abplanalp.

Po novem letu sledi odhod v Italijo, v San Pellegrino, kjer bo Štuhčeva trenirala z italijansko reprezentanco. “Skušali bomo najti še nekaj prilagoditev. Seveda Ilki pomaga vsak dodaten prevožen kilometer na snegu, zato je pomembno, da imamo čim boljše pogoje,” komentar o pripravah zaključuje švicarski strokovnjak.

Po dveh manjših pripravljalnih taborih sledi selitev v Avstrijo, saj bo v Zauchenseeju 11. januarja na sporedu smukaška preizkušnja, dan za tem pa še prva alpska kombinacija sezone (načrtovana v Val d’Iseru je odpadla zaradi vremenskih razmer). “V Zauchenseeju bomo še vedno v obdobju, ko iščemo tisto pravo tekmovalno smučanje, napadanje. Če bodo pogoji dobri tudi v Avstriji, je Ilka pripravljena pokazati dobro predstavo že tam,” začetek januarskega tekmovalnega cikla napoveduje Abplanalp.

Do konca januarja so načrtovane še hitre preizkušnje v Banskem v Bolgariji in Sočiju v Rusiji. 17. januarja 2020 bo Maribor prvič gostil 12-urno smučarsko preizkušnjo Downhilka, katere ambasadorka je Ilka Štuhec.