Ganljiva izpoved Mikaele Shiffrin

Alpsko smučanje 1. Maj. 202213:23 > 14:161 komentar
Delite:
Mikaela Shiffrin. Foto: Pierre Teyssot via Guliver

Kako se je najboljša alpska smučarka svetovnega pokala soočila s tragično smrtjo očeta Jeffa in kako je ta še vedno del smučarske poti 27-letne Američanke.

Po petih zmagah in skupno kar štirinajstih uvrstitvah na stopničke za zmagovalke je Mikaela Shiffrin v družinsko hišo v Koloradu prinesla četrti veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Že četrtega v karieri, a prvega po tem, ko je 2. 2. 2020 v tragični delovni nesreči umrl njen oče ter prvi smučarski in v dobršni meri življenjski učitelj Jeff. V zadnjih dveh letih zato ameriška smučarska zvezdnica, ki je resno razmišljala o dokončnem umiku, ni skrivala bolečine in tudi različnih načinov ohranjanja spomina nanj. Po sezoni, v kateri je po treh letih uprizorila vrnitev na smučarski prestol, pa je svoje misli strnila na spletni platformi ”Players Tribube”, in sicer z ganljivim prvoosebnim zapisom z naslovom ”Rada bi se spominjala vsega”.

Mikaela Shiffrin je vnovič razkrila, kako je med treningi v Italiji izvedela za očetovo nesrečo, zapisala je, kako se je z mamo vračala v ZDA ter med deseturnim letom zgolj nemočno ugibala, kaj se dogaja z očetom, kako ga je zagledala na bolniški postelji, priklopljenega na ventilator, in se je stisnila k njemu, kako se je poslovila in soočila s smrtjo, kako se je nato zakopala med očetove obleke, v upanju, da bo priklicala kar se da živ spomin … Še enkrat je dala vedeti, kako pomembna figura v njenem življenju je bil Jeff, ki jo je zaradi pogostega otroškega ugovarjanja klical Princesa Ne.

Mikaela in Jeff Shiffrin. Foto: AP Photo/Nathan Bilow, via Guliver

“Zapustil nas je brez opozorila. Nesreča. Tragedija. Kot nekaj, kar vidiš v filmu, pa si misliš, kako žalostno je to. Zdaj se je to zgodilo nam,” je zapisala Američanka in poudarila, da se je za tovrstno osebno izpostavitev odločila tudi zaradi pomoči žalujočim v podobnih primerih. Ob tem je razkrila, da je njej zelo pomagalo pismo prostovoljca v sirotnišnici, ki se je znašlo med številnimi sožalji. Na ta način je spoznala, da je ob žalosti ter veselju ob lepih spominih povsem normalen del žalovanja tudi jeza. “Sprva me je bilo sram, da sem jezna. Jezna na očeta, ker ga ni več men nami,” pojasnjuje ena najboljših smučark v zgodovini svetovnega pokala, ki pravi, da morda nikoli ne bo nehala žalovati. “Tudi to je OK,” je prepričana.

“Smučanje je bilo vedno nekaj najinega. Zato je bilo zame tako težko, tako brutalno nadaljevati – brez njega. Ko je odšel, nisem želela smučati. Nisem želela niti jesti ali spati. Bala sem se sanj. Ljudje pogosto muči nočna mora. Prebudijo se preznojeni in si rečejo: ‘OK, bile so le sanje. Konec je.’ Pri meni je bila slika obratna. V sanjah je bil še vedno živ. Ko sem se zbudila, sem se počasi zavedala, da je nočna mora resničnost,” je v delu svoje izpovedi zapisala Mikaela Shiffrin.

Prav vrnitev na smuči je bila njena velika zmaga. Kot pravi, jo je dolgo preganjal občutek krivde, saj smuča brez očeta. “Ko tekmujem, poskušam odmisliti vse ostalo. Zdaj pa se bojim, da bi spominu dovolila umreti in bi ga izgubila za vselej,” nadaljuje Mikaela in obuja spomin na veleslalom v Courchevelu, kjer je slavila prvo zmago po očetovi smrti: “Vedela sem, da me dobra vožnja vodi do zmage. Toda oče ne bi bil del te zmage. Ali sploh želim zmagati, sem se spraševala.”

Ob zmagah jo prevevajo sladko-grenki občutki. Pravi, da je resničnost povsem drugačna, kot pa jo vidimo na novinarskih konferencah ali v izjavah v cilju. “Šla sem naprej,” pravi. Tudi do Pekinga, kjer je na olimpijskih igrah povsem pogorela. Pravi, da še danes nima prave razlage, kaj se je dogajalo na Kitajskem. Vseeno je v nadaljevanju zbrala dovolj moči za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Toda … “Ljudje so dejali, da sem zdaj na boljšem. Sem res? Ali res lahko rečemo, da sem ob zmagah v redu in ob porazih ne? Resnica je drugačna. Ali sem v dobrem stanju, je odvisno od dneva,” je v ganljivi izpovedi dodala najboljša alpska smučarka zadnjega desetletja.

Komentari

Vaš komentar