Dekleta v Švico, fantje po štirih letih na Japonsko

Alpsko smučanje 20. Feb 20209:27 > 9:30
Getty Images

Svetovni pokal v alpskem smučanju se iz naše Zgornjesavske doline seli v Švico in na Japonsko. V Crans Montani bodo dekleta od petka do nedelje nastopila na dveh smukih in v alpski kombinaciji, v Yuzawa Naebi pa se bodo fantje v soboto in nedeljo pomerili v veleslalomu in slalomu.

Getty Images

Slovenske barve bo vŠvici zastopala Ilka Štuhec, na Japonskem pa Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Po 56. Zlati Lisici se je ženski del svetovnega pokala preselil v švicarsko Crans Montano. Na prizorišču, kjer je Mateja Svet leta 1987 osvojila tri kolajne na svetovnem prvenstvu, se bodo smučarke ki nastopajo v hitrih disciplinah od petka (21.2.) do nedelje (23.2) merile na dveh smukih (prvi kot nadomestilo za odpadli smuk iz Sočija) in v alpski kombinaciji. Ilka Štuhec, v nedeljo bo minilo leto dni od nesrečne poškodbe na tem prizorišču, bo nastopila na vseh treh tekmah. 29 – letna Mariborčanka je v Crans Montani prvič nastopila pred skorajda dvanajstimi leti (marec 2008), pred tremi leti (februar 2017) pa je tu kar trikrat stala na zmagovalnem odru (zmaga v superveleslalomu ter drugo in tretje mesto v alpski kombinaciji). Trenutno štirinajsto uvrščena smukačica v svetovnem pokalu (v skupnem seštevku je kot 35. druga najboljša Slovenka, Meta Hrovat je 21.) je najvišjo smukaško uvrstitev v tej sezoni dosegla prav na zadnji tekmi v Garmisch-Partenkirchnu. Na šestem smuku sezone je bila šesta, lahko na sedmem in osmem naredi še želeni korak naprej? Lanski smuk, ki se je za Štuhčevo tako nesrečno končal, je dobila Italijanka Sofia Goggia, kombinacijo pa njena rojakinja Federica Brignone. Slednja bi se, ob odsotnosti Mikaele Shiffrin, po koncu vikenda lahko zavihtela tudi na vodilno mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Petkov smuk se prične ob 10:05, sobotni petindvajset minut kasneje (10:30), nedeljska kombinacija pa ob 10:30 (prvi del) in 13:30 (drugi del).

Moški del karavane se po štirih letih znova vrača na Japonsko. Pred štirimi leto so se na prav tem prizorišču (Yuzawa Naeba) smučarji pomerili v veleslalomu in slalomu. Prvega je dobil Francoz Alexis Pinturault, ki bo med favoriti tudi tokrat, drugega pa Nemec Felix Neureother, ki je medtem že zaključil tekmovalno kariero, enako kot edini Slovenec (Matic Skube), ki je pred štiri leti na Japonskem osvojil točke svetovnega pokala (slalom, 27. mesto). Poleg Skubeta je takrat v Naebei tekmoval tudi Žan Kranjec, ki je v veleslalomu osvojil 37. mesto, v slalomu pa je odstopil. V soboto (22.2.) in nedeljo (23.2.) bo poleg Kranjca, ki brani veleslalomsko ˝rdečo˝ majico nastopil tudi Štefan Hadalin. Obe tekmi na Japonskem se bosta pričeli (prvi tek) ob 2.uri zjutraj po srednjeevropskem času, elitni trideseterici pa bosta finale začeli ob 5.uri zjutraj po našem času.