Hirscher do prvega naslova, polom Slovencev

Z belih strmin na dve kolesi. Foto: Getty Images

Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v St. Moritzu se počasi končuje, v petek so podelili odličja na moškem veleslalomu. Marcel Hirscher se je veselil prvega naslova svetovnega prvaka v tej disciplini, od štirih Slovencev je v cilj prišel le Štefan Hadalin, ki je na koncu zasedel 28. mesto.

S časom 1:06.73 je prva vožnja najbolje uspela avstrijskemu predstavniku Marcelu Hirscherju, njegov rojak Philipp Schoerghofer pa je na drugem mestu zaostal 0.26 sekunde. Še devet stotink sekunde dlje je za nastop potreboval Alexis Pinturault iz Francije in s tem zasedel tretje mesto. Prvi slovenski nastop smo videli pri startni številki 11. Žan Kranjec je na veleslalomu svetovnega prvenstva nastopil tretjič v karieri, žal pa se vožnja ni končala po naših in njegovih željah. Na prvem merjenju vmesnega časa je imel za Hirscherjem pol sekunde zaostanka, v nadaljevanju pa je v enem izmed desnih zavojev zdrsnil na bok in zgrešil naslednja vrata.

Tam kjer sem odstopil sem malo prepozno prišel v zavoj in se prehitro vrgel na notranjo smučko in potem na žalost zdrsnil na bok. A kakor sem imel občutek že pred samim odstopom, to ni bila čisto tista smučarija, ki sem si jo želel. Sem razočaran, a rezultat je treba čim prej pozabiti, kaj potegniti iz te tekme in se skoncentrirati na naslednjo,” je po nastopu dejal Žan.

Naslednje tri nastope naših fantov smo videli pri startnih številkah 45, 46 in 52. Štefan Hadalin, ki je na ponedeljkovi alpski kombinaciji doživel debi na svetovnih prvenstvih, se je s progo dobro boril, na koncu pa ga je od dobrega izhodišča v finalu ločilo le 11 stotink sekunde, zasedel je namreč 32. mesto z 2.40 sekunde zaostanka za vodilnim. Z nastopi nato nista imela sreče niti Miha Hrobat in Martin Čater, saj sta odstopila v zgornjem delu proge, po tem, ko sta bila na prvem merjenju časa enako hitra kot Hadalin.

Miha je po prihodu v ciljno areno dejal: “Do tiste napake vožnja ni bila najboljša, malo preveč sem šel previdno. V ravnini sem šel malo preveč direktno v manjšo strmino in ni mi več zneslo.” O vožnjah na prejšnjih tekmah pa: “Zelo zadovoljen sem lahko s smukom, superveleslalom je bil nekaj povprečnega, lahko bi bilo veliko bolje. Ta veleslalom je bil nagrada za tisti dober smuk. Želel sem ga vzeti čim bolj sproščeno, a žal se mi ni izšlo.”

Start drugega teka je bil prestavljen za pol ure. Malo pred predvidenim začetkom finala je letalo namreč zadelo kabel, na katerega je bila pritrjena kamera za zračne posnetke tekmovanja. Ob tem je tekmovalce na startu pričakala tudi slabša vidljivost kot dopoldne, saj se je nad St. Moritz zgrnilo nekaj oblakov, prisotno pa je bilo tudi sneženje.

Junak dneva je postal Hirscher, ki je uspel obiti napade vseh tekmecev in se tako veselil prvega naslova veleslalomskega svetovnega prvaka. Z najboljšim časom drugega teka se je iz šestega na drugo mesto povzpel Roland Leitinger iz Avstrije, ki je za rojakom zaostal četrt sekunde, bron pa je osvojil Norvežan Leif Kristian Haugen, ki je bil po uvodnem nastopu sedmi.

Hadalin je svojo drugo tekmo na svetovnem prvenstvu sklenil z lepim rezultatom. S progo se je dobro spopadel tudi v finalni vožnji, z zaostankom 4.24 za zmagovalcem pa je na koncu zasedel 28. mesto. Po tekmi je dejal: “Za prvi tek mi je žal tistih deset stotink, v zgornjem delu sem slabo začel, potem pa se mi je zgodila še manjša napaka. Žal mi je malo zmanjkalo, a vožnja je bila kar na nivoju. V drugem teku sem se vožnje poskušal lotiti čim bolj sproščeno. Mogoče so bili pogoji na progi malenkost slabši, pa še sneg je padal, kar je bil dodaten oteževalni dejavnik. Kljub temu mislim, da sem se solidno znašel. Res, da je bilo preveč drobnih napak, da bi bil zaostanek kakšno stotinko manjši, a je bil soliden nastop, glede na moje veleslalomsko znanje. Je tudi dobra popotnica za nedeljo, tako da sem kar zadovoljen.” (vir: sloski.si)