Kline v Kvitfjellu do prve zmage med elito!

Getty Images

Slovensko smučanje slavi novega junaka. Najboljši slovenski smukač Boštjan Kline je na smuku v Kvitfjellu vpisal svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, potem ko je s časom 1:29,20 postavil nedosegljivo znamko za konkurenco. Mariborčanu družbo na stopničkah delata Matthias Mayer in Kjetil Jansrud.

Prvi smuk od dveh, ki jih bodo ta konec tedna izpeljali na severu Evrope se je začel nekoliko nižjega mesta za start, saj je v zgornjem delu proge vožnje oteževal veter. Nastop Boštjana Klineta smo videli že kmalu po začetku preizkušnje. Pred njegovim nastopom je vodilno mesto zasedal domačin Aleksander Aamodt Kilde, ki je postavil čas 1:29.92, ta pa našemu smučarji ni predstavljal velikega izziva. Kline je prikazal izjemno vožnjo, polno občutka, a obenem napadalno. Iz metra v meter je pridobival na času, nekaj stotink v primerjavi z Norvežanom pa je izgubil le v srednjem delu proge. Proti cilju se je peljal z visoko hitrostjo in prevzel vodstvo z 0.72 sekunde naskoka.

Na vrhu proge je bilo seveda še nekaj odličnih smučarjev, ki pa niso bili kos fantastičnemu Klinetu. Najbolj se mu je približal Avstrijec Matthias Mayer, ki je za nastop potreboval 19 stotink sekunde dlje, še stotinko več pa se je na progi zadržal domači predstavnik Kjetil Jansrud.

Martin Čater, ki je nastopil 45. po vrsti se je nato odrezal dobro in z zaostankom 1.34 sekunde za reprezentančnim kolegom zasedel 29. mesto, s čimer je prišel do drugih smukaških točk v karieri oziroma do najboljšega rezultata v tej disciplini. Točke pa so se tokrat izmaknile Klemnu Kosiju in Roku Perku, z zaostankoma 1.71 oziroma 1.80 sekunde sta namreč prišla na 40. in 41. mesto.

Boštjan je postal drugi Slovenec, ki je prišel do smukaške zmage v svetovnem pokalu. Pred njim je to uspelo legendarnemu Andreju Jermanu, ki je do zmag prišel v Garmisch-Partenkirchnu in Bormiu v letih 2007 in 2009. Glavni trener hitrih disciplin Peter Pen je po podelitvi spregovoril o temu, kako je doživljal vožnjo in vodstvo Boštjana: “Vedno je lažje, če tekmovalec odpelje in je v cilju. Čakaš na razplet in poskušaš ostati miren, saj sem imel na startu še tri orožja. Bile so majhne razlike in samo upal sem, da proga ne bo postala hitrejša, kar se je tu že nekajkrat zgodilo. Ta predstava Boškota je bila dovolj dobra za zmago, smo veseli. Bilo je dosti dela in težkih stvari za prehoditi, da smo tu.”

Boštjan je najprej odgovoril na vprašanje, kaj vse se je moralo sestaviti, da je prišel do tega izjemnega uspeha: “Vse. Od priprave, rutine, smučanja, smuči, serviserja, maž, vsega. Vse je šlo skupaj. Poskusil sem poiskati dobre občutke iz treningov in sproščenost ter se na progo podal neobremenjeno. To je bil cilj, da smučam neobremenjeno, da pokažem vse kar znam in dam vse od sebe.”

Dvakrat je že stal v prostoru za vodilne, na kar ga je prehitel en tekmovalec. Boštjan je spregovoril o temu, kako težko je bilo čakati na ostale nastope: “Takrat sem se naučil, da moram čakati do konca. Vedel sem, da so vsi sposobni priti na vrh. Tekma je bila tesna, razlike so bile majhne, Dressen je s startno številko 48 prišel na šesto mesto. Čakal sem do konca. Vedel sem, da jim bo težko, a lahko bi se našel kakšen heroj.”

Za tem je dodal še nekaj besed o poslušanju Zdravljice, ko je na odru za zmagovalce zaprl oči: “Hotel sem se naužiti trenutka. Trenutka, ko je igrala himna, trenutka na najvišji stopnički. Trenutka, ko sta olimpijski zmagovalec in Jansrud pod mano. Bil je val emocij, vsega od žalosti in veselja pa radosti, tako da je bilo zelo lepo.”