Schmidhoferjeva prva svetovna prvakinja v St. Moritzu

Getty Image

Danes se je v St. Moritzu začelo 44. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, uvodna disciplina, ženski superveleslalom, pa se ni izšla po slovenskih željah. Ilka Štuhec je bila ena od glavnih kandidatk za odličje, a je zasedla 11. mesto. Presenetljivo je zmagala Nicole Schmidhofer.

Getty Image

Ilka Štuhec se je sicer na znamenito švicarsko progo podala s štartno številko 9. Začetek na tehnično zahtevno zahtevni progi, ki je bila bolj veleslalomska kot smukaška, je bil zelo soliden, saj je na prvem vmesnem času držala prednost 24 stotink pred tekmicami, nato pa napravila napako. V enem izmed zavojev jo je odneslo preširoko, tako da je zgrešila idealno linijo. Že pri naslednjem vmesnem času je bil zaostanek 43 stotink. Do konca se je le še stopnjeval, v cilju je za Štuhčeva najhitrejšo zaostala za več kot sekundo.

Getty Image

St. Moritz je za prvo svetovno prvakinjo sicer okronal Avstrijko Nicole Schmidhofer, ki v svetovnem pokalu doslej še ni zmagala, letos pa še ni stala na odru z zmagovalce. Srebro odličje je osvojila Tina Weirather (+0,33), bron pa sicer prva favoritinja superveleslalomske preizkušnje, Lara Gut (+0,36).

Getty Image

Branilka naslova Anna Veith je odstopila, tako kot tudi bronasta iz Vaila Lindsey Vonn. Edina preostala Slovenka Maruša Ferk je nastopila predvsem zaradi preizkusa proge pred petkovo kombinacijo. Zaostala je 3,35 sekunde in končala izven trideseterice.