Meta Hrovat v vetru smučarskih sprememb

Alpsko smučanje 18. Apr 202314:07 komentarji
Meta Hrovat se vrača. Foto: Aleš Fevžer

Natančno en mesec po koncu sezone svetovnega pokala in 193 dni pred prvo tekmo nove zime se že kažejo obrisi slovenske smučarske reprezentance. Ta bo, predvsem na trenerski ravni, močno prevetrena. Del sprememb je tudi uradna vrnitev Mete Hrovat.

“Revolucije ne bo. Bodo pa spremembe,” je po koncu sezone dejal vodja slovenskih smučarskih reprezentanc Janez Slivnik. Čeprav postopek potrjevanja ekip in proračuna še zdaleč ni končan, pa že jasno, da bodo te spremembe izrazite. V prvi vrsti precej večje kot v preteklih sezonah, pri čemer pa je očitno, da so se v vodstvu v iskanju osvežitve tekmovalnih ekip odločili za sistem trenerskih premestitev.

A še preden se lotimo trenerskih sprememb, izpostavimo dejstvo, da so pri SZS dokončno potrdili vrnite Mete Hrovat, na kar smo prvi namignili že marca. Kranjskogorska veleslalomska specialistka se je že vrnila za sneg, ob tem pa poskrbela tudi za menjavo opreme. Po novem bo smučala na smučeh znamke Head (doslej Salomon). “Začutila je, da je to še vedno njen svet,” je novico komentiral Slivnik. Spomnimo, Meta Hrovat je oktobra presenetljivo naznanila konec kariere. Med sezono se je med rekreativnim smučanjem poškodovala, a jo ob trku s skalo odnesla brez hujših posledic. “Po sezoni smo jo opomnili, da se še vedno lahko vrne. In se je,” dodaja vodja panoge Miha Verdnik in dodal, da je SZS že sprožila postopek vrnitve v protidopinški proces, ki prinaša tudi zeleno luč FIS

Video: Janez Slivnik o vrnitvi Mete Hrovat

Veter sprememb pa je zajel tudi trenerske vrste. Poleg Darja Črnko, ki kot vodja ekipe Ilke Štuhec formalno ostaja vodja ženske A ekipe za hitri disciplini, a se je morala podati na pot iskanja novega trenerja (Natko Zrnčić-Dim), bo, kot vse kaže, od vodilnih trenerjev na položaju ostal še Klemen Bergant. Kot vodja ekipe za tehnični disciplini bo še naprej skrbel za kariero olimpijskega podprvaka in bronastega veleslalomista minule zime Žana Kranjca.

Ana Bucik: po novem bo zanjo skrbel Gregor Koštomaj. Foto: Aleš Fevžer

Delovno mesto pa bo zamenjal dosedanji vodja ekipe za hitri disciplini Grega Koštomaj. Šefa smukačev zdaj pot vodi v žensko reprezentanco, kjer bo postal glavni trener ekipe za tehnični disciplini. V tej vlogi bo zamenjal Sergeja Poljšaka. Primarno bo skrbel za Ano Bucik in povratnico po poškodbi Andrejo Slokar. V dokaj heterogeni in delovno pogosto razpršeni ženski ekipi bo kot trener še naprej deloval tudi izkušeni Denis Šteharnik, pod njegovo taktirko bosta delovali “odmrznjena” Meta Hrovat in Neja Dvornik. V ekipi bo kot Koštomajev pomočnik po vsej verjetnosti služboval tudi zdaj že nekdanji trener iz štaba Ilke Štuhec Marko Vukičević.

Poljšak bo po slovesu od deklet, kjer je skrbel predvsem za Ano Bucik in zdaj že upokojeno Tino Robnik, presedlal v moško tehnično ekipo. Specializiran bo za slalom, kar pomeni, da se Dušan Blažič po eni sezoni poslavlja. Za hitri disciplini bo po odhodu Koštomaja zdaj skrbel njegov dosedanji pomočnik in nekdaj vrhunski smučar Aleš Gorza, njegova desna roka pa bo Maj Mlakar. Zaupnico v vlogi trenerjev evropskega pokala pa si lahko obetata Rok Šalej in Aleš Valenti.

Janez Slivnik o trenerskih menjavah:

“Vsak trener, ki dolgo dela v eni ekipi, začuti zasičenost. Pride čas, ko je treba zamenjati okolje. Tudi odgovorni se moramo odločiti za kakšno menjavo. Tudi vsi trenerji so se seveda strinjali z novimi izzivi. Za vse lahko rečem, da imajo ustrezne kompetence,” je rošade pojasnil Slivnik, vodja panoge Verdnik pa dodal, da naj bi bilo v proračunu 3,2 milijona evrov.

Reprezentančne kadre, načrte dela in proračun čaka v prihodnjem mesecu še dvojno sito. 15. maja se bo sestal alpski odbor, devet dni zatem pa še zbor panoge. Takrat bo jasna tudi usoda predsednika zbora in odbora za alpsko smučanje. Iztok Klančnik se je namreč zaradi službenih obveznosti preselil v Dubaj. Kot vršilec dolžnosti ga zdaj nadomešča predsednik Janez Bijol, sicer podjetnik in oče nogometnega reprezentanta Jake Bijola.

Video: Miha Verdnik o proračunu in ekipi

“Kar nekaj pogodb moramo podaljšati. Nekaj smo jih, nekaj, vsaj upam, jih še bomo. Obdobje je kar težavno. Postavljamo si prioritete, ob tem pa upoštevamo navodilo, da več namenimo za mlajše kategorije. Za vse programe bo na voljo približno 2,1 milijona evrov,” je proti pomladi pogledal Verdnik in potrdil, da bo glavnina najboljših lahko poleti vadila tudi na južni polobli. Res pa je, da bodo nekateri, ki so ostali pod pragom kriterijev, morali seči v žep in kriti del stroškov.

Slovenska smučarka reprezentanca (predlog ekip)

Moški – svetovni in evropski pokal

Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Tijan Marovt, Martin Čater, Miha Hrobat, Nejc Naraločnik, Rok Ažnoh, Anže Gartner, Miha Oserban in Boštjan Kline (zaradi poškodbe v novi sezoni ne bo tekmoval).

Ženske – svetovni in evropski pokal

Ilka Štuhec, Ana Bucik, Andreja Slokar, Meta Hrovat, Neja Dvornik, Anja Oplotnik in Nika Tomšič.