Konec ere, ki je zaznamovala slovensko smučanje

Alpsko smučanje 13. Maj 202212:38 0 komentarjev
Tina Maze je bila prvi obraz Stöcklija, zato je s Švicarji sodelovala tudi po koncu kariere. Foto: Aleš Fevžer

Po desetletju in pol pod nogami slovenskih alpskih smučarjev ne bo več švicarskih smuči Stöckli. V tem obdobju so Slovenci osvojili veliki in štiri male globuse, v vitrino obesili 15 kolajn z velikih tekmovanj ter slavili več kot 30 zmag v svetovnem pokalu. Kot zadnja sta švicarske smuči snela Ilka Štuhec in Martin Čater.

“To je naša stvar,” je pisalo na majicah, ki so jih 16. 3. 2013 v Lenzerheideju na priložnostni slovesnosti na predvečer uradnega zmagoslavja Tine Maze v svetovnem pokalu oblekli serviser in ostalo podporno osebje pri švicarskem proizvajalcu smuči Stöckli. Slogan se je rodil kot šaljiva asociacija na napis “to ni vaša stvar”, ki ga je ob pregledovanju oblačil s strani FIS več tednov pred tem uporabila najboljša slovenska alpska smučarka. V tistem trenutku sta se na vrhuncu zlili poti švicarskega proizvajalca in slovenskega smučanja.

Štirikratna svetovna prvakinja Tina Maze je s Stöcklijem osvojila veliki kristalni globus z rekordnim številom točk (2.414 točk), dva mala globusa, slavila kar 21 zmag v svetovnem pokalu in na velikih tekmovanjih osvojila trinajst kolajn, med katerimi sta tudi dve zlati olimpijski. Korošica pa še zdaleč ni bila edina, ki je zaznamovala obdobje Stöcklija v slovenskem smučanju.

NIlka Štuhec. Foto: GEPAxpictures via Guliver

Prihod Švicarjev v Slovenijo je namreč naznanil svojevrstno smukaško preobrazbo. Andrej Jerman je slavil dve zmagi, po eno še Boštjan Kline in Martin Čater, na stopničke pa se je zavihtel še Rok Perko. S Stöcklijem so tekmovale tudi Meta Hrovat, Ana Bucik in Maruša Ferk, svoje zvezdniške trenutke pa je z njim doživljala Ilka Štuhec. Mariborčanka je bila kar dvakrat svetovna prvakinja v smuku, osvojila je globusa v smuku in kombinaciji, obenem slavila devet zmag na tekmah svetovnega pokala. “To poglavje je zdaj končano. Sem v pogovorih z novim opremljevalcem,” pravi Ilka, ki ni želela potrditi, ali se bo v svoje zadnjo tekmovalno poglavje v karieri podala na smučeh znamke Kästle.

Rešitev pa je že našel Martin Čater. “Zamenjava sicer ni bila nujna. Smuči niso bile drastična težava. A želel sem spremembo. Sem pa že v pretekli sezoni opazoval, kakšno oporo pri Salomonu nudijo mojemu reprezentančnemu sotekmovalcu Boštjanu Klinetu. Da, od Stöcklija sem vedno dobil najboljše smuči, a ko govorimo o testu in odzivih, sem mnenja, da je konkurenca boljša,” pravi zadnji slovenski smukaški zmagovalec, ki je po zadnji tekmi državnega prvenstva snel Stöcklijeve smuči in hitro našel skupni jezik s Salomonom.

Marco Odermatt: zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala 2021/22. Foto: AP Photo/Alessandro Trovati

Pri Stöckliju so že pred umikom iz Slovenije, kjer jim preboj na rekreativno tržišče nikoli ni zares uspel, obrnili novo stran. Njihov prvi obraz je namreč Marco Odermatt, švicarski čudežni deček, ki je letos postal zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala. Javna skrivnost je, da so pri Stöckliju sanjali o tem, da bi po Tini Maze do smučarskega svetega grala prišli še z domačim tekmovalcem. Po drugi strani pa je  zaradi dejstva, da so se v podjetju povsem osredotočili nanj, trpela podpora ostalim tekmovalcem. Posledično je prišlo do osipa. Tudi slovenskega.