Vesela, da ga je Petra Vlhova odslovila

Alpsko smučanje 18. Okt 202114:12 2 komentarja
Meta Hrovat; Foto: Sloski

Meta Hrovat, ki bo v soboto kot prva slovenska alpska smučarka prebila led olimpijske sezone, verjame, da je velika 'zmagovalka' ognja v strehi ekipe najboljše alpske smučarke sezone Petre Vlhove, od katere se je po osvojenem kristalnem globusu poslovil Livio Magoni.

Kar nekaj pogledov je bilo na zadnjih treningih v Söldnu namenjenih Meti Hrovat. Njene vožnje je namreč ocenjeval Livio Magoni, italijanski strokovnjak, ki je lani z velikim kristalnim globusom nekoliko predčasno sklenil petletno delo s Petro Vlhovo. Slovakinja ga je po kratkih stikih predčasno odslovila, dogajanje pa so sebi v prdi obrnili v družini Mete Hrovat in pozneje pri Smučarski zvezi Slovenije ter ga zvabili v slovensko ekipo, kjer je zadolžen predvsem za 23-letno Gorenjko.

“Do najinega sodelovanja je prišlo dokaj nenadejano. Nismo pričakovali, da se bo Petra Vlhova odločila za zamenjavo trenerja. Pred olimpijskimi igrami se takšne spremembe ne dogajajo. Sodelovanje z njim razumem kot velik privilegij. Livio je izjemen človek in ne le velik trener. Na življenjskem in športnem področju mi je dal že v prvih mesecih najinega sodelovanja ogromno. Na smučanje in profesionalni šport gledam z drugačnimi očmi,” navdušenja ne skriva Hrovatova.

Livio Magoni je pečat pustil že v taboru Tine Maze

Na krilih italijanske mislenosti

V zadnjih letih je bilo v njenem smučarskem usmerjanju kar nekaj stanovitnosti. Od samostojnega dela z Juretom Hafnerjem, preko poskusa vključitve v žensko ekipo za tehnični disciplini pod vodstvom Janeza Slivnika do dela z Matijo Grašičem. Upa, da je Magoni dolgoročna rešitev. Ena od ključnih sprememb, ki jih je zaznala, je povečana količina dela. Poleg tega pa je italijanski strokovnjak, ki je sodeloval tudi s Tino Maze, prinesel tudi nov komunikacijski veter. “Italijanska miselnost je drugačna. Vse skupaj je bolj sproščeno,” pravi Hrovatova, ob kateri ostaja serviser Robi Kristan.

Dodaten motiv za poletno delo je za Meto Hrovat predstavljal tudi odličen zaključek pretekle sezone. Zadnji veleslalom zime v Lenzerheideju je namreč končala na tretjem mestu. Pred tem je bila tretja tudi v Kranjski Gori. Ob skupno štirih uvrstitvah na stopničke pa v svoji karieri pogreša precej večji stabilnost in nizanje vrhunskih rezultatov. S to mislijo se jutri vrača na avstrijsko Tirolsko, kjer se bo s sobotnim veleslalomom začela olimpijska sezona 2021/22. “Sama sebi sem največja tekmica. Sama moram sestaviti celotno sliko,” pravi najboljša slovenska veleslalomistka.

Meta Hrovat: kot prva Slovenka v olimpijsko zimo

‘Pustimo se presenetiti’

O rezultatih ne govori. Nikoli ni. Tudi Magoni tega ni spremenil. “Pustimo se presenetiti. Vem pa, da je bilo poletje dobro, pa čeprav za vse spremembe v smučarskih tehniki, ki jih želiva storiti s trenerjem, ni dovolj 70 smučarskih dni. Potrebovala bom več časa. Veseli pa, da so določene spremembe že vidne. Obvladam jih. Ne pa še vseh. Čaka me še veliko dela,” pravi veleslalomska prvokategornica iz Kranjske Gore.

In kakšno je njeno izhodišče? “Čaka me 22 tekov veleslaloma. V Söldnu sta na sporedu prva dva. To je preprost recept,” odgovarja in dodaja: “Zavedam se opravljenega dela. Veliko sem bila na snegu, velik korak naprej sem storila na ravni kondicijske priprave. Zato v sezono ne vstopam z nahrbtnikom pričakovanj, temveč z nahrbtnikom opravljenega dela. Tega mi nihče ne more vzeti. Delo, ki sem ga opravila je moj temelj.”

V Sölden sedmerica

Poleg Hrovatove bodo v soboto na štartu še Tina Robnik, Andreja Slokar, Ana Bucik in Neja Dvornik. V nedeljo, ko se bodo s progo na ledeniku Rettenbach spopadli še fantje, pa bosta slovenske barve branila še Žan Kranjec in Štefan Hadalin. »Naši smučarji so dobili tisti zadnji pomemben trening pred tekmo. Šlo je za zadnje brušenje forme oziroma potrditev dela čez poletje, pa za nekaj zadnjih nastavitev materiala. Zdaj so vsi pripravljeni za ta konec tedna. Smo konkurenčni ostalim ekipam,« pred prvim dejanjem olimpijske sezone poudarja vodja reprezentance Janez Slivnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje