Nedolžni padec prerašča v smučarsko nočno moro

Alpsko smučanje 7. Okt 202213:25 0 komentarjev
Padec, ki še vedno bremeni Meto Hrovat. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta via Guliver

Po poškodbi veleslalomske specialistke Tine Robnik, ki se je že lotila rehabilitacije, je dva tedna pred tradicionalnim odprtjem sezone v Söldnu vprašljiv tudi ledeniški nastop njene reprezentančne sotekmovalke Mete Hrovat. Veleslalomska prvokategornica se nikakor ne more izviti iz začaranega kroga zdravstvenih težav.

Poleti se je Meta Hrovat, kot že tolikokrat doslej, iz domače hiše v Podkorenu povzpela na vrh bližnjega Vitranca. “Tam imam svoj kotiček, kjer umirim misli,” pravi. A miru ni našla. Delovni stroji, ki so pripravljali novo smučarsko progo, s katero bo osmišljena nova sedežnica, krepko nad štartom proge svetovnega pokala, so kazili njeno zlitje z naravo. “To je znak razvoja. Smučišče dobiva novo povezavo. To bo dobro tudi za nove generacije smučarjev. A v tistem trenutku, ko je v moji oazi miru vse brnelo, me je to motilo,” z nasmehom pripoveduje 24-letna Kranjskogorčanka.

“Motnja” na vrhu Vitranca pa deloma simbolizira tudi obdobje med dvema sezonama. Pravega miru Meta Hrovat ni našla. Da, umirila se je ob izletu na Šrilanko. Pa na sedežnici v Ushuaii na Ognjeni zemlji v Argentini. A ko dva tedna pred začetkom sezone 2022/23 pogleduje na zadnjih sedem mesecev, na njenem obrazu ni nasmeha. Padec na veleslalomski tekmi v Lenzerheideju (6. marec) je pustil posledice. Tako izrazite, da je števec njenih smučarskih kilometrov skromen, samozavest nizka, nastop na ledeniškem odprtju v Söldnu pa vprašljiv.

“Ne vem, ali se bo vse skupaj sestavilo do te mere, da bom nared za prvo tekmo. Je pa Sölden vedno tekma pred pravim začetkom. Za veleslalomiste sledi daljši premor. Zato se niti ne želim obremenjevati. V kratkem gremo z ekipo znova na sneg, pa bomo videli, kako in kaj. Dejstvo je, da želim imeti dovolj dobrih treningov, da bom šla lahko povsem konkurenčno na štart. Osredotočena sem na to, da zaradi težav zmanjšujem količino treningov, a pri tem to ne vpliva na kakovost smučanja,” pojasnjuje slovenska reprezentantka.

Foto: Aleš Fevžer

Spomnimo, marca je na sedmem veleslalomu sezone v Lenzerheideju s četrtega mesta po prvi vožnji napadala prve stopničke po enem letu. Napad se je končal v snegu, a kmalu zatem s sporočilom za javnost, da gre le za udarec v koleno, brez zlomov ali poškodovanih vezi. Na sneg naj bi se vrnila po štirih tednih. Toda … “Videti je bilo zelo nedolžno. A nato se je rehabilitacija zavlekla. To je presenetilo tudi zdravnike. Tudi sama nisem želela prehitevati dogodkov. Poleg tega so se pojavljale še določene mikro poškodbe,” pravi Meta Hrovat.

Bolečine so se vrnile

Kar pet mesecev ni stopila na sneg. “Smučati sem začela zelo pozno. Na svojem računu imam občutno manj smučarskih dni. Šele v Argentini sem dejansko začela smučati povsem zares. Pogoji so bili zelo dobri. Odlične priprave. Toda … Ko smo se vrnili na ledeniški sneg, so se težave vrnile. Zadnji treningi v Saas-Feeju sem morala predčasno prekiniti. Znova sem se oklenila terapij,” pripoveduje nekdanja mladinska svetovna prvakinja, ki na trenutke deluje kot smučarski Sizif.

“Ko na treningih smučanje steče, se je nato naslednji dan res težko soočiti s položajem, ko zaradi bolečin ne moreš potegniti želenega zavoja. Napredek je onemogočen. Vrtiš se v začaranem krogu. Svojevrsten izziv. Poskušam gledati na kakovost treninga in ne na kvantiteto. Poskušam ceniti vsako vožnjo, ki jo opravim na želeni ravni,” ne skriva razočaranja. Ob tem dodaja: “Moji cilji so vedno bolj jasni. Na glas o tem ne govorim, saj me to bremeni. Je pa težko razmišljati o tem, če te na prav vsakem treningu preseneti neka nova bolečina.”

Foto: Aleš Fevžer

Staro pravilo: nova sezona, nov trener

Zdravstvene težave so močno zavrle tudi začetek novega poglavja. Meta Hrovat sledi neugodnemu trendu trenerske diskontinuitete. Lani jo je vodil Livio Magoni, pred tem Matija Grašič, sezono pred tem je bila del ekipe, v preteklosti pa je zanjo skrbel Jure Hafner. Zdaj je združila moči z Nejo Dvornik, trener pa je Denis Šteharnik. “Kar se tega tiče, se, zelo zadovoljna. Z Nejo sva se dobro ujeli. Smo majhna ekipa. Delamo potrpežljivo,” pravi najboljša slovenska veleslalomistka zadnjih let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!