Presenetljivo smučarsko slovo: olimpijski prvak ima dovolj

Alpsko smučanje 29. Dec 20229:49 0 komentarjev
Matthias Mayer. Foto: Profimedia

Trikratni olimpijski prvak Matthias Mayer je ob ogledu superveleslalomske proge v Bormiu senzacionalno naznanil takojšnje slovo od tekmovalnega alpskega smučanja.

“Zadnjih nekaj dni sem veliko razmišljal. Zdaj lahko rečem. Čas je, da se upokojim,” je avstrijsko in posledično svetovno smučarsko javnost presenetil Matthias Mayer. Danes bi moral nastopili na superveleslalomski tekmi v Bormiu. A številke šest ne bo na štartu. Svojo zadnjo tekmo svetovnega pokala je 32-letni Korošec že zaključil, in sicer pred dnevi v Val Gardeni. V Bormiu je sodeloval le na uradnih treningih smuka in bil med najhitrejšimi. Tudi dosedanji del sezone je bil kakovosten. Zaseda namreč šesto mesto v smukaškem in tretje v superveleslalomskem seštevku, zato je današnja naznanitev še večje presenečenje in namiguje na skrivnostno ozadje. “Da, lanska sezona je bila odlična. Tudi z novo sem zadovoljen. Toda … Dovolj je. Hvala vsem pokroviteljem in vodstvu smučarske zveze,” je za ÖRF dobri dve uri pred tekmo, s katere se je naposled umaknil, dejal Mayer.

Foto: Profimedia

Matthias Mayer je sicer v svetovnem pokalu debitiral pred trinajstimi leti. Čeprav je nastopal tudi v veleslalomu in kombinaciji, pa je glavnino točk osvojil v obeh hitrih disciplinah. Vrsto let je sooblikoval smukaški in superveleslalomski vrh svetovnega pokala, v katerem je zbral kar 45 uvrstitev med najboljšo trojico. Enajstkrat je stopil na najvišjo stopničko.

Veljal pa je tudi za specialista za velika tekmovanja oziroma še bolj konkretno – za olimpijske igre. Nastopil je na treh, na avstrijsko Koroško pa se je vselej vrnil z zlato kolajno. Leta 2014 je v Sočiju postal olimpijski prvak v smuku. Štiri leta pozneje je bil v Pjongčangu najboljši v superveleslalomu. Olimpijsko trilogijo pa je letos sklenil v Pekingu, in sicer z zlatom v superveleslalomu in bronom v smuku.

Devetega junija je dopolnil 32 let. Brez posebnosti se je pripravljal na novo sezono, v kateri se je na sedmih tekmah dvakrat zavihtel na stopničke. Spadal je tudi med favorite v Bormiu. Namesto zmagovitega intervjuja pa je tam avstrijski televiziji namenil poslovilnega.

Matthias je sicer nadaljeval in nadgradil družinsko smučarsko tradicijo. Njegov oče je namreč Helmut Mayer, izvrstni avstrijski reprezentant, ki je blestel v 80. letih preteklega stoletja. Med drugim je bil olimpijski in svetovni podprvak, edine zmage v svetovnem pokalu pa se je pred 35 leti veselil v Kranjski Gori.

To je že druga napovedana smučarska upokojitev v dober tednu, kar je za december dokaj nenavadno. Pred dnevi se je namreč oglasil štirikratni dobitnik smukaškega globusa, aktualni olimpijski in nekdanji svetovni prvak Beat Feuz. Švicar, ki je letos nastopil v lake Louisu, Beaver Creeku in Val Gardeni, je namreč sporočil, da bo zadnji smuk kariere odpeljal v slovitem Kitzbühlu, nato pa smuči postavil v kot.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!